Carapaz predviedol víťazné sólo a stal sa novým lídrom Gira

Richard Carapaz.
Richard Carapaz. (Autor: TASR/ AP)
SITA|25. máj 2019 o 18:17

Carapaz predviedol záverečný únik.

Výsledky - Giro d'Italia 2019 - sobota

14. etapa: (Saint-Vincent - Courmayeur,131 km):

1.Richard CarapazEkvádorMovistar4:02:23 h
2.Simon YatesV. BritániaMitchelton-Scott+1:32 min
3.Vinceno NibaliTalianskoBahrain-Merida+1:54 min
4.Rafal MajkPoľskoBora-Hansgrohe+1:54 min
5.Mikel LandaŠpanielskoMovistar+1:54 min
6.Miguel Ángel LópezŠpanielskoAstana+1:54 min

COURMAYEUR. Ekvádorčan Richard Carapaz ovládol 14. etapu na cyklistických pretekoch Giro d´Italia a stal sa novým lídrom tohto podujatia Grand Tour.

Dvadsaťpäťročný nevysoký Juhoameričan predviedol v záverečných 30 km náročnej horskej previerky na traseSaint-Vincent - Courmayeur (131 km) odvážne sólo a pripísal si siedmy triumf v profikariére, zároveň druhý na tohtoročnom Gire.

Carapaz zvíťazil s náskokom 1:32 min pred Britom Simonom Yatesom (Mitchelton-Scott) a 1:54 min pred talianskym favoritom Vincenzom Nibalim (Bahrain-Merida). Adept na nového lídra pretekov Slovinec Primož Roglič prišiel do cieľa rovnako s mankom 1:54 min na Carapaza.

Carapaz ušiel súperom pred koncom

Keďže ten ešte získal bonifikáciu 10 sekúnd za víťazstvo, Ekvádorčan sa posunul na čelo celkovej klasifikácie. Doterajší prvý muž Gira Slovinec Jan Polanc (UAE-Team Emirates) bol v sobotu až dvadsiaty ôsmy s mankom 7:41 min na víťaza.

V netradične krátkej etape s cieľom v zimnom stredisku Courmayeur (1282 m) cyklisti absolvovali dovedna 5 vrchárskych prémií a bolo zjavné, že na konci sa bude tešiť plnokrvný vrchár.

Ekvádorčan Carapaz bol súčasť 9-člennej silnej skupiny favoritov, ktorá 35 km pred cieľom začala stúpať na obývaný Colle San Carlo do výšky 1946 m.

Toto "jednotkové" stúpanie malo dĺžku 10,5 km a priemerný sklon 9,7%. Tri kilometre pred vrcholom stúpania Carapaz ušiel súperom a postupne si utvoril až polminútový náskok.

Únik už nikto nezastavil

V zjazde náskok Juhoameričana klesol na 13 sekúnd, za ním sa utvorila silná stíhacia pätica v zložení Primož Roglič (Jumbo-Visma), Vincenzo Nibali (Bahrain Merida), Mikel Landa (Movistar), Miguel Ángel López (Astana) a Rafal Majka (Bora-Hansgrohe).

V stúpavom teréne však náskok Carapaza opäť začal narastať a keď mal 5 km pred cieľom k dobru minútu, o jeho víťazstve bolo takmer rozhodnuté. Skupina favoritov za ním sa rozrástla o Pavla Sivakova (Ineos), Joea Dombrowského (EF Education First) a Simona Yatesa (Mitchelton-Scott).

Práve hrdina vlaňajšieho Gira Yates sa vydal na stíhanie Carapaza, ale 3 km pred cieľom už bolo neskoro, aby ho dostihol. V miernom cieľovom stúpaní Ekvádorčan ešte zvýšil svoj náskok až na konečných 1:32 min pred Yatesom a takmer dve minúty pred skupinou favoritov. Z nej špurtoval najlepšie Vincenzo Nibali.

Poradie po 14. etape:

1.Richard CarapazEkvádorMovistar58:35:34 h
2.Primož RogličSlovinskoJumbo-Visma+7 s
3.Vincenzo NibaliTalinskoBahrain-Merida+1:47 min
4.Rafal MajkaPoľskoBora-Hansgrohe+2:10 min
5.Mikel LandaŠpanielskoMovistar+2:50 min
6.Bauke MollemaHolandskoTrek-Segafredo+2:58 min

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Giro d'Italia»Carapaz predviedol víťazné sólo a stal sa novým lídrom Gira