Rozhodca Ľuboš Micheľ ukončil kariéru

Ľuboš Micheľ
Ľuboš Micheľ (Autor: ap)
Sportnet|23. okt 2008 o 15:59

Najlepší slovenský futbalový rozhodca posledných rokov nečakane ukončil svoju profesionálnu kariéru.

BRATISLAVA. Rozhodca Micheľ predčasne ukončil kariéru. Rodák zo Stropkova uviedol, že sa tak rozhodol z osobných a zdravotných dôvodov. Informoval už aj Európsku futbalovú úniu, ktorá s ním rátala na záverečný turnaj MS 2010.

Fotogaléria Ľuboš Micheľ na futbal.sme.sk

Najlepší slovenský futbalový rozhodca nečakane ukončil kariéru, rozhodli o tom osobné a zdravotné problémy

Rozhodoval na dvoch MS a troch ME seniorov, troch ME juniorov, na Pohári Konfederácií a OH. Odpískal sériu špičkových zápasov, naposledy finále Ligy majstrov v Moskve Chelsea FC - Manchester United.

Informáciu o skončení kariéry poskytol Slovenský futbalový zväz, ktorý ju dostal priamo od Micheľa.

"Pán Micheľ poslal oznam o ukončení kariéry aj na Európsku futbalovú úniu a prezidentovi Slovenského futbalového zväzu Františkovi Laurincovi," povedala nám hovorkyňa SFZ Janka Peráčková.

Bližšie podrobnosti sme sa snažili získať priamo od Micheľa, ale mobil mal včera nedostupný. Jeho meno je na zozname 54 rozhodcov, z ktorých bude FIFA vyberať pre záverečný turnaj MS 2010 v Juhoafrickej republike.

Slamka prekvapený

Prekvapenie nad rezignáciou vyslovil v minulosti náš najlepší asistent Igor Slamka, dlhoročná dvojička s Micheľom. Bol s Micheľom nedávno a ten pri večeri nič nenaznačil, že by chcel skončiť.

Šramka pre vekový limit skončil kariéru a neskôr po napadnutí neznámymi páchateľmi v Bratislave sa vzdal funkcie predsedu Komisie rozhodcov SFZ.

Micheľ, štyridsaťročný rodák zo Stropkova, ktorý býval v Prešove a predtým v Mlynárciach pri Nitre, vo vysvetlení uviedol, že končí z osobných a zdravotných dôvodov. Podľa našich informácií Micheľove osobné dôvody sa netýkali rozhodovania.

Pri vstupe do SDKÚ a po zvolení za poslanca oznámil, že by chcel ešte štyri roky rozhodovať a pritom byť aj v politike. Potom nevylúčil ďalšiu politickú činnosť. Vydržal dva roky, ale podstatnou mierou sa o to pričinilo zranenie a operácia.

Pôvodne sa v súvislosti s jeho kariérou hovorilo len o niekoľkomesačnej pauze, ktorú si vynútili pretrvávajúce problémy s achilovkou a následný chirurgický zákrok. Šesť týždňov po operácii mala noha zostať v ortéze a rovnaký čas mala trvať aj rekonvalescencia. Znamenalo by to, že by sa na trávniky vrátil až na jar 2009.

Zdravotné problémy trvali už dlhší čas

Tretí najlepší rozhodca sveta 2007 mal už dlhší čas zdravotné problémy. Pre problémy s Achilovou šľachou pauzoval tri mesiace už v prvej polovici tohto roka. Neskôr absolvoval v plnej záťaži júnové ME v Rakúska a Švajčiarsku.

Minulý týždeň mal viesť zápas 5. skupiny kvalifikácie MS 2010 Belgicko - Španielsko, no rozhodol sa podrobiť operačnému zákroku s achilovkou a včas sa odhlásil. Podľa prvotných informácií mal pauzovať len štyri mesiace.

Ďalšia informácia naznačila komplikovanejšie liečenie, ktoré možno urýchlilo jeho rozhodnutie skončiť s pískaním.

Hovorilo sa aj o tom, že by pískal ligu v niektorej špičkovej lige, mal vraj už ponuky, čo po skončení kariéry nepripadá do úvahy.

Podobne jeho prípadný politický postup do európskych sfér cez SDKÚ, pretože z Dzurindovej strany nedávno vystúpil, poslanom NR SR však zostal.

Micheľ je spolu s priateľom majiteľom veľkoskladu pneumatík. Nedávno otvoril na prešovskom sídlisku Sekčov štýlovú kaviarničku Champions Café.

Jeden z najlepších svetových rozhodcov posledných rokov

V minulých troch rokoch bol v hodnotení Medzinárodnej federácie pre futbalovú históriu a štatistiku (IFFHS) vždy v trojici najlepších rozhodcov. V roku 2005 a 2007 mu patrila tretia priečka, v roku 2006 bol druhý.

Podľa IFFHS je v poradí najlepších rozhodcov za 20 rokov na 11. mieste. Rozhodcom (FIFA) sa stal v roku 1994 vo veku 25 rokov, kariéru začal v roku 1987.

Vrcholom kariéry finále Ligy majstrov 2007/08

Vrcholom Micheľovej rozhodcovskej kariéry bol finálový zápas Ligy majstrov 2007/2008 v Moskve medzi dvoma anglickými mužstvami FC Chelsea a Manchester United, v ktorom "červení diabli" vyhrali až po penaltovom rozstrele.

V LM pískal aj dva semifinálové duely. V roku 2003 súboj Manchester United - Leverkusen a o dva roky neskôr odvetu Liverpool FC - Chelsea FC v roku 2005. V roku 2003 rozhodoval Micheľ v španielskej Seville aj finále Pohára UEFA medzi FC Porto a Celticom FC (3:2).

V LM debutoval v roku 1998 a v tejto prestížnej súťaži odpískal dovedna 50 duelov. V Pohári UEFA okrem spomenutého finále viedol ešte tri razy aj semifinálové súboje.

Absolvent pedagogiky na UPJŠ v Prešove rozhodoval na dvoch svetových šampionátoch. V roku 2002 v Kórejskej republike a Jponsku viedol ako hlavný duel Paraguaj - Jar, o štyri roky neskôr na MS v Nemecku sa dostal na trávnik až trikrát (Portugalsko - Mexiko, Brazília - Ghana a štvrťfinále Argentína - Nemecko).

Na európskom šampionáte v roku 2004 v Portugalsku dostal šancu v troch stretnutiach a o štyri roky neskôr na ME vo Švajčiarsku a Rakúsku rozhodoval tiež tri razy (Švajčiarsko - Turecko, Francúzsko - Taliansko a štvrťfinále Holandsko - Rusko).

Jeden z vôbec najlepších slovenských arbitrov v histórii rozhodoval aj stretnutia na olympijskom turnaji v roku 2000 v Sydney a pískal finále Pohára konfederácií FIFA 2005 v Nemecku medzi Brazíliou a Argentínou.

Vizitka Ľuboša Micheľa

Dátum narodenia: 16.5.1968

Bydlisko: Prešov

Stav: ženatý, manželka Danka

Deti: Tomáš (15), Bianka (5)

Vzdelanie: UPJŠ Prešov

Jazykové znalosti: anglicky, nemecky, rusky, poľsky

Povolanie: poslanec, podnikateľ, rozhodca

Hobby: literatúra, história

Iné športy: tenis, lyžovanie, plávanie

Vrcholy kariéry

Finále

  • 1998 Španielsko - Grécko, ME 21
  • 2003 FC Porto - Celtic, P UEFA
  • 2005 Brazília - Argentína, P konfederácií
  • 2008 FC Chelsea - Manchester United, LM

Semifinále

  • 2002 Leeds - Galatasaray, P UEFA
  • 2003 Manchester Utd. - Leverkusen, LM
  • 2004 Marseille - Newcastle, P UEFA
  • 2005 Liverpool - Chelsea, LM
  • 2006 Middlesbrough - Steaua, P UEFA

Kariéra rozhodcu

  • 1995 - Svetová univerziáda, Japonsko
  • 1995 - ME 16, Belgicko
  • 1997 - MS 17, Egypt
  • 1998 - ME 21, Rumunsko
  • 2000 - OH, Austrália
  • 2000 - ME, Holandsko/Belgicko
  • 2002 - MS, Japonsko/Kórea
  • 2004 - ME, Portugalsko
  • 2005 - Pohár konfederácií, Nemecko
  • 2006 - MS, Nemecko
Nachádzate sa tu:
Domov