Prvý šampionát čaká Sagana už o týždeň

Peter Sagan.
Peter Sagan. (Autor: TASR/AP)
SITA|8. sep 2016 o 11:38

Na majstrovstvách Európy v cyklistike budú po prvý raz v histórii bojovať aj profesionáli. Vo Francúzsku bude jazdiť až 22 Slovákov

PLUMELEC. Úradujúci majster sveta Slovák Peter Sagan bude jednou z hviezd nadchádzajúceho európskeho šampionátu v cestnej cyklistike, ktorého dejiskom bude dňoch 14.- 18. septembra Plumelec vo francúzskom Bretónsku.

Jazdiť budú štyria majstri sveta

Organizátori sa na svojom webe pochválili, že v štartovnej listine figurujú mená ostatných štyroch majstrov sveta v cestných pretekoch s hromadným štartom, okrem šampióna z vlaňajšieho Richmondu Sagana aj Poliak Michal Kwiatkowski (2014), Portugalčan Rui Costa (2013) a Belgičan Philippe Gilbert (2012).

Chýbať by nemal víťaz Vuelty 2015 Talian Fabio Aru, šampión Európskych hier v Baku 2015 Španiel Luis León Sánchez, olympijský hrdina z Pekingu, ďalší Španiel Samuel Sánchez či ambiciózni Francúzi Tony Gallopin a Julian Alaphilippe.

Celkovo by sa v Bretónsku malo predstaviť 848 cyklistov zo 41 krajín, ktorí zabojujú o medaily v pretekoch s hromadným štartom aj v časovkách v kategóriách juniorov, mužov do 23 rokov, žien a ako naznačujú predchádzajúce riadky po prvý raz aj v elitnej kategórii mužov. 

Na ME 22 Slovákov

Majstrovstvá Európy sa síce jazdia od roku 1995, ale ešte vlani na nich nemohli súťažiť profesionáli. Tento rok budú mať premiéru a nový šampión bude na európskych pretekoch v budúcom roku jazdiť v špeciálnom modrom drese s hviezdami. 

Slovensko posiela do Plumelecu veľmi veľkú výpravu - až 22 cyklistov a dodatočne sa rozhodne o tom, či bude svoj titul v kategórii do 23 rokov obhajovať Erik Baška.

V kategórii elite medzi mužmi je prihlásených šesť Slovákov - Peter a Juraj Saganovci,Patrik Tybor, Michael Kolář, Marek Čanecký a Martin Mahďar.

Titul majstra Slovenska v tomto roku získal Juraj Sagan pred bratom Petrom (vľavo) a Michaelom Kolářom. Všetci traja by mali štartovať na ME.
Titul majstra Slovenska v tomto roku získal Juraj Sagan pred bratom Petrom (vľavo) a Michaelom Kolářom. Všetci traja by mali štartovať na ME. (Autor: TASR)


"Môj nasledujúci program po Kanade budú majstrovstvá Európy a potom preteky Eneco Tour," potvrdil Peter Sagan, ktorý sa momentálne v zámorí pripravuje na dvojicu kanadských klasík Grand Prix Cycliste de Québec (9. 9.) a Grand Prix Cycliste de Montréal (11. 9.).

Pre atentát ME presunuli

Pôvodne sa európsky šampionát v cestnej cyklistike mal konať v Nice, no pre júlový teroristický útok sa v tomto meste neuskutoční. Starosta Philipp Pradal odvolal podujatie z bezpečnostných dôvodov. 

"Chceme vyjadriť naše úprimné poďakovanie mestu Plumelec a jeho predstaviteľom, ktorí sa podujali usporiadať šampionát po odstúpení Nice," citoval portál cyclingnews.com z vyhlásenia prezidenta UEC Davida Lappartienta. V Nice zahynulo 14. júla pri oslavách Dňa dobytia Bastily 84 ľudí. Tridsaťjedenročný atentátnik tuniského pôvodu vletel s nákladným vozidlom do davu ľudí. Pri útoku ďalšie stovky zranil.

Preteky s hromadným štartom mužov v kategórii elite odjazdia v nedeľu 18. septembra na okruhu v Plumelci s dĺžkou 13,7 km, ktorý pretekári absolvujú šestnásťkrát. Celkovo čaká na účastníkov 232,9 km.

Šampionát však odštartuje už v stredu 14, septembra časovkami vo všetkých kategóriách. 

Nominácia SR na ME

Juniori: Matúš Štoček (CyS - Akadémia Petra Sagana), Alex Zeman (Slávia ŠG Trenčín), Samuel Oros (Slávia ŠG Trenčín), Pavol Januš (CyS - Akadémia Petra Sagana), Adrián Foltán (MŠK - CK Žiar nad Hronom), Martin Vlčák (MŠK - CK Žiar nad Hronom).

Juniorky: Lucia Michaličková (CyS - Akadémia Petra Sagana), Martina Šefčíková (CK Banská Bystrica).

Muži do 23 rokov: Ľuboš Malovec (Cycling Academy Team), Tomáš Harag (Dukla Banská Bystrica), Pavol Kvietok (Firefly), Kristián Zimány (Dukla Banská Bystrica), Juraj Bellan (Dukla Banská Bystrica)

Ženy: Janka Keseg Števková (Outsiterz), Tereza Medveďová (Bepink), Lucia Valachová (Vitalogic Astrokalb Radunion Nö)

Muži - elite: Juraj Sagan (Tinkoff), Peter Sagan (Tinkoff), Michael Kolář (Tinkoff), Marek Čanecký (Amplatz-BMC), Martin Mahďar (Dukla Banská Bystrica), Patrik Tybor (Dukla Banská Bystrica)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Prvý šampionát čaká Sagana už o týždeň