Rakúšania vyšetrujú atlétku Grafovú pre podozrenie z dopingu

SITA|5. máj 2010 o 17:35

Rakúska antidopingová agentúra začala šesť rokov po skončení kariéry vyšetrovanie striebornej medailistky v behu na 800 m na OH 2000 v Sydney Stephanie Grafovej.

VIEDEŇ. Rakúska antidopingová agentúra (NADA) začala šesť rokov po skončení kariéry vyšetrovanie striebornej medailistky v behu na 800 m na OH 2000 v Sydney Stephanie Grafovej. Dôvodom je podozrenie, že počas aktívnej kariéry využívala krvný doping. Grafová minimálne raz - v roku 2003 - odovzdala svoju krvnú vzorku do kontroverzného viedenského laboratória Humanplasma. Bežkyňa však odmietla obvinenia, že potom sa táto krv vrátila znovu do jej tela. Humanplasma čelí obvineniam z toho, že v rokoch 2003 až 2006 poskytla krvný doping asi 30 športovcom.

Grafová pre rakúsku televíznu stanicu ORF vyhlásila, že sa nezaujíma o výsledok dopingovej skúšky a celú pravdu o tomto prípade už dávno povedala. Zdôraznila, že niekto jej chce v Rakúsku zámerne škodiť aj po skončení kariéry. "Nenechám sa ovplyvňovať touto negatívnou energiou," uviedla 37-ročná Grafová, ktorá kariéru ukončila tesne pred olympijskými hrami v roku 2004. S iniciatívou preskúmať minulosť rakúskej osemstovkárky ohľadne dopingu prišiel v marci generálny sekretár Rakúskeho atletického zväzu (ÖLV) Helmut Baudis. Stephanie Grafová je okrem striebra zo Sydney aj dvojnásobnou halovou vicemajsterkou sveta (2001, 2003) a striebornou medailistkou z MS 2001 v Edmontone.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Rakúšania vyšetrujú atlétku Grafovú pre podozrenie z dopingu