K reprezentácii sa pripojí aj hrdina Košíc, tím opúšťa pätica hráčov

Dominik Riečický (vľavo) sa teší z titulu v drese HC Košice.
Dominik Riečický (vľavo) sa teší z titulu v drese HC Košice. (Autor: TASR - Roman Hanc)
Sportnet, TASR|2. máj 2023 o 09:30 (aktualizované 2. máj 2023 o 15:00)

Realizačný tím spravil niekoľko zmien.

BRATISLAVA. Slovenskú reprezentáciu v príprave pred MS v hokeji 2023 posilní aj brankár Dominik Riečický, ktorý získal s HC Košice majstrovský titul.

Pomaly sa tak kryštalizuje otázka ohľadne brankárskeho postu, keďže okrem Riečického zostali v kádri Stanislav Škorvánek a Samuel Hlavaj.

Naopak, mužstvo opustili dvaja gólmani - Matej Tomek, ktorý vlani získal bronzovú medailu na olympiáde v Pekingu a tiež Šimon Latkóczy.

Riečický zaujal najmä v play-off Tipos extraligy. Po finálovej sérii ho vyhlásili za najužitočnejšieho hráča vyraďovacích súbojov. Ocenenie Zlatá korčuľa získal ako druhý brankár v histórii a ako druhý Košičan.

VIDEO: Brankár Dominik Riečický počas zrazu v Trenčíne

„Rozhodnutie nebolo ľahké, zavážili rôzne faktory. Šimon preukázal potrebné kvality a vidíme v ňom potenciál do budúcna.

S Matejom sme počítali, ale jeho výkony po zranení a výpadku neboli také, ako by sme si želali, čo uznal aj on sám,“ povedal tréner brankárov Peter Kosa.

Do tímu pribudli aj strieborní medailisti z českej extraligy Mislav Rosandič s Oliverom Okuliarom i čerstvý český šampión v drese Třinca Libor Hudáček.

Na zraz do Trenčína príde aj útočník Arizony Coyotes Miloš Kelemen.

Na reprezentáciu sa teší, má za sebou vydarenú premiérovú sezónu v zámorí. V NHL odohral v drese Arizony 14 zápasov, strelil jeden gól.

Väčšinu času strávil v nižšej AHL v tíme Tucson Roadrunners, v 59 zápasoch nazbieral 30 bodov (14+16): "Bol som zdravý celý čas, tešil som sa na chalanov. Verím, že tímu pomôžem ako bude môcť."

VIDEO: Útočník Miloš Kelemen počas zrazu v Trenčíne

Okrem spomenutej dvojice brankárov mužstvo opustili aj obranca Adam Jánošík a útočníci Martin Faško-Rudáš, Jozef Baláž.  

„Dobre vieme, čo môžeme očakávať od hráčov z českej extraligy. Koch, Rosadič a Grman sú skúsení borci, Okuliar sa v Hradci Králové stal lídrom tímu, bol jeden z najlepších hráčov v play-off. Rosandiča aj Hudáčka poznáme veľmi dobre.

Veríme, že každý z prichádzajúcich hráčov zvýši konkurenciu v mužstve pred tvorbou záverečnej nominácie,“ uviedol pre Hockey Slovakia na margo príchodov asistent trénera v reprezentácii Peter Frühauf.

V príprave doposiaľ odohrali slovenskí hokejisti šesť zápasov, v ktorých zaznamenali dve víťazstvá so Švajčiarskom a štyri prehry - po dve s Českom a Nemeckom.

Tento týždeň ich preveria Rakúšania. Najskôr sa predstavia vo štvrtok v Kapfenbergu, o dva dni neskôr sa s týmto súperom stretnú v odvete v Trenčíne. Po tomto zápase oznámi realizačný tím konečnú nomináciu.

Aktuálny káder Slovenska pred MS

Brankári: Samuel Hlavaj (HC Slovan Bratislava), Dominik Riečický (HC Košice), Stanislav Škorvánek (HK Dukla Michalovce)

Obrancovia: Michal Beňo (HC Slovan Bratislava), František Gajdoš (HK Nitra), Martin Gernát (HC Lausanne/Švaj.), Mário Grman (HC Vítkovice Ridera/ČR), Michal Ivan (Bílí Tygři Liberec/ČR), Samuel Kňažko (Columbus Blue Jackets/NHL), Patrik Koch (HC Vítkovice Ridera/ČR), Dávid Mudrák (HKM Zvolen), Mislav Rosandič (Mountfield HK/ČR)

Útočníci: Peter Cehlárik (Leksand IF/Švéd.), Viliam Čacho (HK Dukla Trenčín), Adrián Holešinský (HC Plzeň/ČR), Marek Hrivík (Leksand IF/Švéd.), Libor Hudáček (HC Oceláři Třinec/ČR), Martin Chromiak (Ontario Reign/AHL), Maroš Jedlička (HKM Zvolen), Miloš Kelemen (Arizona Coyotes/NHL), Andrej Kudrna (HC Litvínov/ČR), Róbert Lantoši (BK Mladá Boleslav/ČR), Mário Lunter (BK Mladá Boleslav/ČR), Oliver Okuliar (Mountfield HK/ČR), Richard Pánik (HC Lausanne/Švaj.), Pavol Regenda (Anaheim Ducks/NHL), Matúš Sukeľ (HC Litvínov/ČR), Alex Tamáši (HC'05 Banská Bystrica)

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2023»K reprezentácii sa pripojí aj hrdina Košíc, tím opúšťa pätica hráčov