Bude účasť na olympiáde trestný čin? Rusko chce určovať podmienky štartu na OH v Paríži

Hokejoví fanúšikovia s ruskými vlajkami na ZOH 2014 v Soči.
Hokejoví fanúšikovia s ruskými vlajkami na ZOH 2014 v Soči. (Autor: Reuters)
Miloslav Šebela|26. feb 2024 o 16:50

V Rusku si sami zatvárajú dvere do Paríža.

BRATISLAVA. V decembri Medzinárodný olympijský výbor oznámil, že na olympijských hrách v Paríži budú môcť súťažiť aj ruskí športovci. No ako neutrálni športovci, teda bez štátnych symbolov, a ak splnia podmienky neutrality.

Nepodporovali vojnu na Ukrajine, nie sú členmi silových zložiek ani klubov, ktoré patria pod ne (CSKA, atd.).  

Toto rozhodnutie vyvolalo nevôľu vo viacerých národných olympijských výboroch. Kritizovali ho aj Ukrajinci. Ruská agresia na Ukrajine nepoľavuje a pre mnohých je stále veľmi náročné stretávať sa s nimi na súťažiach. 

Športovcom hrozia trestným stíhaním 

V decembri platilo, že na parížske hry sa kvalifikovalo 7 športovcov z Ruska. Samotní športovci sa k účasti v Paríži veľmi nevyjadrovali. Častejšie to boli prezident Ruského olympijského výboru Stanislav Pozdňakov alebo minister športu Oleg Maticyn. 

Dva mesiace nič nenasvedčovalo tomu, že by sa ruskí športovci dobrovoľne zriekli účasti v Paríži. 

Ruský olympijský výbor však v piatok vydal emotívne vyhlásenie, v ktorom varuje športovcov pred účasťou na olympijských hrách. Za porušenie tohto odporúčania, môže hroziť športovcom stíhanie.  

„Súhlas aj so súčasnými požiadavkami môže viesť k porušeniu ruských zákonov,“ oznámil Ruský olympijský výbor. 

„Štart na olympijských hrách sa stane trestným činom,“ napísal aj denník Sovetskij sport.

Je reálne, že viacerí športovci, ktorí mali reálnu šancu v Paríži súťažiť, o to prídu. Zasiahol dokonca aj prezident Vladimir Putin a poveril funkcionárov, aby sformulovali podmienky, za akých budú môcť ruskí športovci v Paríži štartovať.

Podmienky účasti by pritom mali stanoviť športové federácie a Medzinárodný olympijský výbor. 

Ruský olympijský výbor sa odvoláva na „nekalú súťaž s cieľom eliminovať najsilnejších ruských športovcov" a podmienky MOV označil za „nezákonné a diskriminačné". A ministerstvo športu uviedlo, že nie je možné, aby olympionici podpisovali akékoľvek politické vyhlásenia. 

„Tie pravidlá sú vágne, protichodné a aj v rozpore s našimi zákonmi. Za takýchto podmienok na olympijské hry nechcem ísť. Ale na druhej strane je dobrá správa, že MOV nám umožnil štartovať aspoň pod neutrálnou vlajkou,“ reagovala pre Sport-express plavkyňa Jevgenija Čikunovová. 

Keďže podmienky zverejnil MOV ešte v decembri, je postoj Ruska zvláštny.

Čo sa stalo bodom zlomu?

Rusi prekročili hranice

S veľkou pravdepodobnosťou ide o pozastavenie členstva Ruského olympijského výboru v MOV. Minulý týždeň ho potvrdil arbitrážny súd v Lausanne. Reakcie o tom, že Rusi nebudú v Paríži súťažiť sa objavili prakticky vzápätí. 

MOV pozastavilo členstvo Ruska vzhľadom na závažné porušenie olympijskej charty. 

Podľa nej nemôže národný olympijský výbor prijať za svojich členov organizácie z iných štátov. 

Ruský olympijský výbor však vlani na jeseň prijal za členov olympijské organizácie z okupovaných území Ukrajiny – z Donecku, Luhansku, Chersonu a zo Záporožia. Ide o porušenie princípu územnej celistvosti. 

MOV pri takomto porušení, inak konať nemohol. Arbitrážny súd v minulý týždeň toto pozastavenie členstva potvrdil. 

Tento krok nijako nesúvisí s účasťou športovcov na OH ani na iných medzinárodných podujatiach. Týka sa len funkcionárov Ruského olympijského výboru. 

Aktuálne platí, že MOV športovcom z Ruska dvere do Paríža otvorilo, zatvoriť si ich môžu sami. 

Ruskí športovci si vybojovali olympijské miestenky do Paríža v zápasení, džude, taekwonde a cyklistike. S veľkou pravdepodobnosťou ich získajú aj v tenise, skokoch na trampolíne a reálnu šancu majú aj v kanoistike. 

Naisto budú chýbať v gymnastike, vo vodných športoch, v atletike, jazdectve a v kolektívnych športoch. Na predchádzajúcich letných hrách v Tokiu 2020 štartovalo pod hlavičkou Ruského olympijského výboru 330 športovcov. Celkovo vybojovali 71 medailí, z toho 20 zlatých. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Bude účasť na olympiáde trestný čin? Rusko chce určovať podmienky štartu na OH v Paríži