Rodičia cítia krivdu, deti sú sklamané. Prečo mladí skokani nie sú na MS?

Tamara Mesíkova na zimnom EYOF 2023.

Rodičia cítia krivdu, deti sú sklamané. Prečo mladí skokani nie sú na MS?

Tamara Mesíkova na zimnom EYOF 2023. (Autor: SOŠV/ANDREJ GALICA)
Tamara Mesíkova na zimnom EYOF 2023.
Tamara Mesíkova na zimnom EYOF 2023. (Autor: SOŠV/ANDREJ GALICA)
Nikola Baďová|8. mar 2023 o 06:00

Na Slovensku vyrastajú skokanské nádeje.

BRATISLAVA. Patria k najväčším slovenským nádejam v skokoch na lyžiach, v zimnom športe, ktorý má pod Tatrami bohatú tradíciu, ale v posledných rokoch upadal.

Tamara Mesíková aj Hektor Kapustík zatiaľ väčšinou súťažia s rovesníkmi, no tento rok túžili aj premiérovej účasti na seniorských majstrovstvách sveta, ktoré sa konajú v Planici. Na šampionáte však chýbali.

Čo sa stalo? Cítia mladí pretekári a ich rodičia oprávnene krivdu? Aké argumenty má lyžiarsky zväz? 

O seniorských majstrovstvách sveta v skokoch na lyžiach v Planici snívala 16-ročná Tamara Mesíková už na konci minulej sezóny.

Z rozhodnutia Zväzu slovenského lyžovania (ZSL) zostala sklamaná. Súťaž skokaniek sledovala iba v televízii. 

„Celú sezónu sa pripravovala na dôležité podujatia – EYOF, juniorský a seniorský šampionát. To bol jej hlavný cieľ. V šestnástich rokoch splnila všetky FIS podmienky a nominačné kritériá zväzu. Veľmi sa tešila. Sen, na ktorom pracovala, sa jej zrútil ako domček z karát. Veľmi sa jej to dotklo a aj celého tímu,“ prezradila mama mladej skokanky Iveta Mesíková. 

Hektor Kapustík.
Hektor Kapustík. (Autor: Facebook Zväz slovenského lyžovania)

Spolu s ňou sa mal zúčastniť na šampionáte aj o rok mladší Hektor Kapustík, ktorý sa venuje okrem skokov na lyžiach aj severskej kombinácii. 

„Tiež nás mrzí, že neštartoval na šampionáte. Sníval o tom od malička. Bola to jeho prvá šanca, no zároveň verím, že nie posledná. Sme veľmi šťastní za to, čo sa mu doposiaľ v sezóne podarilo, od leta spravil veľký pokrok. 

Mal výborné umiestnenie na juniorských MS v kanadskom Whistleri a získal prvé body na FIS-ových pretekoch v Szcyrku,“ vysvetlila mama Denisa Kapustíková.

Vavrinčík: Tamara stagnuje

Športovo technický riaditeľ ZSL František Vavrinčík pre Sportnet vysvetlil, čo ho viedlo k rozhodnutiu nenominovať talentovaných skokanov. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Skoky na lyžiach»Rodičia cítia krivdu, deti sú sklamané. Prečo mladí skokani nie sú na MS?