Serena ako pitbul, mladý Tyson a aligátor

SITA|8. sep 2008 o 09:14

NEW YORK 8. septembra (SITA, AP, AFP) - Americká tenistka Serena Williamsová získala trofej na US Open 2008 v New Yorku bez straty čo i len jednej časti v siedmich dueloch, hoci čelila spolu 14 setbalom.

Desať ich odvrátila svojej sestre Venus vo štvrťfinále, ďalšie štyri Srbke Jelene Jankovičovej v nedeľňajšom finále, v ktorom zvíťazila za 124 minút 6:4, 7:5. "Jej túžba je neuveriteľná. Popisujem to ako kombináciu pitbula, mladého Mika Tysona a aligátora," ponúkol bonmot Williamsovej charizmatický otec Richard a dodal: "Myslím si, že tento titul pre ňu znamená viac ako ktorýkoľvek predchádzajúci."

Už 9-násobná grandslamová šampiónka, ktorá je v tomto smere líderkou medzi aktívnymi hráčkami, po finále skonštatovala: "Ani si nepamätám ten mečbal. Viem len, že som bola a stále som nadšená. Nedokážem to ani popísať. Obvykle mám na konci grandslamového turnaja pocit, že ma čaká ešte nejaký zápas, ale dnes som to vnímala inak. Bolo mi jasné, že sa to skončilo. Na dvorci som tú úľavu naplno prejavila." Serena odhodila raketu, vyskakovala ako profesionálna basketbalistka a aj krikom dala priechod svojim emóciám. Z lóže jej aplaudovala aj sestra Venus.

Deväť a viac primátov z úrovne "veľkej štvorky" majú okrem 26-ročnej rodáčky z michiganského Saginawu len jej krajanky Margaret Courtová, Chris Evertová a Martina Navrátilová, Nemka Steffi Grafová a v USA usadená balkánska rodáčka Monika Selešová. "Je to úžasné, že klopem na dvere dvojciferného počtu. Mám hru na to, aby som tú desiatku dosiahla. Väčšinou sa mi darí na Australian Open, ktoré tu budú, ani sa nenazdáme - možno teda už tam. Nezaškodilo by opäť uspieť na Roland Garros a milujem Wimbledon," uviedla staronová líderka svetového rebríčka WTA Tour, ktorá predtým naposledy bola na vrchole renkingu 10. augusta 2003.

Serena Williamsová upozornila, že triumf neprišiel sám od seba: "Celý rok som veľmi tvrdo pracovala. Niekedy vstávam už o šiestej ráno, odchádzam na tréning a čakám, kým sa dostatočne rozvidnie. Málokto vie, koľko je za tým driny. Má to však cenu - tá námaha prináša efekt."

Jankovičová pri svojej absolútnej premiére v grandslamovom finále viedla najprv 2:1 s brejkom a 40:0 a v druhej časti dokonca 5:3 a 40:0 na príjme. Ďalší setbal nevyužila v desiatom geme. "Keď som naposledy hrala proti Jelene, mala som veľa mečbalov a zistila som, že to nie je hráčka, ktorá by vám niečo len tak odovzdala. Treba tomu ísť v ústrety a teraz to nebolo inak," upozornila S. Williamsová.


Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Serena ako pitbul, mladý Tyson a aligátor