Rehák Štefečeková získala na ME bronz, Vargovi medaila tesne ušla

Zuzana Rehák-Štefečeková.
Zuzana Rehák-Štefečeková. (Autor: SME - Gabriel Kuchta)
SITA|3. aug 2018 o 17:08

Slovenka na ME získala ôsmu medailu.

LEOBERSDORF. Slovenská reprezentantka Zuzana Rehák Štefečeková si na majstrovstvách Európy v streľbe z brokových zbraní v rakúskom Leobersdorfe vybojovala bronzovú medailu.

Dvojnásobná strieborná olympijská medailistka prenikla medzi finálovú šesticu výkonom 118 terčov (24-23-25-24-22) zo 4. miesta (so zhodným výkonom ako súperky na 3. a 5. priečke).

Pociťuje určité sklamanie

Členka ŠCP Bratislava, ktorá sa v súbojoch o medaily sa na podujatí tohto rangu predstavila už dvanástykrát, nadviazala na svoje predchádzajúce úspechy a pridala ôsme kontinentálne pódiové umiestnenie (2 - 3 - 3).

Vo vyraďovacej časti trafila 31 zo 40 terčov, lepšie si počínali len dve súperky.

Rehák Štefečeková sa v náročnej situácii ocitla hneď v úvode, keď po štyroch trafených terčoch prišla séria štyroch chýb. Po desiatom terči mala na konte len päť bodov a delila sa o 4. - 5. miesto.

Rovnaké umiestnenie jej patrilo aj po ďalších piatich výstreloch, ale potom sa postupne začala posúvať vyššie.

Po 22. terči sa už delila o bronzovú pozíciu a o šesť výstrelov neskôr bola sama na treťom mieste.

Po 34. terči mala istotu cenného kovu. So súťažou sa rozlúčila neúspešným 40. výstrelom vo finále, po ktorom mala dvojbodový odstup na francúzsko-britskú dvojicu Melanie Couzyová - Kirsty Barrová idúcu do boja o zlato.

Oproti lanským ME v Baku, kde skončila piata, si polepšila o dve priečky.

"V prvom momente pociťuje človek určité sklamanie, že sa nedostal medzi dvojicu najlepších, ale vzhľadom na to, ako finále začalo, bolo by nevďačné byť nespokojná s tým, ako to napokon dopadlo. Som narobená, ale šťastná aj za bronz," uviedla po pretekoch zverenka trénera Branislava Slamku.

Varga vo finále minul štyri terče

Erik Varga nepridal druhú medailu pre Slovensko na prebiehajúcom šampionáte. Dvojnásobný svetový šampión v trape obsadil v súťaži mužov konečné štvrté miesto.

Varga nepremenil svoje tretie seniorské finále na ME na druhé pódium. V roku 2011 získal titul v srbskom Belehrade, okrem toho bol piaty v nemeckom Suhle 2013.

Postup z tretieho miesta v kvalifikácii mu vyniesol výkon 122 terčov (24-25-24-24-25), vo finále trafil 31 z 35 terčov, ale v tej chvíli o jeden bod zaostával za priebežne tretím a preteky sa preňho skončili.

Štvrtá pozícia je jeho druhým najlepším umiestnením medzi mužmi na ME v kariére.

Erik Varga je majstrom sveta v streľbe na trap.
Erik Varga je majstrom sveta v streľbe na trap. (Autor: TASR)

"Bolo tu veľmi veľa dobrých strelcov, v kvalifikácii sa všetko rozhodlo až v poslednej položke. Bolo treba bojovať až do úplného konca, každá chyba ma mohla pripraviť o postup do finále. V ňom som mal problém na začiatku, ťažko sa mi rozbiehalo. Prvých desať terčov bolo kritických, ale potom sa mi podarilo dostať do pohody," priznal Varga.

"Po troch rokom som na ME, preto som skutočne rád za toto umiestnenie a obzvlášť po tom mojom vážnom úraze. Dopracovať sa sem ma stálo poriadny kus roboty. Chcem sa poďakovať všetkým v realizačnom tíme, ktorí prispeli k tomu výsledku. Finálová účasť hovorí sama za seba, pre mňa je to krásny výsledok," neskrýval spokojnosť.

Len dva body k účasti v rozstrele o finále chýbali Mariánovi Kovačócymu, ktorý sa so 119 terčmi (24-22-24-24-25) umiestnil na začiatku tretej desiatky (21.). Michala Slamku klasifikovali so 115 terčmi (21-25-24-23-22) na 58. stupienku z 87 strelcov.

ME v streľbe 2018

Trap žien - konečné poradie:

1.Melanie CouzyováFrancúzsko41(119)
2.Kirsty BarrováV. Británia39(118, k.o. rozstrel 1)
3.Zuzana Rehák ŠtefečekováSlovensko31(118, k.o. rozstrel 3)
30.Jana ŠpotákováSlovenskox(105)
36.Nina SlamkováSlovenskox(91)

Trap mužov - konečné poradie:

1.Boštjan MačekSlovinsko46(124)
2.Anton GlasnovičChorvátsko44(122, k.o. rozstrel 1)
3.Jiří LiptákČesko36(121, k.o. rozstrel 8)
4.Erik VargaSlovensko31(122, k.o. rozstrel 2)
21.Marián KováčócySlovenskox(119)
58.Michal SlamkaSlovenskox(115)
Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Rehák Štefečeková získala na ME bronz, Vargovi medaila tesne ušla