Sajmonov pohľad: Studenič je lákavým tovarom. Bude Devils jeho zaradenie na waiver mrzieť?

Oh My Hockey|8. nov 2021 o 16:50

Marián Studenič je krôčik od preradenia na farmu a krok od presunu do iného klubu. Včera bol umiestnený na waiver listinu nechránených hráčov.

Kluby majú ešte posledné hodiny, počas ktorých si slovenského útočníka môžu vziať pod svoje krídla. Nebolo by prekvapením, ak by musel rodák zo Záhoria zmeniť pôsobisko.

Studenič bol na zoznam zaradený dosť prekvapivo. Svedčia o tom naštvané reakcie fanúšikov, novinárov aj blogerov zameriavajúcich sa na New Jersey na sociálnych sieťach. Jeho výkony boli sympatické a fanúšikovia sa zhodujú, že ak odíde, klub to pravdepodobne zamrzí.

Marián by mohol byť lákavým tovarom (prepáčte to označenie, no v dnešnom športe to tak jednoducho chodí). Diskutujúci ho porovnávajú najmä s Masonom Geertsenom, ktorý zostáva v prvom tíme podľa mnohých len preto, lebo je veľký.

Studenič je atraktívnejší. Hrá síce vo štvrtej lajne, no je najlepším hráčom v nej. 23-ročný Slovák odohral len päť zápasov, no v pohľade na pokročilé štatistiky patrí medzi najlepších v tíme Devils.

Ako jediný hráč nenastupujúci pravidelne sa v tabuľkách dostal medzi stabilné súčasti zostavy "diablov".

Jeho hra ukazuje schopnosti na oboch stranách klziska. Nie je prototypom hráča checking line. Naopak, v jeho hre dominuje rýchlosť, čím sa dokáže od spoluhráčov vo formácii odlíšiť. V tejto výnimočnosti vidím jeho šancu odísť z New Jersey. Je výborný aj v bránení, o čom svedčí jeho vyťažovanie v hre v početnej nevýhode.

V statuse vyššie Alex Chauvancy, ktorý píše o Devils pre The Hockey Writers, poukazuje na fakt, že má Studenič štvrtú najvyššiu hodnotu v percentuálnom vyjadrení očakávaných gólov z celej zostavy tímu (62,18%). V skratke - podľa analytiky je len otázkou času, kedy sa jeho hra pretaví aj do štatistík. Zatiaľ je bez bodu.

Studenič je vysoko aj v Corsi, Fenwick a ďalších pokročilých štatistikách. V podstate to znamená, že tie kluby, ktoré analytickým ukazovateľom dávajú vysoký kredit, po Studeničovi minimálne poškuľujú.

Rýchly, energický a bojovný krídelník štvrtého útoku je bonusom k modernému štýlu hokeja. Marián Studenič by mohol byť prínosom pre veľa klubov. Rozmýšľam veľmi napríklad nad tými, ktoré sa gólovo trápia - napríklad nad Arizonou.

Ak príde jeho prestup, dozvieme sa to do niekoľkých hodín. Osobne si myslím, že nad ním niektoré kluby aspoň rozmýšľajú.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Sajmonov pohľad: Studenič je lákavým tovarom. Bude Devils jeho zaradenie na waiver mrzieť?