Rozhodcovia v Oktagone potrebujú poriadnu reformu (komentár)

Vladimír Bilohuščin|13. dec 2020 o 01:00

MMA je šport, ktorý neodpúšťa. A tak by k tomu mali pristupovať aj rozhodcovia.

V jednom komentári som dostal podnet, že by som nemal písať články priamo v momente, keď ma niečo duševne zasiahne. Tak som si to teda vzal k srdcu a počkal na oficiálne videá z turnaja Oktagon 19. Po zhliadnutí zápasu Salčák vs. Tomczak ale musím konštatovať, že toto nemôže zostať bez odozvy.

Nebudem tu rozoberať samotný duel, ktorý vyhral s absolútnou jednoznačnosťou Tomczak. Rozoberieme si však chyby, ktorých sa rozhodcovia Oktagonu dopúštali. A to píšem nielen o turnaji Oktagon 19, ale zájdeme do hlbších súvislostí.

1. Remíza: Oficiálne pravidlá hovoria jasne, skóre 10:10 sa udeľuje v najkrutejších situáciách histórie ľudstva. Keď nepadne ani jeden úder, prípadne ak príde v prvej sekunde k stretu hlavami a súboj sa musí dobodovať. Takýto prípad v súboji Salčák vs. Tomczak nebol nie že náhodou, bol od neho vzdialený svetelné roky. Rozhodcovia Voborník a Volf mali na to ale iný názor. Inak, kto to nezachytil, na turnaji padlo skóre 10:10 až štyrikrát!

2. Posadenie rozhodcov: Robí sa to takto. Postavíte klietku, ktorá je najväčšia na domácej scéne. Prídu rozhodcovia a posadia sa nie k sebe, nie za roh, ale do trojuholníka, aby boli čím ďalej od seba. Žiadne našepkávanie, opisovanie, či nebodaj ovplyvňovanie zápasov v niekoho prospech. Volf a Voborník od seba sedeli asi 3 metre.

Poznámka: Jeden z rozhodcov organizácie Pavel Touš nás upozornil, že na turnaji majú rozhodcovia stále pevne dané miesta, ktoré majú dostatočné odstupy. Preto sa mu nezdal byť tento bol z našej strany korektný. Po opakovanom zhliadnutí zápasov, ale podľa môjho názoru naozaj páni Volf a Voborník nesedeli od seba vo vzdialenosti, ktorá by im zamedzovala očný, či dokonca ústny kontakt. Určite sa ale nchcem hádať, a tak prikladám fotografiu, z ktorej si môže urobiť názor každý sám. 

3: Odovzdávanie lístkov: Lístky sa odovzdávajú nasledovne. Na každé jedno kolo je osobitný lístok, kde sa udá víťaz kola a bodové hodnotenie. Po každom jednom kole, nie na konci zápasu (!!!) sa lístky odovzdávajú poverenej osobe, ktorá ich zapisuje na výsledný hárok, ktorý odovzdá na vyhlásenie výsledkov. Žiadne také, že si tu chalani rozhodcovia píšu a opravujú výsledky po súboji, ako sa im zachce. To je veľmi dôležité, lebo ľudia majú tendenciu určiť víťaza toho, kto dominoval poslednú minútu celého duelu.

Poznámka: Pavel Touš nás upozornil, že v tomto pripade nehovoríme pravdu a ubezpečil nás, že lístky sa zbierali po každom kole. On bol za ne osobne zodpovedný. Nemám žiaden dôvod Pavlovi Toušovi neveriť a tak sa chcem takto verejne ospravedlniť, že som udal nepravdivú informáciu. K ďalším bodom sa Pavel Touš nevyjadril. 

4. Prideľovanie zápasov: Tu si pomôžem slovami renomovaného rozhodcu Jakuba Mullera. "V MMA ligách sa rozhodca dozvie o zápase, ktorý rozhoduje hodinu pred turnajom. Jediná výnimka je hlavný zápas večera." To kde sme, že Voborník v ´Letem Světem´ oznámi Novotnému, ktoré zápasy bude rozhodovať? Veď to sa má žrebovať, aby sa predišlo manipuláciám. Je absolútne neprípustné, aby nejaký rozhodca určoval, ktorý duel bude riadiť. Ako má potom človek veriť, že kontroverzné duely nie sú manipulované v prospech stávkových kancelárii?

5. Kamarádšafty: To je ti taká raritka, ktorá môže vzniknúť iba v našom svete pivka a klobás. Je absolútne nepripustné, aby sa rozhodcovia kamarátili s promotérom, čo sme videli v relácii ´Letem Světem´, kde Ondro Novotný debatoval s Janom Voborníkom, ako keby sa nechumelilo. A ešte horšie je, keď sa rozhodcovia kamarátia so samotnými bojovníkmi. Keď som videl, ako sa Pavel Touš objal s Pirátom, tak tlak vyletel do nebies. Pozor, oboch chlapcov mám rád, ale ako mám veriť nestrannosti rozhodcu? A to ani nehovorím, že Touš je manažér značného počtu bojovníkov. Ako toto ani v Rovníkovej Guinei nevideli.

6. Niet lepších rozhodcov: Na tlačovej koferencii po Oktagone 19 som sa pýtal, či neuvažuje organizácia o výmene rozhodcov. Ondro odpovedal, že nie, lebo táto partia je najlepšia na domácej scéne. Tak iba by som poradil, že v Poľsku je veľa kvalitných rozhodcov, ktorí nestoja veľa a priniesli by nový vietor.

Aby som tu iba nepísal o abstraktných rozhodcoch, budem aj menovať ľudí. Najlepší rozhodca na našej scéne je Jakub Muller, ktorý pravidelne rozhoduje turnaje ACA, RCC a bol prvým domácim rozhodcom v UFC. Najlepší rozhodca v organizácii Oktagon je s absolútnym prehľadom Václav Přibyl. A najhorší? To je bez debaty Jaroslav Volf, ktorý je hanbou MMA a nikdy by už nemal rozhodovať žiaden zápas. Veď sa pozrite na súboje, ktoré rozhodoval. Už iba čakám, kedy chlapci, ktorí drú, prídu kvôli nemu k úrazu. 

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Rozhodcovia v Oktagone potrebujú poriadnu reformu (komentár)