Jančová pri premiére v Söldene takmer zastala na trati. Nezvládla som to, mrzelo ju

Rebeka Jančová zažila v Söldene premiéru.
Rebeka Jančová zažila v Söldene premiéru. (Autor: Nikola Baďová)
Nikola Baďová|28. okt 2023 o 19:30

Veľa skúsenosti zbiera od Vlhovej.

SÖLDENPo dlhšom čase videli slovenskí fanúšikovia na štarte pretekov Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní dve reprezentantky. 

Okrem Petry Vlhovej, ktorá obsadila v obrovskom slalome v Söldene tretie miesto, sa predstavila aj dvadsaťročná Rebeka Jančová. 

Mladá lyžiarka zbiera medzi elitou cenné skúsenosti.

Premiéru v obrovskom slalome zažila minulú sezónu v Aare, kde obsadila 44. miesto. Na vedúcu ženu v prvom kole, Mikaelu Shiffrinovú, stratila štyri sekundy. 

Predtým si vyskúšala super-G v St. Antone. Umiestnila sa na 35. priečke.

Na trati takmer zastala

Jančovej radila i Vlhová, s ktorou absolvovala sústredenie v Argentíne. Obe Slovenky strávili spoločný čas aj v Rakúsku. 

„Obedy a večere sme mali spoločné. Normálne sme sa rozprávali. Aj ona potrebovala mať trošku komfort pred prvými pretekmi sezóny,“ uviedla mladá reprezentantka. 

Jančová priznala, že pred ostrým štartom sezóny bola nervózna. 

„Mala som v bruchu motýliky, pretože to boli prvé preteky po letnej prestávke. Nastúpil aj stres. Bola to veľká skúsenosť,“ uviedla. 

Obrovský slalom v Söldene patrí k najťažším na okruhu Svetového pohára. 

„Je to náročný svah. Začala som dobre a celkom sa chytila rytmu. Prišli však problémy. Nestihla som sa udržať nad bránou a takmer som zastala. Pre mňa to znamenal viac menej koniec. 

Bolo ťažké sa rozbehnúť, pretože sa mi to stalo, keď som išla do roviny. Celá rýchlosť bola preč a sekundy už iba nabiehali jedna za druhou.“ 

Najlepší idú bez zaváhania

Do cieľa prišla so stratou deväť sekúnd. Trať výborne držala aj pre lyžiarky s vyšším štartovým číslom. 

„Bolo to tvrdé a ľadové. Na moje prekvapenie trať držala celkom dobre. V strmej časti už boli vyjazdené ryhy. Udržať sa v nich je ťažšie a ťažšie. Musím doladiť kondičnú prípravu a lyžovať,“ zhodnotila.

Mladá lyžiarka skúsenosti medzi svetovou elitou zatiaľ iba zbiera. Vlani sa predstavila aj na šampionáte vo Francúzsku. 

„Každé preteky Svetového pohára sú náročné. Nezvládla som to. Sölden by som mohla náročnosťou porovnať s jazdou na majstrovstvách sveta vo Francúzsku.

Zjazdovka je strmá a lyžiari musia trpezlivo vydržať nad bránou a nesmú zaváhať ani na stotinku sekundy. Ja som zaváhala,“ povedala na záver. 

Jančová sa v najbližšej časti sezóny sústredí na preteky Európskeho pohára. Na štart Svetového pohára sa postaví až v domácom stredisku Jasná. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Jančová pri premiére v Söldene takmer zastala na trati. Nezvládla som to, mrzelo ju