Šach je vojna nad stolom. Bobby Fischer mal mozog výkonnejší než Pentagón

Bobby Fischer v roku 1992.
Bobby Fischer v roku 1992. (Autor: REUTERS)
Sportnet|9. mar 2023 o 07:30

Niekdajší majster sveta v šachu by mal 80 rokov.

Z knihy Antona Zerera Hry a sny

BRATISLAVA. Aj z osobnej vizitky možno veľa vydedukovať. Génius 64 polí, hráč s čistou a logickou hrou, agresívne elegantný sa predstavoval takto: „Som Robert James Fischer. Priatelia ma volajú Bobby. Som profesionál. Hrám šach. To je moja najhlavnejšia činnosť. Nič iné neviem. Ale čo viem, robím dokonale. Narodil som sa v znamení Rýb. Som veľká ryba. A veľké ryby požierajú malé. Som kráľ kráľovskej hry!“

Spasskij: Bobby nie je blázon

Úzkostlivo sa bál, že jedného pekného dňa skončí ako niektorí šachisti na newyorskej Piatej avenue a bude zbierať kôrky chleba. Muž vo večnom strehu. Akoby ho sústavne prenasledoval a naháňal stihomam.

Americký časopis National Enquirer priniesol anonymné citáty ľudí, čo ho poznali. Zaujal najmä jeden: „Je to najopustenejšia osoba, akú som stretol.“

Garri Kasparov nastavil v časopise Der Spiegel v roku 1992 excentrickej a tajuplnej hviezde zrkadlo. „Stál pred voľbou: buď ostane legendou a skončí chudobný, alebo legendu obetuje a bude bohatý. Hrával v časoch, keď sa v šachu ešte nedalo veľa zarobiť. Všetci mu však môžeme byť vďační za to, čo dnes kasírujeme.“

Bobby Fischer

  • Narodil sa 9. marca 1943 v Chicagu, zomrel 17. januára 2008 Reykjavík.
  • Medzinárodný šachový veľmajster (stal sa ním 15-ročný, vtedy najmladší v histórii; až v roku 1992 ho o dva mesiace prekonala Maďarka Judit Polgárová)
  • V poradí 11. majster sveta (korunovaný po súboji storočia s Borisom Spasským v roku 1972)

Pre mnohých záhadná postava. Prípad pre psychiatra. „Nikto nevie, kto je Bobby Fischer,“ hodnotil ho Boris Spasskij, ktorý ho zažil práve v čase najväčšej slávy. Svet ho však považuje za pomätenca, oponovali mu. „My všetci sme blázni!“ zastal sa ho Spasskij.

„Bobby nie je blázon. Iba sa mu nedarí žiť v spoločnosti. Nikdy preňho neexistovalo nič iné iba šach,“ domnieval sa medzinárodný veľmajster Viktor Korčnoj.

Noviny o ňom písali v štýle: „Mozog má výkonnejší než celý Pentagón.“

Tvrdil, že šachu venuje 98 percent svojej duševnej energie, zvyšné 2 percentá ostatnému.

V škole sa nudil

Bobby vyrastal ako zázračné dieťa. Inteligenčný kvocient 187. Mladosť prežil s matkou, ktorá pracovala v newyorskom Brooklyne ako zdravotná sestra a žila životom ľavicovej sociálnej radikálky a bohémky, a o päť rokov staršou sestrou Joanou, ktorá o bratovi tvrdila, že je „malým chlapcom, čo si vyžaduje extrémnu dávku porozumenia“.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Šach je vojna nad stolom. Bobby Fischer mal mozog výkonnejší než Pentagón