19.02.2022 00:00
Deň 15
Peking 2022
Koniec

V Pekingu sa lúčili dve legendy, Nemka dostala aj repliky medailí

Nemecká rýchlokorčuliarka Claudia Pechsteinová.
Nemecká rýchlokorčuliarka Claudia Pechsteinová. (Autor: Reuters)
SITA|19. feb 2022 o 15:20

Sven Kramer dal kariére športovca definitívne zbohom.

PEKING. Sobotňajšie súťaže v rýchlokorčuľovaní na ZOH 2022 sa okrem rozdeľovania medailí niesli aj v znamení dvoch významných rozlúčok.

Preteky s hromadným štartom boli pravdepodobne posledné v olympijských kariérach Nemky Claudie Pechsteinovej a Holanďana Svena Kramera.

Toto športové odvetvie tak prišlo o dvoch športovcov, ktorí nazbierali dovedna osemnásť olympijských medailí, pričom polovica z nich bola zlatá. Už skôr taký krok potvrdila Holanďanka Ireen Wüstová.

Dostala repliky svojich medailí

Claudia Pechsteinová skončila v sobotu deviata. Už 49-ročná Nemka, ktorá v stredu 22. februára oslávi okrúhlu päťdesiatku, medaily pod piatimi kruhmi zbierala v rokoch 1992 až 2006. Na ZOH už potom štartovala bez medailového úspechu, no napríklad na MS ešte v roku 2017 brala striebro.

Ani z Pekingu neodchádza s prázdnymi rukami, ale s plnou náručou medailí. Išlo však o repliky, ktoré dostala od národnej korčuliarskej federácie.

"Poďakovali sa mi za účasť na ôsmich olympiádach a deväť medailí. Bolo to naozaj krásne," prezradila Pechsteinová.

Na úvod ZOH v Pekingu bola vlajkonosičkou nemeckej výpravy na otváracom ceremoniáli a v Číne je najstaršou športovkyňou.

Žiadna iná žena nemá na svojom konte osem účastí na ZOH, medzi mužmi sa to podarilo len japonskému skokanovi na lyžiach Noriakimu Kasaiovi.

"Je to neuveriteľné. Sen asi každého športovca je dostať sa na olympiádu. Niektorému sa to nikdy nepodarí a ja som ich absolvovala osem a získala na nich deväť medailí," pokračovala nemecká rýchlokorčuliarka.

Kramer sa teší na svoju rodinu

Tá síce oficiálne nepotvrdila úplný koniec kariéry a plánuje štartovať v prvej polovici marca na pretekoch Svetového pohára v holandskom Heerenveene. "Ešte nie, možno to potvrdím neskôr," opakovala v Pekingu Pechsteinová.

Holanďana Kramera v sobotu klasifikovali na poslednej 16. priečke. On medaily zbieral od Turína 2006 až do Pjongčangu 2018, v Pekingu 2022 bol deviaty na obľúbenej päťtisícke a štvrtý v tímovej stíhačke.

"Som šťastný. Každý má vzostupy aj pády, ja sám som však celkovo spokojný a mimoriadne hrdý na to, čo som dokázal," tvrdí holandský rýchlokorčuliar.

Teraz sa teší na návrat k svojej partnerke a ich trojročnej dcérke. "Konečne na nich budem mať dostatok času. Bol som na cestách 17 rokov a oddych mi padne vhod," dodal 35-ročný Kramer.

Všetky informácie o ZOH Peking 2022

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Peking 2022»Program a výsledky»Rýchlokorčuľovanie»V Pekingu sa lúčili dve legendy, Nemka dostala aj repliky medailí