Začali skromne, teraz majú 700 detí. Cieľom ich akadémie je priniesť Európu na východ Slovenska

Futbalisti CFT Academy Slovakia vyzvali aj akadémiu Liverpool FC.
Futbalisti CFT Academy Slovakia vyzvali aj akadémiu Liverpool FC. (Autor: Facebook CFT Academy)
Peter Cingel|10. jan 2024 o 08:40

Vytvárame priestor aj pre okolité kluby, vraví spoluzakladateľ CFT Academy Slovakia Daniel Štuller.

Začínali skromne. Z iniciatívy dvoch futbalistov a vyštudovaných telocvikárov Petra Hersteka a Daniela Štullera vznikla 22. septembra 2014 v Prešove CFT Academy.

Postupne sa ich činnosť rozširovala, pribúdali tréneri a najmä deti. CFT dnes pokrýva rad futbalových oblastí.

O tom, ako začínali, aká je súčasnosť i o tom, čo plánujú do budúcnosti, sme sa porozprávali s jedným zo zakladateľov tohto unikátneho projektu DANIELOM ŠTULLEROM.

Čo je CFT, ako vnikla a aké sú jej hlavné ciele?

CFT Academy Slovakia je podporná organizácia, ktorá pôsobí vo viacerých kluboch, mestách a dedinách na východnom Slovensku a venuje sa deťom prioritne do 12 rokov. Momentálne máme okolo 700 detí. Mnoho ľudí chce mať v klube mužský futbal, dorastencov. Ale pre nás sú podstatné práve deti.

To obdobie, kedy sa potrebujú rozvíjať, trénovať, behať, zachytiť obdobie zlatého veku a vyťažiť z neho čo najviac. Snažíme sa budovať technické základy na Coerver futbalovej metóde, preto sú všetci naši tréneri pravidelnými účastníkmi kurzov.

Daniel Štuller.
Daniel Štuller. (Autor: Facebook CFT Academy)

Teší nás, že tréneri, ktorí boli už dávnejšie na kurzoch, sa tiež aktívne zúčastňujú na školeniach pre nových trénerov. Taktické základy budujeme formou hernej inteligencie, ku ktorej máme spracovanú metodiku, aby to naši tréneri dokázali duplikovať.

To je najťažšia úloha nás zakladateľov. Nehľadáme bombových trénerov, ktorých nevieme napodobniť. My ich vychovávame a potom držíme palce v ich trénerskej kariére aj v iných kluboch. Za vzdelávaciu činnosť v akadémii je zodpovedný koordinátor Roman Kuzemka.

Dnes sú problémom aj rozhodcovia. Ako chce CFT prispieť k riešeniu nedostatku arbitrov?

Najnovšie sme sa začali venovať aj rozhodcom a vznikol tak nový projekt Youth Referee. Ide o našich zverencov, ktorí možno nemali toľko talentu, ale futbal milujú, tak sme im ponúkli možnosť zlepšovať sa formou rozhodovania zápasov.

Nedávno sme zachytili na sociálnych sieťach tiež niečo podobné, a že dávali pásky rozhodcom podľa ich skúseností. Určite to zavedieme aj my, páči sa nám ten nápad a radi by sme ho podporili.

CFT Academy Slovakia.
CFT Academy Slovakia. (Autor: Facebook CFT Academy)

Ako vyzerá činnosť CFT dnes?

CFT Academy bude onedlho oslavovať 10 rokov, od začiatku sme pracovali na našej jednotnej koncepcii, ktorú samozrejme pravidelne modifikujeme, ale majú pevné základy a aj dnes sa v nej objavujú prvky spred 10 rokov. Držať tempo so zahraničím je náročná vec, aj finančne.

Len neustálou konfrontáciou so skvelými tímami sa môžeme posúvať vpred. Musíme si to však nastaviť správne, pretože 'nakladačky' nás veľmi neposunú, preto hľadáme optimálnu výzvu pre najtalentovanejších aj menej talentovaných. Našim veľkým cieľom je priniesť Európu na východ Slovenska.

Nie je to ľahká záležitosť, pretože východná Európa veľmi neláka veľkokluby. Darí sa nám ale priniesť kvalitu z okolitých krajín, čo je skvelé. Ročne organizujeme cez 150 turnajov, môžem spomenúť CFT ACADEMYniligu, CFT Winter Cup v nádhernej krytej PKO Aréne pri ZŠ Lúčna vo Vranove nad Topľou, CFT Talents Trophy a podobne.

Práve spojenie so spomenutou ZŠ Lúčna vo Vranove je unikátna záležitosť, štyria tréneri zamestnaní v tejto škole, kontrola vzdelávacieho aj športového progresu, neskutočný priestor na komunikáciu s hráčmi aj rodičmi. Takto by mali byť prepojené akadémie, kluby a školy.

Tréneri CFT Academy Slovakia.
Tréneri CFT Academy Slovakia. (Autor: Facebook CFT Academy)

Potom to prináša aj výsledky, ZŠ Lúčna je trojnásobný vicemajster Slovenska v školskom roku 2022/23, vo všetkých školských futbalových súťažiach boli vo finále. Je to odraz systematickej práce a úspešného školského systému prepojeného s klubom a podpornou organizáciou CFT Academy.

Onedlho je za vami prvých desať rokov existencie akadémie. Dosiahli ste toho veľa a tak bude náročnejšie sa ešte zlepšovať. Čo teda máte v pláne do budúcnosti?

Naším posolstvom a zároveň aj pokrikom v každom centre je výrok: 'Len tréningom sa stávam šampión.' Prišli by ste do Prešova, budete počuť od detí na konci každého tréningu tieto slová, tak ako vo Vranove, vo Veľkom Šariši, v Strážskom alebo aj v Drienove.

Chceme vštiepiť všetkým, že tréning je dôležitý a taktiež zásluhou sú turnaje, ktoré majú trikrát do mesiaca. Za 10 rokov môžeme úspešne vyhlásiť, že sa nám podarilo ovplyvniť vývoj futbalu na východnom Slovensku, a to nie len v našej akadémií.

Vytvárame priestor aj pre okolité kluby, zúčastňovať sa na našich podujatiach, turnajoch, futbalových kempoch, individuálnych tréningoch a tým sa snažíme zlepšiť aj okolie. Pretože ak chceme my rásť, musí rásť aj región, kraj.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Začali skromne, teraz majú 700 detí. Cieľom ich akadémie je priniesť Európu na východ Slovenska