Tabak končí. Slovenská basketbalová reprezentácia má nového trénera

Oleg Meleščenko
Oleg Meleščenko (Autor: TASR)
TASR|30. mar 2021 o 11:50

Mužskú reprezentáciu povedie Rus Oleg Meleščenko.

BRATISLAVA. Rus Oleg Meleščenko je nový tréner slovenskej basketbalovej reprezentácie mužov.

Súčasný kouč Interu Bratislava nahradil vo funkcii Chorváta Žana Tabaka.

"Takéto ponuky neprichádzajú často. Považujem to za veľkú česť a veľkú výzvu. Budem sa snažiť spraviť všetko preto, aby sme urobili ďalší krôčik vpred," citovala nového trénera národného tímu oficiálna stránka Slovenskej basketbalovej asociácie (SBA).

Máme dobrú generáciu, preto si myslím, že máme na to. Pre mňa to teda nebolo dlhé rozhodovanie, keďže to považujem - asi sa budem opakovať - za veľkú česť. Som rád, že som dostal takú možnosť, o to viac, že so Slovenskom som dlhé roky spojený," hovorí Meleščenko.

Päťdesiattriročný Meleščenko už ako hráč pôsobil v Prievidzi, neskôr ako tréner v Leviciach a Interi Bratislava.

Medzi jeho najväčšie úspechy patrí zisk majstrovského titulu v roku 2014 a Slovenského pohára v roku 2012. V Rusku absolvoval veľkú časť svojej doterajšej trénerskej kariéry, hlavne v Jekaterinburgu a Chimki Moskva.

Stal sa víťazom nadnárodnej VTB ligy a bol okrem iného finalistom Európskeho pohára (Eurocupu). Na reprezentačnej scéne viedol ruský tím do 16 a 18 rokov.

"Po úspešnom zakončení prvej fázy predkvalifikácie, keď sme museli začať riešiť obsadenie trénerskej pozície, sme sa veľmi intenzívne zaoberali touto otázkou v rámci komisie koordinátora pre mužský basketbal.

Nechceli sme nič uponáhľať a nájsť naozaj najlepšie možné riešenie. Mali sme na výber množstvo kandidátov nielen z domáceho ale aj zahraničného basketbalového trhu. Nakoniec sme sa rozhodli pre trénera, ktorý je dlhodobo spätý so slovenským basketbalom už od hráčskych čias.

Tréner Meleščenko ponúka veľmi bohaté trénerské i osobnostné kvality a sme presvedčení, že má všetky predpoklady, aby úspešne nadviazal na prácu svojho predchodcu," uviedol manažér mužskej reprezentácie Michal Ondruš.

Slovákov čaká v auguste druhé kolo predkvalifikácie MS 2023. Celkovo dvanásť družstiev sa rozdelí do štyroch 3-členných skupín, do samotnej kvalifikácie MS 2023 postúpia z každej skupiny tímy na prvom a druhom mieste.

Druhé kolo predkvalifikácie MS 2023 sa bude hrať v auguste (11., 14., 18., 21., 25. a 28. augusta).

Z postupu z prvej fázy predkvalifikácie sa slovenský tím tešil v polovici februára, hneď potom však prišla prekvapivá správa o Tabakovom konci na lavičke.

"Moje rozhodnutie sa zrodilo už dávnejšie. Chcel som ale dokončiť túto prácu kvôli ľuďom na Slovensku. Kvôli ich prístupu a obetavosti som počkal až do konca predkvalifikácie. Končím pri reprezentácii z osobných dôvodov. Som rád, že som mohol trénovať Slovensko a pomôcť mu v napredovaní," uviedol vtedy Tabak.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Tabak končí. Slovenská basketbalová reprezentácia má nového trénera