Syn českej legendy. Otec bol svetová dvojka? Ja chcem byť jednotka

Sebastian Korda.
Sebastian Korda. (Zdroj: SITA/AP)
Jana Sedláková|31. mar 2021 o 17:17

Korda prvýkrát v kariére zdolal hráča najlepšej desiatky.

MIAMI. Paralely s jeho otcom sa vynárajú neustále. Po takmer každom jeho zápase prichádza aj informácia, kedy podobný míľnik dosiahol otec. Po doposiaľ najväčšom víťazstve v kariére úspešného otca dokonca prekonal.

Dvadsaťročný Sebastian Korda zdolal v osemfinále turnaja Masters 1000 v Miami svetovú deviatku Diega Schwartzmana 6:3, 4:6, 7:5. 

Jeho otec, bývalá svetová dvojka a víťaz Australian Open 1998, Petr Korda, sa do štvrťfinále podujatia Masters 1000 dostal prvýkrát v roku 1991 ako 23-ročný. Prešlo odvtedy takmer presne tridsať rokov (Séria turnajov Masters 1000 existuje od roku 1990, pozn. red.).

V Miami sa do štvrťfinále Petr Korda dostal prvýkrát v roku 1993.

Hrá ako Berdych

"Bol to z mojej strany najmä mentálne skvelý výkon. Stále som zostával pokojný," hodnotil Korda po zápase so Schwartzmanom. 

Chválil ho aj zdolaný Schwartman. Prirovnal ho k bývalému českému tenistovi a dlhoročnému členovi najlepšej desiatky Tomášovi Berdychovi.

"Skvele dokáže načasovať údery, výborne podáva aj sa hýbe. Keď sa naňho pozeráte, máte pocit, že už je na okruhu dlhé roky," vravel Schwartzman.

"Najväčšie víťazstvo jeho kariéry. Niečo úžasné," chválil Kordu na twitteri uznávaný tenisový novinár José Morgado.

Po veľkom víťazstve otec Petr Korda podporoval syna z hľadiska. "Je to skvelé mať tu oboch rodičov. Zrejme však dnes odletia sledovať moje sestry (ako hrajú golf). Uvidíme, dúfam však, že ešte tu zostanú," hovoril Korda.

Najväčšie víťazstvá kariéry

Zdá sa, že Miami bude pre syna českých rodičov, ktorý reprezentuje USA, prelomové. Už v druhom kole zdolal prvýkrát v kariére hráča najlepšej dvadsiatky - Fabia Fogniniho. V osemfinále pridal výhru nad súperom z elitnej desiatky.

V treťom kole navyše vyradil Aslana Karaceva. Senzačného semifinalistu Australian Open, ktorý krátko pred Miami vyhral prestížne podujatie v Dubaji. 

Títo hráči sa pritom stretli v zápase len pred nirkoľkými mesiacmi. V kvalifikácii Roland Garros 2020 taktiež vyhral Korda. Ale Karacev bol vtedy v rebríčku ATP na 116. mieste, Korda bol 213. Dnes je Karacev číslo 27 a Korda 87. 

Po Miami však pôjde americký reprezentant ešte vyššie. Už teraz má garantované 64. miesto. Ak by ešte vyhral jeden zápas, posunulo by ho to už na 49. pozíciu. 

Vo štvrťfinále sa stretne so svetovou osmičkou Andrejom Rubľovom.

Otec Petr Korda je aj Sebastianovým trénerom. Mama Regina Rajchrtová bola tiež tenistka. Jeho sestry Nelly a Jessica sú úspešné golfistky. 

"Moji rodičia nás veľmi podporujú. Snažili sa nás dávať na čo najviac športov. Ja aj moje sestry sme toho vyskúšali veľa. Ako dieťa som hral golf, hokej aj tenis. Tiež som chodil na karate. Všetko mi to pomohlo aj do mojej tenisovej kariéry," hovoril v rozhovore pre Tennis Majors Korda.

Chce byť svetová jednotka

"Som z toho chlapca unesený. Tvrdo na sebe pracuje. Má okolo seba úžasný tím ľudí. Najmä svojho otca," chválil pre ATP Kordu americký tenista Frances Tiafoe.

Sebastian Korda trénuje aj s Andrem Agassim a jeho manželkou Steffi Grafovou. Obaja boli svetovými jednotkami a vyhrali všetky štyri grandslamy. 

"Mám okolo seba úžasný tím. Múdry a skúsený. Môj otec bol svetová dvojka, vyhral grandslam, mama bola v top 30, Radek Štepánek mi je ako brat, sme stále v kontakte, ten bol svetová osmička. A samozrejme, môj kamarát a mentor Andre Agassi," reagoval na chválu svojho tímu Korda.

Najväčší vplyv však naňho zrejme mal práve otec.

"Otec mi veľmi pomáha. Hovorí, čo by som mal robiť, čo by som nemal. Bez neho by som tu dnes určite nebol," hovoril pre ATP Sebastian Korda.

Petr Korda sa v rebríčku dostal najvyššie na druhé miesto. "Ja chcem byť svetová jednotka. Toto môjmu otcovi tesne nevyšlo, bolo by skvelé, keby sa to mne podarilo," zasmial sa.

Zatiaľ čo jeho otec končil kariéru už ako 31-ročný, Sebastian Korda vidí výhodu v tom, že dnes je bežné, že tenisti hrajú omnoho dlhšie.

"Môžete hrať tenis aj viac ako pätnásť rokov, ak zostanete zdravý. Hlavne dnes mnoho hráčov vydrží aj do štyridsiatky," hovoril Korda.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Syn českej legendy. Otec bol svetová dvojka? Ja chcem byť jednotka