Som vaším dlžníkom. Odkázala Serena fanúšikom po tom, čo sa rozplakala

Serena Williamsová.
Serena Williamsová. (Zdroj: SITA/AP)
Jana Sedláková|18. feb 2021 o 13:40

Serena Williamsová prehrala s Naomi Osakovou.

MELBOURNE. "Nedám to," rozplakala sa Serena Williamsová na tlačovej konferencii po vypadnutí v semifinále Australian Open a odišla preč. 

Novinári sa jej predtým spýtali, či nenaznačuje koniec kariéry. Bolo zrejmé, že otázka jej je nepríjemná. Po ďalšej otázke však už plač nezadržala a odišla.

Po setoch 3:6, 4:6 nestačila na Naomi Osakovú. Na grandslamový titul tak už čaká štyri roky.

Neurčitú správu poslala fanúšikom aj neskôr po tlačovej konferencii. "Milí fanúšikovia v Austrálii a v Melbourne. Dnes to z mojej strany nebolo ideálne. Som rada, že som pred vami mohla hrať. Za vašu podporu budem navždy vašim dlžníkom. Zbožňujem vás," napísala na instagram.

V podobných správach obyčajne hráči často zmieňujú, že ešte sa plánujú o rok vrátiť. V prípade Sereny Williamsovej však podobné slová nepadli.

V semifinále neprehráva

Od roku 1999, keď vyhrala na US Open prvý grandslam, sa jej nestalo, že by viac ako dve sezóny nevyhrala grandslamový titul.

Naposledy sa však tešila z triumfu na Australian Open 2017 tesne predtým, ako odišla na materskú dovolenku.

Pred každým grandslamom sa skloňuje, že Američanka stále môže byť favoritkou a získať 24. grandslamový titul. Vyrovnala by tak rekord Austrálčanky Margaret Courtovej, ktorá získala 24 titulov.

Od návratu síce hrala štyri finále, ale vyhrať nedokázala ani raz. Teraz dokonca premiérovo v kariére prehrala v semifinále Australian Open. Od svojho prvého štartu v roku 1998 buď Serena Williamsová skončila v skoršej fáze turnaja, alebo postúpila do finále.

V čase, keď hrala Američanka svoje prvé Australian Open, jej semifinálová súperka nemala ani pol roka.

Celkovo to bola iba jej siedma semifinálová prehra na grandslame v kariére. Vo finále pritom bola až 33-krát. 

Prehrala s najlepšou na svete

Spolu s úvahami o zisku 24. titulu sa stále hovorí aj o prípadnom konci kariéry. Američanka bude mať v septembri štyridsať rokov. V prvej svetovej stovke je iba jedna hráčka staršia ako ona - jej sestra Venus.

"24. titul je stále motivácia. Serena odohrala niekoľko skvelých zápasov. Skvele sa pohybovala. Môžeme len špekulovať, čo chce. Jasné, chce ten 24. titul, ale ťažko povedať, do akej miery oň ešte bude chcieť bojovať ďalej," hodnotil expert televíznej stanice Eurosport a bývalý tenista Tim Henman.

"Dnes prehrala s lepšou hráčkou," dodal.

"Bola to porážka zrejme s najlepšou hráčkou na svete," pridal sa aj bývalý tenista Mats Wilander. Jedinú možnú slabinu v jej hre vidí v súčasnosti v jej pohybe.

"U Sereny je najdôležitejšie zapracovať na pohybe. Ale skvele na tom zapracovala. Dal by som jej tak sedem bodov z desiatich," povedal.

Už teraz je najlepšia

"Samozrejme, k tenisu sa vrátila, aby vyhrala ďalší grandslam. Je to jej cieľom. Nie je však 24. titulom posadnutá ako väčšina ľudí v tenise," vyhlásil počas Australian Open jej tréner Patrick Mouratoglou. Citoval ho portál BBC.

Podľa neho však už nepotrebuje žiadne potvrdenia, že je najlepšia. Pripomenul, že Margaret Courtová síce vyhrala 24 titulov, ale trinásť z nich prišlo ešte pred profesionálnou tenisovou érou. Teda pred rokom 1969.

V tej dobe bola konkurencia výrazne nižšia. Neexistoval ani oficiálny rebríček v takej podobe, ako ho poznáme dnes.

Rekord v počte titulov spomedzi hráčok v otvorenej ére prekonala Američanka už v minulosti. S 22 titulmi ho držala Steffi Grafová. 

"Otvorená éra a to, čo bolo pred ňou? To sú dva rozdielne športy. Jedno je amatérsky a druhé profesionálny šport. Nedáva zmysel, aby sme ich porovnávali," vyhlásil Mouratoglou.

Keď raz bude končiť, nepovie o tom

Williamsová často o ďalšom titule hovoriť nechce. Ešte viac sa bráni odpovediam na otázky o konci kariéry. 

"Zbožňujem hrať tenis, zbožňujem súťažiť. Je to moja práca. Stále som v nej výborná, preto, kým sa nebudem cítiť dosť dobrá, nevrátim sa," hovorila po odhlásení sa z Roland Garros 2020. Citoval ju portál Tennis Majors.

V tejto sezóne ešte bude mať tri šance získať grandslamový titul. Na Roland Garros sa jej od návratu príliš nedarí. Celkovo antuka nie je jej najobľúbenejším povrchom.

V Paríži vyhrala tri tituly, čo je najmenej spomedzi grandslamov. Na antuke je navyše v posledných rokoch konkurencia najvyššia a vyhrávať dokážu aj hráčky, ktoré nepatria ani do širokého okruhu favoritiek.

Vo Wimbledone a na US Open však hrala po návrate po dve finále. Vždy pritom na ceste do finále pôsobila suverénne.

"Keď sa raz budem lúčiť, nikomu o tom nepoviem," povedala na tlačovej konferencii po vypadnutí z Australian Open. Krátko po tom miestnosť v slzách opustila.



Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Australian Open»Som vaším dlžníkom. Odkázala Serena fanúšikom po tom, čo sa rozplakala