Režisér otváracieho ceremoniálu dostal výpoveď, vtipkoval o holokauste

Olympijský štadión v Tokiu.
Olympijský štadión v Tokiu. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR, SITA|22. júl 2021 o 11:30

Otvárací ceremoniál OH 2020 / 2021 v Tokiu sa uskutoční v piatok od 13.00 hod.

TOKIO. Organizačný výbor OH 2020 v Tokiu prepustil režiséra otváracieho ceremoniálu Kentara Kobajašiho iba deň pred oficiálnym začiatkom podujatia.

Dôvodom je vtip o holokauste, ktorý povedal počas svojho divadelného vystúpenia ešte v roku 1998. Vo štvrtok o tom informovala šéfka organizátorov Seiko Hašimotová.

"Hlboko sa ospravedlňujeme za všetky problémy spôsobené rôznym skupinám osôb vrátane ľudí v Tokiu a celom Japonsku," uviedla Hašimotová.

Staré video s vtipom sa nedávno začalo šíriť internetom a Kobajaši sa stal terčom kritiky ľudskoprávnych organizácií, predovšetkým od amerického Centra Simona Wiesenthala. Správu priniesla agentúra AP.

"Žiadna osoba, a nezáleží na dávke jej kreativity, nemá právo vtipkovať na účet obetí nacistickej genocídy," uviedol Rabbi Abraham Cooper zo spomenutej organizácie.

Zaujímavosťou je, že v úvode aktuálneho týždňa rezignoval na svoj post japonský hudobník a producent Keigo Ojamada, ktorý sa podieľal na príprave otváracieho ceremoniálu blížiacich sa OH v Tokiu.

Dôvodom je paľba kritiky, že dnes 52-ročný muž ešte ako dieťa šikanoval jedného zo svojich spolužiakov.

Otvárací ceremoniál tokijskej olympiády sa uskutoční v piatok od 13.00 hod.

Letná olympiáda Tokio 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Režisér otváracieho ceremoniálu dostal výpoveď, vtipkoval o holokauste