Ďalší úspech slovenského šachu. Macáková s Kováčikovou získali bronz na ME mládeže

Slovenské šachistky Bianka Macáková a Simona Kováčiková.
Slovenské šachistky Bianka Macáková a Simona Kováčiková. (Autor: Facebook Milan Roman - Prezident Slovenského šachového zväzu)
TASR|20. aug 2024 o 10:00

Tento výsledok potvrdzuje ich potenciál a odhodlanie uspieť aj v ďalších medzinárodných súťažiach, skonštatoval Milan Roman.

PRAHA. Slovenské reprezentantky Bianka Macáková a Simona Kováčiková získali bronzové medaily v súťaži dvojčlenných družstiev v najmladšej vekovej kategórii U10 v rapid šachu na 23. ME mládeže v Prahe.

Podujatie sa koná pod hlavičkou Európskej šachovej únie (ECU).

Macáková s Kováčikovou (obe ŠK Doprastav Bratislava) nazbierali v siedmich kolách hraných tzv. švajčiarskym systémom (tempo 10 minút na partiu s 5-sekundovým bonusom za ťah) dovedna 9 bodov – prvá spomenutá 5,5 a druhá menovaná 3,5.

Triumfovali Ukrajinky Anna Horodná a Maria Kinašová z klubu Ľvov Debut s 12,5 bodmi pred Poľskom III (Weronika Trzcinská, Katarzyna Klincewiczová) s 10 bodmi.

Zapojilo sa 19 tandemov. Slovenkám podľa spriemerovaného ratingu 1509 papierovo patrila na štarte až deviata pozícia, neskorším šampiónkam (1582) piata.

V tomto smere vedúce Srbky Dunja Milojevičová a Nina Smiličová (1718) sa napokon museli uspokojiť s ôsmou priečkou prostredníctvom 7 bodov.

"Miesto na pódiu je významný úspech a povzbudenie pre naše mladé šachové talenty. Tento výsledok potvrdzuje ich potenciál a odhodlanie uspieť aj v ďalších medzinárodných súťažiach,“ skonštatoval prezident Slovenského šachového zväzu (SŠZ) Milan Roman.

Pre SR predtým na tomto podujatí, ktoré v českej metropole potrvá do 1. septembra, vybojovala tretiu priečku aj Lucia Ševčíková takisto v rýchlom šachu, a to vo vekovej kategórii U18.

ME mládeže v rapid šachu - Praha

Konečné poradie U10:

  1. Ukrajina - Lviv Debut (Anna Horodná, Maria Kinašová) 12,5 b
  2. Poľsko III (Weronika Trzcinská, Katarzyna Klincewiczová) 10 b
  3. Slovensko (Bianka Macáková, Simona Kováčiková) 9 b
  4. Rumunsko (Sofia-Elena Sararová, Eliza-Ioana Badescová) 9 b
  5. Poľsko I (Bao Anh Angelina Nguyenová-Doanová, Marta Staszczszynová) 9 b
  6. Ukrajina II (Daria Kravčuková, Jaryna Kaciubová) 8 b
Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Ďalší úspech slovenského šachu. Macáková s Kováčikovou získali bronz na ME mládeže