Odborníci sa zmýlili. Hrať len so Slovákmi na Európu nestačí

Matúš Macík z MFK Ružomberok.
Matúš Macík z MFK Ružomberok. (Autor: TASR)
Juraj Berzedi|28. aug 2020 o 11:17

Postúpila len Dunajská Streda.

BRATISLAVA. Pred dvoma rokmi prežíval slovenský futbal v európskych súťažiach výnimočné obdobie.

Spartak Trnava po vypadnutí v 3. predkole Ligy majstrov sa neskôr dostal do skupinovej fázy Európskej ligy, kde získal sedem bodov.

AS Trenčín vypadol až v štvrtom predkole Európskej ligy, keď predtým vyradil aj slávny Feyenoord Rotterdam.

Ako sa počíta koeficient?

Hodnota národného koeficientu sa počíta na základe výsledkov z posledných piatich sezón. Za víťazstvo v predkole sa dáva 1 bod, za remízu polovica.

V skupinovej fáze sa body zdvojnásobujú. Získané body všetkých klubov sa sčítajú a vydelia počtom účastníkov.

Slovanisti skončili v treťom predkole proti Rapidu Viedeň a Dunajská Streda v druhom proti Dinamu Minsk. Všetky tímy pritom začínali už v prvom predkole.

Slovenský koeficient pre nasadzovanie do európskych súťaží sa vtedy výrazne zlepšil. Za jednu sezónu stúpol o 5,125, čo bol rekordný nárast.

V predošlých troch sezónach totiž neustále klesal: 3,750, 2,125, 1,875. V minulom ročníku mali slovenské tímy tiež solídny koeficient 3,000.

Odborníci predpokladali nesprávne

Najviac sa oň pričinili futbalisti Slovana, ktorí postúpili do skupiny Európskej ligy. Futbalisti Dunajskej Stredy i Trnavy vypadli v druhom predkole a len Ružomberčania skončili v prvom.

Vstup do aktuálnej sezóny európskych pohárov však slovenským zástupcom nevyšiel. Zo štyroch tímov postúpila len Dunajská Streda, ktorá zdolala islandský Hafnarfjördur 2:0

Slovanisti vypadli v 1. predkole Ligy majstrov proti Kí Klaksvík nezmyselným rozhodnutím UEFA. Budú však pokračovať v 2. predkole Európskej ligy.

To neplatí pre futbalistov Žiliny a Ružomberka, ktorí skončili svoju európsku cestu už na prvej prekážke.

Žilina prehrala na ihrisku waleského The New Saints 1:3 po predĺžení a Ružomberok nestačil na švajčiarsky Servette Ženeva, ktorému podľahol 0:3.

Slovenskí futbaloví odborníci Peter Ďuriš a Róbert Paldan, ktorí spolukomentovali štvrtkové zápasy Európskej ligy na RTVS, predpokladali, že minimálne dva z troch slovenských tímov postúpia ďalej. Nestalo sa.

Krok k vypadnutiu urobili už v marci

Hoci Žilinčania boli pred zápasom miernym favoritom aj podľa stávkových kancelárií, už samotný športový manažér Karol Belaník tlmil prehnané očakávania.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Európska liga»Odborníci sa zmýlili. Hrať len so Slovákmi na Európu nestačí