Schumacherova manažérka potvrdila, že ho začnú pomaly prebúdzať

Michael Schumacher utrpel vážny úraz hlavy presne pred mesiacom.
Michael Schumacher utrpel vážny úraz hlavy presne pred mesiacom. (Autor: ARCHÍV SITA/AP)
SITA|29. jan 2014 o 11:12

Podľa denníka L'Equipe ide o dlhodobý proces s neistým výsledkom. Zotavovanie môže trvať roky.

GRENOBLE. Legendárneho šampióna F1 Michaela Schumachera začali mesiac po nešťastnom incidente počas lyžovačky postupne prebúdzať z umelého spánku.

Informoval o tom v stredu francúzsky denník L'Equipe. Manažérka pretekára túto informáciu potvrdila vo štvrtok, avšak s tým, že ho iba začnú prebúdzať.

Najlepšia správa alebo špekulácia?

Lekári podľa periodika začali preberať 45-ročného Schumachera z umelého spánku začiatkom týždňa.

„Začala sa pomalá a veľmi neistá fáza návratu k životu,“ píše rešpektovaný denník. „Schumacher na proces prebúdzania reaguje pozitívne, čo je bezpochyby najlepšia správa, ktorá za posledný mesiac z oddelenia neurochirurgie v nemocnici v Grenobli prišla.“

Manažérka pilota Sabine Kehmová vo štvrtok povedala, že Schumachera začnú postupne prebúdzať.

"Michaelovi nedávno znížili podávanie sedatív s cieľom umožniť začatie procesu prebúdzania, ktorý môže trvať dlho," oficiálne napísala v stanovisku.

Podľa nej nebude rodina o postupných krokoch lekárov pri prebúdzaní 45-ročného Nemca poskytovať žiadne detailné informácie.

Schumacher v nedeľu 29. decembra pri lyžovačke vo francúzskom stredisku Méribel narazil hlavou do skaly a odvtedy ho lekári v nemocnici v Grenobli po dvoch operáciách mozgu udržovali v umelom spánku.

Môže to trvať roky, tvrdia odborníci

Podľa profesora Jeana-Luca Trowela, niekdajšieho riaditeľa neurochirurgie na klinike Foch v Suresnes v Paríži, sú štyri týždne hraničným termínom na spustenie prebúdzania z umelého spánku.

Nasledujúce dva mesiace budú podľa Trowela obdobím zmätkov, keďže Schumacher bude žiť v stave akejsi letargie.

Je nemožné predpovedať dĺžku zotavovania. „V prípadoch vážnych zranení hlavy to môže trvať aj niekoľko rokov,“ varoval Trowel v rozhovore pre denník L'Equipe.

„Videli sme pacientov, ktorým sa stav zlepšoval jeden až tri roky po nehode,“ citovala spravodajská agentúra AFP iného odborníka na neurochirurgiu.

Rodina opätovne požiadala verejnosť o rešpektovanie súkromia. "Chceme, aby lekári mohli pokojne vykonávať svoju prácu. Zároveň sa chceme poďakovať za podporu z celého sveta," citovala agentúra DPA vyhlásenie.

"Modlíme sa, želáme si, dúfame, že sa stane zázrak a prebudí sa rovnaký, ako bol predtým," povedal nemecký pilot F1 Sebastian Vettel z tímu Red Bull počas testov v Jereze.

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Schumacherova manažérka potvrdila, že ho začnú pomaly prebúdzať