Ako na hokeji. Briti po výhre Liverpoolu upravili známy slogan

Mohamed Salah prekonáva brankára Lipska Pétera Gulácsiho.
Mohamed Salah prekonáva brankára Lipska Pétera Gulácsiho. (Autor: SITA/AP)
Titanilla Bőd|17. feb 2021 o 06:50

Anglický tím potrestal chyby súpera.

BRATISLAVA. Sedel na lavičke v 52 súťažných zápasoch Liverpoolu. Chytal len v prípravných stretnutiach. Nenamietal. Stále tvrdí, že Anfield Road bol pre mladého brankára ideálnym prostredím.

S vtedajšou jednotkou Pepem Reinom je stále v kontakte.

Maďarský brankár Péter Gulácsi sa do Liverpoolu dostal ako 17-ročný. V klube napokon strávil šesť rokov, aj keď ho trikrát poslali na hosťovanie.

V utorok večer v osemfinále Ligy majstrov už ako jednotka Lipska nastúpil Gulácsi po prvý raz proti svojmu bývalému klubu.

Spoluhráči mu však veľmi nepomohli. Po obrovských chybách futbalistov nemeckého tímu vyhral Liverpool 2:0.

Prísne cestovné obmedzenia

Stretnutie sa hralo v Budapešti, Gulácsiho rodnom meste. Lipsko si muselo hľadať náhradný domov preto, lebo súčasné prísne cestovné obmedzenia neumožňujú pricestovať do Nemecka z Veľkej Británie.

Tieto pravidlá sa bytostne dotkli aj nemeckého kouča Liverpoolu. Jürgen Klopp sa pre ne nemohol zúčastniť na nedávnom pohrebe svojej matky. Zomrela v januári na Covid-19.

Puskásovu arénu ako možné dejisko zápasu navrhla pre nemecký klub Európska futbalová asociácia (UEFA). Na novom budapeštianskom štadióne sa v minulom roku hralo aj finále európskeho Superpohára.

Vtedy sa tribúny mohli zaplniť aspoň z jednej tretiny.

Stabilná jednotka

V súčasnej pandemickej situácii sa hralo, samozrejme, bez divákov. Niekoľko prominentných hostí však pustili na štadión – bol medzi nimi aj tréner maďarskej reprezentácie Marco Rossi.

V Lipsku hrajú až traja maďarskí reprezentanti: okrem brankára Gulácsiho aj obranca Willi Orbán, v zime prestúpil zo Salzburgu aj stredopoliar Dominik Szoboszlai, ktorý sa zotavuje z menšieho zranenia.

Presne tou cestou sa dostal do vtedy ešte len druholigového Lipska v roku 2015 aj Gulácsi.

Práve maďarský brankár je jediným futbalistom, ktorý bol na ihrisku vo všetkých doterajších 23 zápasoch Lipska v Lige majstrov.

Čisté konto si však udržal len v štyroch z nich. Nevypovedá to o jeho individuálnych schopnostiach, skôr o nedostatkoch v defenzíve celého tímu.

Aká kríza?

Liverpool do Budapešti pricestoval po troch prehraných ligových zápasoch. V Premier League je momentálne šiesty, rozlúčil sa už s FA Cupom a s Ligovým pohárom.

Lipsko - FC Liverpool 0:2 (0:0)

Góly: 53. Salah, 58. Mané

Lipsko: Gulácsi - Mukiele (64. Orbán), Klostermann, Upamecano,
Angelino - Sabitzer, Haidara (64. Poulsen), Kampl (73. Hee-Chan)
- Nkunku, Olmo, Adams

Liverpool: Alisson - Alexander-Arnold, Kabak, Henderson,
Robertson - Thiago Alcantara (72. Oxlade-Chamberlain), Wijnaldum,
Jones - Salah (90. Williams), Firmino (72. Shaqiri), Mané

Hralo sa v Budapešti.

Ale vo vyraďovacej fáze Ligy majstrov v ére Jürgena Kloppa nezvládol anglický tím zatiaľ len jeden súboj, ktorý sa hral na odvetu: vlaňajšie osemfinále proti Atléticu Madrid.

Aj teraz má bližšie k postupu.

„Nie je to tak, že sme vyhrali a všetko je v poriadku. Ale znova sme hrali dobrý futbal. Mnohí čakali, že zlyháme, ale reakcia chlapcov bola výborná,“ chválil svojich hráčov Klopp.

Potrestali každú chybu

V stretnutí proti Lipsku využili hráči hostí hrubé individuálne chyby súpera. Po zlej prihrávke kapitána Marcela Sabitzera skóroval v 53. minúte Mohamed Salah, o päť minút neskôr nekompromisne využil zaváhanie Nordiho Mukieleho Sadio Mané.

„Liverpool dáva góly ako po hokejových nájazdoch,“ poznamenal komentátor maďarskej televíznej stanice M4 Sport István Hajdú B.

„Red Bull vám dáva víťazstvá,“ preformuloval známy slogan britský portál Goal.

„Takéto chyby potrestá súper nie iba na tejto úrovni, ale na akejkoľvek úrovni,“ uznal tréner Lipska Julian Nagelsmann.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Ako na hokeji. Briti po výhre Liverpoolu upravili známy slogan