Sagan sa dočkal, vyhral siedmu etapu Okolo Kalifornie

(Autor: SITA)
TASR|18. máj 2014 o 07:40

Peter Sagan bol najrýchlejší v záverečnom športe a pred poslednou etapu vedie bodovaciu súťaž.

PASADENA. Slovenský cyklista Peter Sagan sa stal víťazom predposlednej etapy na pretekoch Okolo Kalifornie.

V siedmej etape, ktorá viedla zo St. Clarity a vyvrcholila tromi mestskými okruhmi v Pasadene (142,8 km), vyhral Sagan záverečný skupinový špurt pred Nórom Thorom Hushovdom a urobil výrazný krok k zisku zeleného dresu.

Hushovd síce vyrazil do poslednej zákruty na prvom mieste, ale Slovák vo farbách tímu Cannondale predviedol špurt, na ktorý nórsky veterán nedokázal vôbec reagovať. Tretí dorazil talentovaný Danny van Poppel.

Sagan: Konečne

"Dnes sme odviedli veľmi kvalitnú prácu, Je to veľmi dôležité víťazstvo pre mňa ja pre tím, pretože od prvej etapy sa pohybujem vpredu a doteraz z toho bolo štvrté a druhé miesto. A to nebolo dobré, takže konečne," uviedol pre portál cyclingnews Sagan.

Na pretekoch Okolo Kalifornie vyhral už jedenásť etáp a celkovo dosiahol 60. profesionálne víťazstvo.

Všetci favoriti prišli do cieľa v rovnakom čase ako víťaz, takže pred poslednou etapou sa poradie v celkovej klasifikácii nezmenilo.

Pri dojazde do cieľa predviedol rukami gestá, akoby hral na klavíri. "To bol pozdrav pre fanúšikov," vysvetlil slovenský cyklista.

Prvú priečku si tak zatiaľ drží Brit Bradley Wiggins, a ak sa v záverečnej rovinatej etape nič nestane, bude sa tešiť z celkového víťazstva.

Ďalší Slovák Martin Velits (Omega Pharma - Quick-Step) dorazil do cieľa so stratou necelých trinásť minút na 104. mieste.

Ťažký záver

Preteky vyvrcholia v nedeľu etapou, ktorá meria len 122,4 km, no bude náročná. Jazdci absolvujú v Thousand Oaks tri okruhy s dĺžkou 32,9 km, ktoré obsahujú dve stúpania štvrtej a jedno stúpanie tretej kategórie.

"Poznám tie stúpania, všetky sú náročné. Nevylučujem však, že sa dostanem k záverečnému šprintu," uviedol Sagan pre Cyclingnews.

Výsledky:

7. etapa (Santa Clarita - Pasadena, 146,5 km): 1. Peter Sagan (SR) Cannondale 3:24:33 h, 2. Thor Hushovd (Nór.) BMC Racing, 3. Danny Van Poppel (Hol.) Trek Factory, 4. Zakkari Dempster (Aus.) NetApp-Endura, 5. John Degenkolb (Nem.) Giant-Shimano, 6. Matteo Trentin (Tal.) Omega Pharma - Quick-Step všetci čas ako víťaz, ... 104. Martin Velits (SR) Omega Pharma - Quick-Step +12:47 min

Celkové poradie: 1. Bradley Wiggins (V. Brit.) Sky 25:28:15 h, 2. Rohan Dennis (Aus.) Garmin Sharp +30, 3. Lawson Craddock (USA) Giant-Shimano +1:48, 4. Tiago Machado (Portug.) NetApp-Endura +2:02, 5. Adam Yates (V. Brit.) Orica GreenEdge 2:14, 6. Peter Stetina (USA) BMC Racing +2:30, ... 59. Peter Sagan (SR) Cannondale +43:53, 74. Martin Velits (SR) Omega Pharma - Quick-Step +54:26

Bodovacia súťaž: 1. Peter Sagan (SR) Cannondale 37 bodov, 2. Danny Van Poppel (Hol.) Trek Factory 21, 3. Taylor Phinney (USA) BMC Racing 19

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Sagan sa dočkal, vyhral siedmu etapu Okolo Kalifornie