Sagan môže po štvrtej etape na Tour de France 2017 nosiť zelený dres

Marcel Kittel si drží zelený dres aj po tretej etape.
Marcel Kittel si drží zelený dres aj po tretej etape. (Autor: TASR/AP)
Igor Dopirák|4. júl 2017 o 06:21

Lídrom bodovacej súťaže je Marcel Kittel. Peter Sagan stráca šestnásť bodov.

BRATISLAVA. Stalo sa mu to opäť. Aj v pondelňajšej tretej etape sa slovenský cyklista Peter Sagan dostal pred cieľom až príliš skoro na čelo celej skupiny. Podobnú situáciu zažil aj počas nedeľňajšej druhej etapy.

Zatiaľ čo v nej ho napokon súperi zavreli a skončil až desiaty, v pondelok už slávil svoj celkovo ôsmy triumf na Tour de France. V snahe o šprint pritom v kľúčovom momente vykopol nohu z pedálu a na istý moment stratil rýchlosť.

"Toto nie je možné, vravel som si. Zase ďalšia chyba. Rýchlo som si to ale nakopol späť a pokračoval som v šprinte," priznal po etape Sagan.

Jedno stúpanie vo štvrtej etape Tour de France 2017

Aj v utorňajšej štvrtej etape z luxemburského Mondorf-les-Bains do francúzskeho Vittelu bude patriť Sagan medzi favoritov, no nebude tým najväčším. Profil etapy vyhovuje čistokrvným šprintérom.

Hoci je etapa dlhá 207,5 kilometra, ide sa takmer po rovine. Jediné stúpanie - výstup na vrchol Col des Trois Fontaines (dĺžka 1,9 kilometra, priemerný sklon 4,7 percenta) - by nemalo mať na výsledky takmer žiadny vplyv. Nachádza sa 37 kilometrov pred cieľom.

Štart v Mondorf-les-Bains je naplánovaný na 12:10, príchod prvých jazdcov do cieľa sa očakáva najskôr o 16:56.

Štvrtá etapa Tour de France 2017.
Štvrtá etapa Tour de France 2017. (Autor: letour.com)
Profil štvrtej etapy.
Profil štvrtej etapy. (Autor: letour.com)

Víťaz etapy získa do bodovacej súťaže až 50 bodov. Ďalšie budú môcť cyklisti pridať na rýchlostnej prémii, ktorá sa nachádza trinásť kilometrov pred horskou prémiou, čiže presne 50 kilometrov pred cieľom.

Zelený dres pre lídra bodovacej súťaže si naďalej drží Marcel Kittel z Nemecka. Vziať mu ho môže v utorok aj Peter Sagan, hoci sú jeho šance nižšie. Slovák stráca na Kittela po tretej etape šestnásť bodov.

Oddýchnuť by si v utorok nemali okrem šprintérov ani jazdci na celkovú klasifikáciu. "Cesty v departmente Meurthe-et-Mosselle môže sfúknuť silný vietor a to by mohlo byť katastrofou pre cyklistov s ambíciami na celkové poradie," hlási oficiálna stránka pretekov letour.fr.

Lídrom Tour po pondelku zostal Geraint Thomas s 12-sekundovým náskokom pred tímovým kolegom zo Sky Chrisom Froomom a Michaelom Matthewsom (Sunweb). Peter Sagan z tímu Bora-Hansgrohe sa posunul na štvrtú priečku s mankom trinástich sekúnd.

Pelotón by nemal dovoliť úniku vyhrať

Ak by vo štvrtej etape uspel pretekár z úniku, bolo by to prekvapenie. Tímy, ktoré majú vo svojom zoskupení šprintéra, by sa mali podieľať na tom, aby pelotón únik včas pohltil.

V minulosti sa však stalo, že etapa s cieľom v meste Vittel skončila víťazstvom unikajúceho muža. V roku 2009 sa to podarilo Dánovi Nickimu Sorensenovi.

Etapa so začiatkom v Tonnerre však obsahovala až šesť stúpaní, pričom bola dvanásta v poradí. Šprintéri tak už boli čiastočne unavení.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Tour de France»Sagan môže po štvrtej etape na Tour de France 2017 nosiť zelený dres