Roland Garros: Nadal do finále, nedal Djokovičovi šancu

Rafael Nadal postúpil po štvrtý raz v rade do finále dvojhry na grandslamovom antukovom vrchole Roland Garros v Paríži.
Rafael Nadal postúpil po štvrtý raz v rade do finále dvojhry na grandslamovom antukovom vrchole Roland Garros v Paríži. (Autor: SITA, AP)
SITA|6. jún 2008 o 16:31

Rafael Nadal postúpil po štvrtý raz v rade do finále dvojhry na grandslamovom antukovom vrchole Roland Garros v Paríži (dotácia 15 575 960 eur).

Doplnené o hlasy a ďalšie fakty.

PARÍŽ 6. júna (SITA, AFP) - Finále dvojhry mužov bude mať na druhom grandslamovom turnaji roka na antukových dvorcoch Roland Garrosa v Paríži (dotácia 15 575 960 eur) tradičné obsadenie. V nedeľu 8. júna od 15.00 h SELČ si v rozhodujúcom súboji o prestížny Pohár mušketierov zmerajú sily do tretice Rafael Nadal a Roger Federer.

Zatiaľ čo trojnásobný šampión Nadal v prvom semifinále pomerne poľahky "zrušil" tretieho nasadeného Srba Novaka Djokoviča za 169 minút 6:2, 6:4, 7:6 (3), svetový hráč číslo 1 Federer mal v druhom piatkovom semifinále s nenasadeným Francúzom Gaelom Monfilsom viac práce. V štyroch setoch ho napokon zdolal za 184 minút 6:2, 5:7, 6:3, 7:5 a po pätnásty raz v kariére postúpil do finále niektorého z podujatí grandslamu.

Neuveriteľne pritom vyznieva fakt, že jediné dve finálové prehry si 26-ročný rodák z Bazileja pripísal v predchádzajúcich dvoch rokoch v Paríži proti Nadalovi. "Bol som počas celého zápasu o krok vpredu, ale súper neuveriteľne zabojoval a konečne vo veľkom stretnutí ukázal celý svoj talent. Som rád, že to mám za sebou," povedal o Monfilsovi Federer.

Prvé semifinále

V očakávanom prvom semifinále Nadal, ktorý počas tohto týždňa v Paríži oslávil 22. narodeniny, bez väčších problémov predĺžil svoju neuveriteľnú sériu víťazstiev na najcennejšej antuke už na 27:0. V nedeľu bude bojovať okrem iného aj o vyrovnanie rekordu Švéda Björna Borga, ktorý v Paríži dominoval nepretržite v rokoch 1978 - 1981. Antukový kráľ dosiahol 114. víťazstvo na najpomalšom povrchu z posledných 116 stretnutí a jubilejné štyridsiate z rovnakého počtu zápasov hraných na tri víťazné sety. Do finále dokráčal bez straty setu.

"V treťom sete sa to trochu pre mňa skomplikovalo, lebo súper začal hrať výborný tenis. Dôležité je, že som vybojoval ďalšie finále a tam sa pokúsim opäť odviesť čo najlepšiu prácu," uviedol Nadal. Víťazný Španiel zahral v zápase 66 víťazných úderov, čo ostro kontrastuje s iba 16 nevynútenými chybami.

V celkovom počte víťazných bodov triumfoval 108:90. "Prvé dva sety, to bol akoby zlý sen. Veľa som kazil a nevedel sa dostať do rytmu. V treťom sa to zlepšilo. Začal som tvoriť a hrať svoje údery, ale ešte stále som nemal taký pohyb ako pri našom nedávnom vzájomnom súboji v Hamburgu (Djokovič prehral 5:7, 6:2, 2:6 - pozn. SITA). Nadal opäť raz ukázal, že je majstrom defenzívy. Dnes vyhral určite lepší hráč," prispel názorom sklamaný, ale vyrovnaný Djokovič.

Nadal mal zápas pod kontrolou

Ľavák z Mallorky má s pravákom z Belehradu po piatku bilanciu 8:3, z toho 5:0 na antuke. Čo je pre neho nemenej dôležité, už druhýkrát si tohto roku v priamej konfrontácii s Djokovičom dokázal obhájiť post svetovej tenisovej dvojky. Svojho srbského súpera zdolal na Roland Garros tretíkrát v rade, pričom vlani mu dovolil uhrať 11 gemov. Nadal mal väčšinu zápasu pod kontrolou.

Za stavu 3:0 v treťom sete sa však Djokovič dokázal dostať z dvoch brejkov späť do hry. Zlepšeným výkonom, ale aj silou vôle vyrovnal na 5:5 a dostal set aspoň do tajbrejku. V ňom však už opäť fungoval Nadalov "antukový stroj" na plné obrátky. Za stavu 6:0 ešte zverenec Mariána Vajdu zabojoval a tromi skvelými údermi znížil na 3:6. Štvrtý mečbal už Nadal po famóznej výmene premenil.

V súboji Federera s Monfilsom sa hral v porovnaní s prvým semifinále útočnejší, variabilnejší a v konečnom dôsledku krajší tenis. Dvadsaťjedenročný Francúz (59. v ATP Entry) nepredal kožu lacno a po hladko prehratom prvom sete v tom druhom vyrovnal hru a napokon ho získal v pomere 7:5. V treťom sete mal švajčiarsky favorit za stavu 5:2 už výhodu dvoch brejkov.

Emotívne hrajúci Francúz jeden z nich zmazal, no druhý už nie a 12-násobný grandslamový víťaz ho vyhral 6:3. Vo štvrtom dejstve obaja aktéri predvádzali nádherný útočný tenis s množstvom víťazných úderov, ale aj nábehov k sieti. Víťaz parížskej juniorky spred štyroch rokov Monfils mal niekoľkokrát výhodu brejkbalu, ale nevyužil svoje šance. V deviatom geme sa potom dostal z dvoch mečbalov a za ovácií publika vyrovnal na 5:5. Ďalší svoj servis na udržanie v zápase však už nezvládol a pasívnejšou hrou dovolil súperovi zahrať pri mečbale víťazný volej.

Monfils nenapodobnil Leconta

Priateľ Dominiky Cibulkovej nenapodobnil Henriho Leconta, ktorý sa v roku 1988 ako zatiaľ posledný Francúz na Roland Garros predstavil vo finále. Na turnaji však zanechal herne výborný dojem. "Som sklamaný, lebo som mal šancu vyhrať štvrtý set. Tie nepremenené brejkové lopty ma veľmi mrzia. V rozhodujúcich momentoch som nedokázal nakloniť vývoj na svoju stranu," komentoval Monfils.

Federer sa v nedeľu opäť raz pokúsi na najcennejšej antuke zdolať Nadala a skompletizovať zbierku svojich grandslamových titulov. Pôjde už o sedemnásty vzájomný duel oboch veľkých rivalov, pričom na antuke vedie Nadal suverénne 8:1. V tomto roku zdolal Španiel Švajčiara vo finále na podujatiach AMS v Monte Carle aj nedávno v Hamburgu. "Zohrali sme spolu v tomto roku dva krásne duely a som rád, že je pred nami ďalší. Nadalova forma je v Paríži famózna. Bude veľmi náročné nájsť recept na jeho hru," povedal na margo nedeľňajšieho finále Federer.

Dvojhra mužov - semifinále - súhrn:

Roger Federer (1-Švajč.) - Gael Monfils (Fr.) 6:2, 5:7, 6:3, 7:5

Rafael Nadal (2-Šp.) - Novak Djokovič (3-Srb.) 6:4, 6:2, 7:6 (3)

Bilancia finalistov:

FEDERER - NADAL celkovo 6:10

na antuke 1:8

v roku 2008 0:2

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Roland Garros: Nadal do finále, nedal Djokovičovi šancu