Je to desivé. V Rusku si politici ukradli šport pre vlastné účely, vraví majsterka sveta

Tisíce bežcov vytvorili na štarte pretekov písmeno Z na podporu vojny na Ukrajine.
Tisíce bežcov vytvorili na štarte pretekov písmeno Z na podporu vojny na Ukrajine. (Autor: pdmnews.ru)
Miloslav Šebela|21. feb 2024 o 16:35

Na pretekoch v bežeckom lyžovaní vytvorili tisíce pretekárov symbol Z.

BRATISLAVA. Zástancovia návratu ruských a bieloruských športovcov na súťaže používajú jeden argument. Politika nepatrí do športu. Športovci podľa nej len súťažia, a teda je jedno, či je to pod vlajkou agresora alebo demokratickej krajiny. 

A opakujú ho neustále. Ak niekto izoluje ruských športovcov, diskriminuje ich. 

K situácii v Rusku sa však títo ľudia nevyjadrujú radšej vôbec. Pretože ich argument by sa obrátil na prach. 

Dôkaz, že politika je súčasťou športu, a to nielen vrcholového, ale už aj rekreačného, sa pred niekoľkými dňami udial v Moskovskej oblasti na pretekoch v bežeckom lyžovaní - Lyžiarska stopa Ruska.

Športovci podporili vojnovú agresiu

Organizátori zoradili masu pretekárov pred štartom tak, aby vytvorili písmeno Z, ktoré je symbolom pre vojenskú inváziu na Ukrajine. 

Okrem toho z reproduktorov znel krátky pozdrav od ruského prezidenta Vladimira Putina.  

Jedným z organizátorov podujatia v meste Chimky, ktoré leží približne 20 kilometrov od Moskvy, bolo ministerstvo športu. Taťjana Solovjovová z organizačného výboru pre portál pdmnews.ru uviedla, že s návrhom na usporiadanie ľudí na štarte prišli sami súťažiaci. 

„Bolo to na podporu prezidenta a vojakov, ktorý sú teraz na špeciálnej vojenskej operácii. Takto sa zoradili na štart na žiadosť samotných účastníkov,“ tvrdila Solovjovová. 

Ruskí olympionici počas mítingu na podoru vojny na Ukrajine, na ktorom vystúpili spolu s Vladimirom Putinom.
Ruskí olympionici počas mítingu na podoru vojny na Ukrajine, na ktorom vystúpili spolu s Vladimirom Putinom. (Autor: reprofoto youtube)

Jedna z účastníčok súťaže však portálu povedala, že o to požiadali organizátori. „Poprosili nás kvôli podpore vojenskej operácie. Každý sa k tomu postavil s pochopením, nik nenamietal,“ uviedla. 

Symbol Z sa v Rusku objavuje aj na zápasoch hokejovej KHL. Na znak podpory ho mali pripnutý viacerí ruskí medailisti na mítingu, na ktorom v marci 2022 vystúpil Vladimir Putin.

Veľký symbol Z na pretekoch pre verejnosť potvrdzuje, že v Rusku využívajú šport na šírenie propagandy a politických posolstiev. 

Je to strašidelné, zhodujú sa Švédi

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Beh na lyžiach»Je to desivé. V Rusku si politici ukradli šport pre vlastné účely, vraví majsterka sveta