Rekordné prémie, rozloha a návraty. Aj to prináša Australian Open 2017

Tituly v Austrálii obhajujú Novak Djokovič a Angelique Kerberová.
Tituly v Austrálii obhajujú Novak Djokovič a Angelique Kerberová. (Autor: TASR/AP)
Andrej Bučko|15. jan 2017 o 07:51

V pondelok sa začína prvý grandslamový turnaj sezóny. Tituly obhajujú Novak Djokovič a Angelique Kerberová.

MELBOURNE. Rozlohou najväčší tenisový grandslamový areál na svete otvára v pondelok v Melbourne všetky svoje brány. Australian Open, ktorý bude mať o rok päťdesiatku v profesionálnej ére, zažíva 105. ročník svojich majstrovstiev.

Budúci rok to bude zároveň jubilejný 200. otvorený grandslamový šampionát.

Pridali na odmenách

Organizátori stavajú, renovujú, pridávajú. Melbourne Park rozšírili o nový most s bránou Tanderrum Bridge, o nové detské ihrisko Ballpark, administratívnu budovu a festivalový park Birrarung Marr.

50 miliónov

austrálskych dolárov je celková dotácia Australian Open. Organizátori pridali na odmenách oproti vlaňajšku šesť miliónov.

Zriadili tiež grandslamovú kuchyňu - akýsi ovál so špecialitami z New Yorku, Paríža, Londýna a Melbournu.

Na odmenách hráčom pridali šesť miliónov austrálskych dolárov, takže celková dotácia je už päťdesiat miliónov (35,15 mil. eur).

V Melbourne mali prví na svete zatváracie strechy, detské parky, živé koncerty, gigantickú obrazovku a pravidlo o horúčave. Jeho uplatnenie hrozí už v utorok, keď hlásia tridsaťštyri až tridsaťosem stupňov.

Pred Arénou Roda Lavera odhalili 3. januára Laverovu sochu v nadživotnej veľkosti.

Chystajú sa prekonať vlaňajší rekord 720 363 divákov za štrnásť dní a rekordný prínos pre hospodárstvo štátu Viktória 278 miliónov dolárov (vrátane 1109 pracovných miest).

Djokovič zabojuje o siedmy titul

Medzi 256 hráčmi hlavnej súťaže (128 mužov a 128 žien) je aj poltucet Slovákov. Piati hrajú v pondelok: Martin Kližan – Stan Wawrinka, Lukáš Lacko – Albert Ramos Vinolas, Jana Čepelová – Carla Suarézová Navarrová, Rebecca Šramková – Jing Jing Duanová, Kristína Kučová – Christina McHaleová.

Až v utorok nastúpi Dominika Cibulková proti Češke Denise Allertovej. Už prehra v prvom kole znamená nezdanenú odmenu 50 000 dolárov, víťazi finále dostanú 3,7 milióna.

Tituly obhajujú Angelique Kerberová a Novak Djokovič. Serena Williamsová sa pokúsi o svoj 23. grandslamový titul, aby sa odpútala od Steffi Grafovej a na jeden priblížila k Margaret Courtovej. No okrem historického poradia sa môže vrátiť aj na miesto jednotky WTA.

Vlaňajšej šampiónke Kerberovej stačí na udržanie pozície dostať sa do finále.

Novak Djokovič by sa siedmym titulom v Melbourne odpútal od Roya Emersona. Andy Murray sa pokúsi odvrátiť neslávny svetový primát jediného v dejinách, ktorý by sa šiesty raz stal zdolaným finalistom na jednom grandslamovom turnaji.

Federer: Neviem, či vydržím štyri až päť setov

Najväčší favoriti na trofej sa cez víkend objavili medzi novinármi na tlačových konferenciách. Toto sú najatraktívnejšie vyhlásenia pred turnajom:

Obhajcovia pózujú s trofejami.
Obhajcovia pózujú s trofejami. (Autor: SITA/AP)

Roger Federer

"Počas šesťmesačnej prestávky som si uvedomil, že mi všetci chýbajú. Všetky tie tváre z turnajov za dvadsať rokov. Neviem, či vydržím štyri až päť setov, ale mal som už aj sezónu, keď som žiadny päťsetový zápas nehral."

Novak Djokovič

"Fernando Verdasco je výzvou. Vlani tu vyradil v piatich setoch Nadala. Pred týždňom v Katare mal proti mne päť mečbalov. Musím si dať pozor, aby k takému skóre nedošlo. Tím na čele s Mariánom Vajdom, ktorý teraz mám, už v tomto roku meniť nebudem a odchod Beckera nechcem viac komentovať.“

Andy Murray

"Postačí mi, keď ma budete volať Andy. Niektorí hráči ma už oslovujú sir, ale zo žartu. Vlani sme čakali s Kim dieťa, môj svokor Nigel Sears odpadol, asi päťkrát na turnaji som uvažoval nad odstúpením, a predsa som to dotiahol do finále. Teraz nemám žiadne vonkajšie vplyvy. Som zdravý, som svetovou jednotkou a mám po boku Ivana Lendla. Pozícia jednotky ani rytiersky titul na mne nič nezmenili, ostávam rovnaký ako predtým.“

Rafael Nadal

"So zaradením Carlosa Moyu do trénerského tímu súhlasil aj strýko Toni. Carlos býva na Malorke, rovnako ako ja. Je to môj priateľ a zostane pôsobiť v mojej akadémii. Neviem, či tu vyhrám. Veľa som toho vlani neodohral. Nemám žiadne ambície, ale keby som nebol pripravený na súťaž, tak hrám doma golf alebo idem na ryby. Klobúk dole pred Austrálčanmi, ešte som nikde na svete nevidel turnaj, kde tak napredujú. Každý rok skvalitňujú podmienky a predstavia niečo nové.“

Stan Wawrinka

"Som vo forme, teším sa, hoci Kližan je na prvé kolo skutočne veľmi nebezpečný súper, najmä keď má deň. Navyše je to ľavák, ale keď som si už zvykol na Nadala, tak s tým nemám problém.“

Serena Williamsová

"Viem, že ma Benčičová už raz zdolala. No necestovala som sem prehrať v prvom grandslamovom zápase. Nemám za sebou dobrú sezónu, netajím to. Ale som tu a hrám ďalej. Nechcem už viac hovoriť o rekordoch Steffi Grafovej a Margaret Courtovej. Nemôžem už hrať horšie, ako som hrala v Aucklande.“

Angelique Kerberová

"Aký je ten život zvláštny. Takto pred rokom sa o mňa nikto nezaujímal, sedela som sama v šatni, trápila som sa v prvom kole a keby som neodvrátila súperkin mečbal, možno nemám žiadny grandslamový titul ani post jednotky. Jedna lopta. Cítim, že obhajovať pozíciu je ťažšie.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Australian Open»Rekordné prémie, rozloha a návraty. Aj to prináša Australian Open 2017