Prvý bod Slovákov, Mertiňák a Polášek vyhrali štvorhru

Michal Mertiňák a Filip Polášek bojujú o prvý slovenský bod v zápase s Portugalskom.
Michal Mertiňák a Filip Polášek bojujú o prvý slovenský bod v zápase s Portugalskom. (Autor: TASR)
SITA|5. mar 2011 o 14:05

Michal Mertiňák a Filip Polášek vyhrali štvorhru v zápase Davis Cupu nad Fredericom Gilom a Leonardom Tavaresom 6:3, 6:4, 1:6, 6:1.

LISABON. Slovenskí tenisti prehrávajú po druhom dni stretnutia 1. kola 1. skupiny euro-africkej zóny Davisovho pohára s domácim Portugalskom 1:2. O prvý bod pre slovenské farby sa v sobotňajšej štvorhre zaslúžili Michal Mertiňák s Filipom Poláškom, ktorí si na antuke v stredisku Cruz Quebrada poradili s párom Frederico Gil, Leonardo Tavares za 2:36 h v štyroch setoch 6:3, 6:4, 1:6 a 6:1.

Nedelňajší program otvorí o 11.00 SEČ súboj tímových jednotiek Ruia Machada s Lukáša Lacka. V záverečnom singli by sa mali predstaviť Gil a Martin Kližan.

Mertiňák s Poláškom v sobotňajšom debli potvrdili úlohu favoritov. O osude prvého setu rozhodol šiesty gem, v ktorom Slováci prelomili podanie Gila. Za stavu 5:3 premenili po Mertiňákovom skvelom voleji hneď prvý setbal. Na začiatku druhého dejstva sa Mertiňák s Poláškom po rýchlom brejku ujali vedenia 3:1 a v jeho ďalšom priebehu im stačilo držať si podanie.

V treťom sete Gil s Tavaresom pritvrdili na returne a získali ho jasne vo svoj prospech. Mertiňák s Poláškom sa však rýchlo otriasli a vo štvrtom dejstve na dvorci dominovali. Po brejku v druhom geme si vybudovali náskok 3:0 a zápas s prehľadom dotiahli do úspešného konca.

Nehrajúci kapitán slovenského tímu Miloš Mečíř bol po úspešnej štvorhre spokojný. "Merťo s Filipom hrali veľmi dobre, boli deblovejší ako Portugalci a prísnejší na sieti, kde sa výborne dopĺňali. Kvalitne podávali a aj na returne boli agresívnejší ako ich súperi. Vytvárali si dobré pozície a výmeny väčšinou zakončovali smečom alebo volejom. Portugalci hrali viac zozadu a tade vo štvorhre nevedie cesta k úspechu."

"V treťom sete si naši chalani vybrali trochu slabšiu chvíľu, urobili tam zopár chýb, no našťastie rýchlo sa spamätali a vo štvrtom dejstve jasne dominovali," povedal pre TASR Mečíř.

Kapitán Slovákov dúfa, že Lukáš Lacko podá v nedeľu proti Machadovi lepší výkon ako proti Gilovi. "Lukáš musí byť odolnejší a nesmie sa nechať zlomiť, tako ako v zápase s Gilom. Machado sa tiež výborne pohybuje, naháňa súpera. Lukáš musí byť vo výmenách trpezlivý."

V daviscupovej histórii ide o druhý vzájomný zápas medzi Slovenskom a Portugalskom. V roku 1996 v dueli II. skupiny euro-africkej zóny na koberci v trnavskej Mestskej športovej hale zvíťazili Slováci 5:0.

Mečířovi zverenci si vlani v septembri udržali príslušnosť v 1. skupine euro-africkej zóny, keď v Minsku zvíťazili nad domácim Bieloruskom 4:1. Ak Slováci v Portugalsku uspejú, v júli 2011 privítajú v 2. kole euro-africkej zóny doma Švajčiarov.

PORTUGALSKO - SLOVENSKO - priebežne, 2:0 po piatkových dvojhrách (Lisabon - Cruz Quebrada, Estádio Nacional v areáli Clube de Ténis do Jamor, antuka vonku)

Sobota - štvorhra:

Gil, Leonardo Tavares - Michal Mertiňák, Filip Polášek 3:6, 4:6, 6:1, 1:6

Výsledky piatkových dvojhier:

Frederico Gil - Lukáš Lacko 6:2, 6:2, 6:1 za 92 minút (32, 35, 25)

Rui Machado - Martin Kližan 6:4, 6:4, 1:6, 2:6, 6:4 za 206 minút (57, 39, 23, 37, 50)

Zostávajúci program:

Nedeľa (od 11.00 h SEČ postupne):

Dvojhry:

Rui Machado - Lukáš Lacko

Frederico Gil - Martin Kližan

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Davis Cup»Prvý bod Slovákov, Mertiňák a Polášek vyhrali štvorhru