Nepomňaščij vyhral Turnaj kandidátov, vyzve Carlsena

Ian Nepomňaščij.
Ian Nepomňaščij. (Autor: TASR/AP)
TASR|4. júl 2022 o 16:16

Rus sa s Carlsenom stretol v súboji o titul majstra sveta vlani.

MADRID. Ruský šachista Jan Nepomňaščij sa stal už pred záverečným kolom víťazom Turnaja kandidátov.

Vďaka triumfu na podujatí v Madride opäť získal právo vyzvať v súboji o titul úradujúceho majstra sveta Magnusa Carlsena z Nórska. Duel by sa mal uskutočniť na jeseň budúceho roka, informovala Medzinárodná šachová federácia (FIDE).

Nepomňaščij mal pred záverečným kolom Turnaja kandidátov, na ktorom štartovalo osem veľmajstrov, nedostižný 1,5-bodový náskok pred Američanom Hikamurom Nakamurom.

Na záverečnú partiu proti Poliakovi Janovi-Krzysztofovi Dudovi tak nastupoval bez nutnosti bodovať. Vďaka prvenstvu v španielskej metropole zarobil 48.000 eur.

Rus sa s Carlsenom stretol v súboji o titul majstra sveta vlani na prelome novembra a decembra v Dubaji.

Zlom v dovtedy vyrovnanom priebehu priniesla šiesta partia, ktorá trvala takmer osem hodín a skončila sa po 136 ťahoch triumfom nórskeho šachistu. Carlsena toto víťazstvo naštartovalo a napokon súpera zdolal jasne 7,5:3,5.

Nór kraľuje svetovému dianiu za 64 políčkami nepretržite od roku 2013.

Silu "Šachového Mozarta", ako znie Carlsenova prezývka, už predtým v súbojoch o titul okúsili na vlastnej koži Ind Višvanathan Anand (2013, 2014), Rus Sergej Karjakin (2016) a pred Nepomňaščim aj Američan s talianskymi koreňmi Fabiano Caruana (2018).

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Nepomňaščij vyhral Turnaj kandidátov, vyzve Carlsena