V tíme Ruska nie je nikto zo zámoria. Veľké zlyhanie, píše kanadský novinár

Ruskí hokejisti na turnaji Hlinka Gretzky Cup 2021.
Ruskí hokejisti na turnaji Hlinka Gretzky Cup 2021. (Autor: TASR)
SITA|15. dec 2021 o 15:58

Nominácia Ruska na MS v hokeji do 20 rokov 2022 vzbudila rozruch.

BRATISLAVA. Rusi vzbudili rozruch pred začiatkom MS v hokeji do 20 rokov 2022 tým, že na šampionát v kanadských mestách Edmonton a Red Deer nenominovali žiadneho svojho hráča pôsobiaceho v zámorí.

Tréner Sergej Zubov rozhodol, že na juniorský svetový šampionát pôjdu iba hráči z domácich ligových zdrojov - Kontinentálnej hokejovej ligy, nižšej súťaže VHL a juniorskej MHL. Také niečo sa stalo prvýkrát po 15 rokoch.

Rusi budú 29. decembra tretím súperom Slovákov v B-skupine MS juniorov v Red Deer. Ďalšími účastníkmi kvalitou "nabitej" B-skupiny budú obhajcovia titulu Američania, Švédi a Švajčiari.

Zubov urobil kontroverzné rozhodnutie

Niekdajší skvelý obranca Zubov je olympijský víťaz s tímom Spoločenstva nezávislých krajín z Albertville 1992 a tiež dvojnásobný šampión Stanleyho pohára s tímami New York Rangers a Dallas Stars.

Teraz však ako tréner ruských mladíkov urobil kontroverzné rozhodnutie, že na šampionát nevzal obrancov Jana Kuznecova a Daniila Čajku, ktorí pôsobia v kanadských juniorských súťažiach QMJHL a OHL.

Rovnako opomenul duo skvelých strelcov z OHL útočníkov Matveja Petrova a Daniila Guščina, ktorí v tejto sezóne spolu nastrieľali 35 gólov v 48 zápasoch.

Wheeler: V lepšom prípade tréner klame

"Vybrali sme najsilnejších hokejistov. Sledovali sme výkony Kuznecova aj Čajku v nádeji, že posilnia našu defenzívu. Dospeli sme však k záveru, že hráči, ktorí doteraz s nami trénovali, budú silnejší v obranných činnostiach," obhajoval svoje rozhodnutie tréner Sergej Zubov na webe championat.com.

"V lepšom prípade tréner klame, ak tvrdí, že doma má lepších hráčov ako v zámorí. V horšom prípade je to veľká chyba v hodnotení hráčov," kriticky uviedol na adresu trénera ruských mladíkov Scott Wheeler, redaktor prestížneho športového webu The Athletic.

"Nenominovanie Guščina je, myslím si, hrubé zlyhanie. Niektorí nominovaní hráči mu nesiahajú ani po členky," dodal Wheeler na svojom twitteri.

V tíme chýba aj Mirošničenko

V ruskom tíme chýba aj ďalší veľký talent Ivan Mirošničenko, ktorý v pozícii kapitána priviedol Rusov k víťazstvu na augustovom kvalitne obsadenom turnaji osemnástok Hlinka Gretzky Cup v Piešťanoch. Mladí Rusi vtedy vo finále zdolali Slovákov 7:2.

"Mirošničenko má svoju kvalitu, ale momentálne mu chýba lepšia fyzická kondícia. Preto sme sa s ním po individuálnom rozhovore rozlúčili," vysvetlil Zubov.

"Nevziať takého hráča je veľká škoda pre celé mužstvo, lebo šanca na medailu sa tým zníži. Rusi majú v bránke Askarova a musia sa spoliehať na to, že zažiari. Ani v najmenšom ma však neprekvapí, ak tento tím skončí v 'skupine smrti' až na treťom mieste a vo štvrťfinále podľahne Fínom," dodal kritik Wheeler.

Ten okrem NHL v zámorí špeciálne vo svojich článkoch venuje aj mladým hokejistom.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»V tíme Ruska nie je nikto zo zámoria. Veľké zlyhanie, píše kanadský novinár