Švajčiarska prokuratúra začala vyšetrovať katarského šéfa PSG

Šéf PSG Nasser Al-Khelaifi (vľavo) pri predstavovaní Neymara.
Šéf PSG Nasser Al-Khelaifi (vľavo) pri predstavovaní Neymara. (Autor: SITA/AP)
TASR|12. okt 2017 o 15:24

Vyšetrujú aj bývalého generálneho sekretára FIFA Jeromea Valckeho.

BERN. Švajčiarska prokuratúra začala vyšetrovať prezidenta francúzskeho klubu Paríž St. Germain Nassera Al-Khelaifiho v súvislosti s údajnou korupciu pri pridelení vysielacích práv na futbalové MS 2026 a 2030.

Švajčiarske orgány vyšetrujú aj bývalého generálneho sekretára Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Jeromea Valckeho.

Ten je podozrivý, že prijal úplatky, aby vysielacie práva pridelili katarskej spoločnosti BeIN Media Group, ktorej výkonným šéfom je práve Al-Khelaifi.

Švajčiarski prokurátori informovali, že Valckeho vypočúvali vo štvrtok, pričom sa tiež vykonávali domové prehliadky vo Francúzsku, Grécku, Taliansku a Španielsku, no zároveň dodali, že žiadne osoby dosiaľ neboli zadržané.

"Na základe spoločnej operácie sme prehľadali viaceré priestory, zabavili majetky a vypočuli podozrivé osoby," píše sa vo vyhlásení Eurojust, orgánu Európskej únie. Zástupcovia PSG sa k obvineniam odmietli vyjadriť.

Al-Khelaifi a Valcke mali údajne spolupracovať už pri udeľovaní vysielacích práv pre MS 2018 a 2022, po tom, ako sa Katar stal hostiteľskou krajinou neskoršieho z týchto svetových šampionátov.

V januári 2011 FIFA oznámila, že spoločnosť Al Jazeera Sports, z ktorej neskôr vznikla BeIN Media Group, zabezpečila práva pre 23 území na Blízkom východe a v Severnej Afrike.

Švajčiarska prokuratúra uviedla, že Valcke dostal neúmerne výhodné ponuky od neznámeho podnikateľa, aby udelil vysielacie práva pre štyri MS od roku 2018 do roku 2030. Trestné konanie prebieha od 20. marca.

Spoločnosť BeIN získala aj ďalšie vysielacie práva vrátane Ligy majstrov a stretnutí národných mužstiev.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Švajčiarska prokuratúra začala vyšetrovať katarského šéfa PSG