Šachový historik: Ich súboj bol dlhší ako séria Dámskeho gambitu na Netflixe

Magnus Carlsen a Jan Nepomňaščij.
Magnus Carlsen a Jan Nepomňaščij. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, SITA|4. dec 2021 o 12:55

Nór Carlsen je po rekordne dlhej partii bližšie k obhajobe titulu majstra sveta, Rus Nepomňaščij rezignoval po vážnej chybe.

DUBAJ. Spojené arabské emiráty boli v piatok dejiskom najdlhšej partie v histórii duelov o titul majstra sveta v šachu. Obhajca Nór Magnus Carlsen v ňom s bielymi kameňmi zdolal ruského vyzývateľa Jana Nepomňaščého. A piatková partia trvala 7:45 hod.

Rus súperovi ponúkol rezignáciu po 136. ťahu, predtým totiž v 130. ťahu spravil veľkú chybu. Carlsen v súboji na štrnásť partií vedie po piatku 3,5:2,5, siedma partia je na programe v sobotu. Titul získa šachista, ktorý ako prvý v súčte dosiahne 7,5 bodu.

Doterajším rekordom bolo 124 ťahov v piatej partii súboja o svetový primát z roku 1978 Anatolij Karpov - Viktor Korčnoj, v ktorom Korčnoj s bielymi kameňmi prehliadol šancu na mat v 55. ťahu a partia sa skončila remízou.

Magnus Carlsen kraľuje svetovému šachu od roku 2013, odvtedy dvakrát zdolal Inda Višvanathana Ananda, raz Rusa Sergeja Kariakina a raz Američana Fabiana Caruanu.

Po skončení piatkovej rekordne dlhej partie sa obaja aktéri zhodli, že objektívna by bola remíza. Carlsen piatkovú hru prirovnal k desiatej partii súboja o titul v spred piatich rokov proti Kariakinovi.

"Som veľmi rád, že som dosiahol tento výsledok. Nebolo to však jednoduché. Prežíval som veľmi podobné emócie ako v roku 2016 v desiatej partii proti Kariakinovi, tam to bol tiež poriadny maratón," povedal Carlsen na tlačovej konferencii.

Jeho zdolaný súper priznal, že o lepší výsledok ho pripravil aj podľa neho zbytočný 52. ťah: "Magnus dokázal zúročiť tých pár šancí, ktoré dostal," poznamenal Nepomňaščij.

Piatkovou partiou sa bezprostredne po jej skončení nadchli aj niekdajší svetový šampión Garry Kasparov či jeho neúspešný vyzývateľ z roku 1993 Brit Nigel Short, aktuálny viceprezident Medzinárodnej šachovej federácie (FIDE).

Kým Rus sa zameral na tradičné stereotypy o šachu, že to "nie je šport" alebo pri ňom "nie je taká dôležitá fyzická kondícia", tak Short opísal partiu ako "epickú" a úsilie Carlsena ako "úžasné".

Podobný názor ako Short mal aj šachový historik Olimpiu G. Urcan, ktorý s úsmevom poznamenal, že piatková partia bola dlhšia ako všetkých sedem epizód seriálu venovanému šachu - Dámsky gambit (The Queen's Gambit) na Netflixe.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Šachový historik: Ich súboj bol dlhší ako séria Dámskeho gambitu na Netflixe