Rafael Nadal vypadol v osemfinále Roland Garros

Robin Söderling dokázal nájsť recept na Rafaela Nadala.
Robin Söderling dokázal nájsť recept na Rafaela Nadala. (Autor: SITA AP)
SITA|31. máj 2009 o 18:15

Tridsaťjedenzápasová víťazná séria španielskeho tenistu Rafaela Nadala na antuke grandslamového turnaja Roland Garros sa skončila.

Paríž. Španielsky tenista Rafael Nadal po prvý raz vo svojej kariére utrpel prehru na druhom grandslamovom turnaji sezóny Roland Garros v Paríži.

V nedeľňajšom osemfinálovom 4. kole sa o obrovskú senzáciu - vo výsledkovej forme 6:2, 6:7 (2), 6:4, 7:6 (2) za tri a pol hodiny - postaral Švéd Robin Söderling, ktorý nedávno v rovnakej fáze prípravného antukového podujatia v Ríme dostal od hrdinu predchádzajúcich štyroch ročníkov medzinárodných otvorených majstrovstiev Francúzska debakel 1:6, 0:6.

Teraz severan vykompenzoval 59 nevynútených chýb 61 víťaznými údermi (Nadal 33 "winnerov" a 28 omylov), pomohol si 9 esami, najprv zastavil Rafovu miestnu sériu získaných setov na hodnote 32 a potom prerušil aj jeho rekordnú sériu jednotlivých triumfov - tých bolo 31.

Nadala súperov výkon neprekvapil

"Súper ma neprekvapil, hral veľmi dobre. Vedel som, čoho je schopný a ako veľmi môže byť nebezpečný," odmietol Nadal na tlačovej besede prípadné podcenenie Švéda a dodal: "Nepredviedol som môj vrcholný výkon, málo som útočil, dával som prikrátke loptičky, uľahčoval som mu situáciu. Keď si počínate zle, prehráte. Nebol to môj deň. Myslím si však, že neprišiel priskoro. Trvalo to tu predsa štyri roky, nie? Neúspech musím akceptovať rovnako, ako som bral triumfy, hoci mi teraz nie je práve veselo. Sezóna sa však ešte neskončila a ľudia majú tendenciu pamätať si skôr víťazstvá než nezdary. Söderlingovi gratulujem k postupu a sám môžem začať tvrdo pracovať pred nasledujúcimi turnajmi."

Nadal o pokračovaní bez neho i Srba Novaka Djokoviča, ktorého už v sobotu vyradil Nemec Philipp Kohlschreiber, uviedol: "Podľa mňa je favoritom Federer, ale rád by som sa dočkal španielskeho úspechu." Po následnej prehre Fernanda Verdasca s Davydenkom má šancu naplniť Nadalovo želanie už iba veterán Tommy Robredo.

Španiel sa pri Buloňskom lesíku mohol stať prvým aktérom v histórii - mužom či ženou - s piatimi titulmi bez prerušenia. Vinou šokujúceho čerstvého neúspechu však zostáva v modernej ére po boku Björna Borga. Legendárny Švéd sa pritom dovedna radoval až 6-krát (sezóny 1974, 1975, 1978 - 1981). Söderling sa pričinil aj o to, že jeho slávny krajan naďalej bude figurovať na čele štatistiky vybojovaných setov nonstop - 41. "Čakám, že mi minimálne pošle smsku," usmial sa Söderling.

Olympijský víťaz z Pekingu 2008 Nadal predtým na niektorej zo súčastí GS prehral už pred štvrťfinále na newyorských US Open 2007. Vtedy sa takisto lúčil v osemfinále. Odchod čoskoro 23-ročného Malorčana od Seiny bez úspechu zároveň znamená, že aj v tejto sezóne odolá klasický Grand Slam. Španiel totiž nastupoval ako šampión z januárových melbournských Australian Open. V "pavúku" RG 2009 zostali už len dvaja tenisti z pôvodných ôsmich s grandslamovým titulom na konte - Švajčiar Roger Federer a Američan Andy Roddick. Ani jeden ešte netriumfoval v Paríži, ktorý teda bude aplaudovať úplne novému šampiónovi.

Söderling prvýkrát vo štvrťfinále veľkej štvorky

Dvadsaťštyriročný 25. hráč renkingu ATP Söderling má na konte 3 primáty z hlavného profesionálneho okruhu, ale nikdy predtým nebol ani len v osemfinále na úrovni "veľkej štvorky" a charakterizovala ho povesť tenistu, ktorý na Majors absolútne nedokáže zúročiť svoj reálny potenciál. Zaujímavosťou je fakt, že predtým bol posledným Švédom aspoň vo štvrťfinále Roland Garros Magnus Norman, ktorý v predmetnom roku 2000 napokon dokráčal až do finále a v súčasnosti je koučom premožiteľa svetovej jednotky.

"Nahlas som pred zápasom hovoril, že toto je najväčšia výzva v súčasnom mužskom tenise: čeliť Nadalovi na Roland Garros. Sám seba som potichu neustále presviedčal, že si musím veriť - inak by nemalo zmysel ísť na kurt. Vsugeroval som si, že je to len jedno stretnutie z mnohých, úplne radové. Moja stratégia spočívala v agresivite. Zameral som sa najmä na to, aby Nadal musel behať viac ako ja. Forhend i bekhend mi fungovali a podržalo ma aj podanie," skonštatoval Söderling a pokračoval: "Odohral som skvelý zápas. Nepovedal by som, že on si počínal zle. Ak to vyhlásil, je to jeho právo. Reakciu kolegov nepoznám. V šatniach teraz už je dosť prázdno. Pre mňa určite ide o najvýznamnejší okamih v doterajšej kariére. Nie som však v nejakom pozitívnom šoku a dúfam, že sa mi podarí zachovať si koncentráciu na štvrťfinále. Nedotlačíte ma však do toho, aby som povedal, že po vyradení Nadala som predurčený na celkový triumf na tomto turnaji."

Söderling mal proti Nadalovi skóre 0:3, vrátane trojsetovej prehry v 1. kole parížskej edície 2006. Teraz si zmeria sily s Nikolajom Davydenkom (10-Rus.).

Prvú štvrťfinálovú dvojicu tvoria Murray a González

Prvými dvoma štvrťfinalistami dvojhry mužov na 108. tenisových majstrovstvách Francúzska sa stali Andy Murray a Fernando González.

Brit nasadený ako tretí si za 2:31 h poradil s výkonnostne napredujúcim Marinom Čiličom, trinástkou singlovej súťaže na Roland Garros, bez výraznejších ťažkostí 7:5, 7:6 (4), 6:1 a upravil skóre zo vzájomných duelov na 3:0. Chorvát (13. v renkingu) bol najmladším aktérom parížskeho osemfinále 2009 a na svojej ceste medzi najlepších 16 odovzdal dovedna iba 21 gemov, najmenej zo všetkých. V nedeľu mu proti Murrayovi v druhom sete nepomohol obrat z 2:4 na 5:4. Ofenzívu preferujúci balkánsky mladík síce nastrieľal celkovo 41 "winnerov", zároveň však proti povestnému britskému obranárovi urobil 40 nevynútených chýb.

Murray, ktorý po prvý raz vo svojej profesionálnej kariére uspel v štyroch dueloch na antuke v rade, sa vo štvrťfinále stretne so spomenutým Gonzálezom (12.). Šampión z miestnej súťaže chlapcov 1998 podľa všeobecných očakávaní premohol Rumuna Victora Hanesca (33.), a to za 1:27 h hladko 6:2, 6:4, 6:2. Dostal sa do takejto fázy RG po tretí raz. Vyzývateľa "rozbil" na víťazné údery 50:16.

Strieborný olympijský medailista z Pekingu 2008 González zdolal Murraya v roku 2005 na tvrdom povrchu v hale v Bazileji, ale potom ťahal za kratší koniec na newyorských US Open 2006, hoci viedol 2:1 na sety.

Po Nadalovi sa lúči aj iný španielsky ľavák Verdasco

Po Rafaelovi Nadalovi sa v nedeľu rozlúčil s druhým grandslamovým turnajom sezóny Roland Garros aj iný renomovaný španielsky ľavák Fernando Verdasco. Semifinalista januárových melbournských Australian Open nestačil na parížskej antuke v osemfinálovom 4. kole na skúseného Rusa Nikolaja Davydenka a podľahol mu za 2:01 h 2:6, 2:6, 4:6.

Nenápadný 27-ročný rodák z ukrajinského Severodonecka Davydenko (11.), ktorý sa pre vleklé problémy s ľavou pätou vytratil v ostatných mesiacoch z pozornosti i Top 10, potvrdil, že proti Verdascovi (8.) to vie. Bilanciu zo vzájomných súbojov totiž upravil už na 5:1, hoci je pravdou, že naposledy sa stretli pred viac ako tromi rokmi a Španiel vtedy zďaleka nemal terajší kredit.

Rus bez charizmy Davydenko sa pokúsi o svoj tretí prienik do semifinále medzinárodných otvorených majstrovstiev Francúzska (predtým 2005 a 2007), a to proti Švédovi Robinovi Söderlingovi, s ktorým má skóre 2:3, vrátane dvoch prehier z ostatných súbojov, resp. nezdarov pri oboch doterajších meraniach síl na antuke.

Dvojhra mužov - 4. kolo (osemfinále):

Robin Söderling (23-Švéd.) - Rafael Nadal (1-Šp.) 6:2, 6:7 (2), 6:4, 7:6 (2)

Andy Murray (3-V. Brit.) - Marin Čilič (13-Chorv.) 7:5, 7:6 (4), 6:1

Nikolaj Davydenko (10-Rus.) - Fernando Verdasco (8-Šp.) 6:2, 6:2, 6:4

Fernando González (12-Čile) - Victor Hanescu (30-Rum.) 6:2, 6:4, 6:2

Nikolaj Davydenko (10-Rus.) - Fernando Verdasco (8-Šp.) 6:2, 6:2, 6:4 za 2:01 h

Štvrťfinálové dvojice:

Robin Söderling (23-Švéd.) - Nikolaj Davydenko (10-Rus.)

Andy Murray (3-V. Brit.) - Fernando González (12-Čile)

Robin Söderling (23-Švéd.) - Nikolaj Davydenko (10-Rus.)

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Rafael Nadal vypadol v osemfinále Roland Garros