Otrávený pešiak dostal iný zmysel. Na turnaji v Rusku skončila hráčka v nemocnici

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. (Autor: SITA/AP)
SITA|9. aug 2024 o 15:43

Amine Abakarovovej teraz hrozia až tri roky odňatia slobody.

BRATISLAVA. Variant otráveného pešiaka je v šachu obľúbená časť tzv. sicílskej obrany, ktorú svojho času praktizovali majstri sveta ako Američan Bobby Fischer alebo Ind Višvanátan Ánand.

V uvedenom variante biely obetuje pešiaka výmenou za to, že čierny nechá „tancovať“ svoju dámu po šachovnici a kráľa vystaví veľkému riziku.

Na regionálnom turnaji v Rusku sa však pojem „otrávený“ stal v súvislosti s figúrkou doslovný.

V Dagestanskej republike na brehu Kaspického mora sa 40-ročná Amina Abakarovová rozhodla naimpregnovať kráľa o desať rokov mladšej súperky Umajganat Osmanovovej pomocou ortute z teplomera.

Netušila, že ju pri čine zaznamenávajú bezpečnostné kamery.

Ako referuje web denníka Marca, Osmanovová sa po pol hodine od začiatku šachovej partie začala cítiť zle, mala závraty a veľkú nevoľnosť rovnako ako ďalšia účastníčka, a po tom, čo lekári naznačili možnosť otravy, ju sanitkou previezli do nemocnice.

„Bola som zadýchaná a v ústach som cítila chuť železa,“ povedala Osmanovová pre Russia Today.

Abakarovová po priznaní viny, ktorá by mohla viesť až k trojročnému trestu odňatia slobody, uviedla, že sa chcela pomstiť Osmanovovej, ktorá ju predtým zdolala na dagestanskom šampionáte v rapid šachu.

Plánom Abakarovovej, ktorá sa venuje aj trénovaniu detí, no o túto prácu príde, nebolo podľa policajnej správy uškodiť Osmanovovej zdraviu, ale iba ju vystrašiť. Osmanovová po prepustení z nemocnice pokračovala v turnaji a nakoniec získala druhé miesto.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Otrávený pešiak dostal iný zmysel. Na turnaji v Rusku skončila hráčka v nemocnici