Chcela som prelomiť bariéru, vraví prvá Slovenka na Evereste

Lucia Janičová v Himalájach.
Lucia Janičová v Himalájach. (Autor: archív L. Janičovej)
Miloslav Šebela|14. máj 2024 o 12:15

Lucia Janičová stála na Mt. Evereste 40 rokov po prvých Slovákoch.

BRATISLAVA. Vždy to bol takmer výlučne mužský svet, hoci v posledných rokoch to už neplatí. Lezenie v Himalájach bolo dlho výsostnou záležitosťou mužov. Žien bývalo veľmi skromne aj v základných táboroch. O výstupoch ani nehovoriac.

Na prvé veľké výstupy sa dostali s veľkým oneskorením po mužoch a dodnes ich lezie výrazne menej. 

Uplynulo 22 rokov kým sa podarilo zdolať Mt. Everest prvej žene – Japonke Džunko Tabeiovej. 

Ženy sú stále proti mužom na osemtisícovkách v menšine, hoci ich počet každým rokom rastie. Aj horolezectvo sa veľmi jemne emancipuje a na treťom póle zeme postupne pribúda žien z viacerých krajín. 

Každý by si mal nastavovať svoje Everesty

Tento rok si dali za cieľ vystúpiť na najvyššiu horu sveta hneď dve Slovenky. V nedeľu 12. mája to ako prvá dokázala Lucia Janičová. 

„Keď som sa dozvedela, že ešte žiadna Slovenka nevyliezla na Mt. Everest. Najskôr som si povedala: Wau. Ale postupne mi to prišlo ako obraz hlboko zakorenenej rodovej nerovnosti v našej spoločnosti. A som si povedala, že by bolo dobré túto bariéru prelomiť,“ vravela Janičová. 

Podarilo sa jej to polroka pred 40. výročím dvojice Zoltán Demján a Jozef Psotka. Spomienka prvého slovenského výstupu na Everest bude 15. októbra.

Na Everest vystúpila normálnou, klasickou výstupovou cestou s pomocou kyslíkových fliaš a mala so sebou aj osobného šerpu z agentúry Seven summit Treks, ktorá zabezpečovala jej výstup.

V pondelok úspešne zostúpila do základného tábora a informovala o svojom výstupe na sociálnych sieťach.

„Každé splnenie veľkej výzvy, a je jedno či to dosiahnete, alebo sa vám to nepodarí a skúsite to znova, vás posunie. Dodá vám to pocit sily. Prekonaním náročných momentov viem oceniť maličkosti v živote aj tisícnásobne. Myslím, že každý by si mal nastavovať svoje Everesty. Je to dôležité, aby sme mali plnohodnotný život, aby sme vedeli oceniť aj bežné veci v živote,“ hovorila Janičová pre Sportnet.

Žije v Edinburghu a v civilnom živote sa venuje vedeckému výskumu imunity a imuno-onkológie. 

Janičová sa na zdolanie Everestu pripravovala posledný rok. Postupne sa jej podarilo vystúpiť na Mt. Blanc, Mera Peak (6 476 m) v Himalájach a Aconcaqua (6 959 m). Na nadmorskú výšku sa aklimatizovala aj doma, kde používala hypoxický dýchací prístroj, ktorý znižuje podiel kyslíka, ktorý človek dýcha a jeho podiel sa dá regulovať. 

„S ním som to skúsila až do výšky 7000 metrov. Pri výstupe rada pôjde od 7300 metrov s kyslíkovými fľašami,“ opisovala svoje plány. 

O pár dní môže pribudnúť desiate meno

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Ostatné športy»Chcela som prelomiť bariéru, vraví prvá Slovenka na Evereste