Slováci takí silní ešte neboli. Koľko získajú v Pjongčangu medailí?

Petra Vlhová (vľavo) a Anastasia Kuzminová budú podľa AP jedinými slovenskými medailistami.
Petra Vlhová (vľavo) a Anastasia Kuzminová budú podľa AP jedinými slovenskými medailistami. (Autor: SME - Jozef Jakubčo, Gabriel Kuchta)
Juraj Berzedi, Miloslav Šebela, Marián Szűcs|8. feb 2018 o 14:00

Prvý raz idú na zimnú olympiádu slovenskí športovci ako favoriti na medailu.

PJONGČANG. Pre olympiádou v Turíne 2006 o snoubordkrose takmer nik zo Slovákov nechyroval. Už vôbec nie o tom, že by to bola disciplína, ktorá môže byť pre Slovensko medailová.

Pri olympiáde vo Vancouvri boli fanúšikovia prekvapení hneď po prvom dni, keď Anastasia Kuzminová vyhrala rýchlostné preteky biatlonistiek. Bol to jej prvý olympijský štart vôbec.

Slováci na ZOH

Lillehammer 1994: bez medaily

Nagano 1998: bez medaily

Salt Lake City 2002: bez medaily

Turín 2006: striebro - snoubordista Radoslav Židek v krose

Vancouver 2010: zlato, striebro a bronz, všetko z biatlonu. Prvé dve medaily získala Anastasia Kuzminová (zlato v šprinte a striebro v stíhačke) a bronz Pavol Hurajt (preteky s hromadným štartom)

Soči 2014: zlato - Kuzminová v šprinte

Slovenskí športovci získali na zimných olympiádach dosiaľ päť medailí. Takmer všetky však brali v pozícii, keď neboli favoritmi. Striebro snoubordistu Radoslava Žideka a bronz biatlonistu Pavla Hurajta boli dokonca veľkými prekvapeniami.

Na pjongčanskej olympiáde budú Slováci prvý raz štartovať aj ako favoriti na popredné priečky. V medailových predpovediach svetových agentúr už nie je pri Slovensku nula, ako to bývalo v minulosti.

Lyžiarka Petra Vlhová vyhrala v tejto sezóne dvoje preteky Svetového pohára a v hodnotení slalomu je druhá. Biatlonistka Anastasia Kuzminová pri každom druhom štarte vo Svetovom pohári brala prvé alebo druhé miesto.

Slovenskí športovci môžu vyrovnať či dokonca prekonať svoju dosiaľ najúspešnejšiu zimnú olympiádu - vo Vancouvri 2010 získali tri medaily.

Kto môže uspieť v Pjongčangu? Pozrite si predpoveď denníka SME. Šance na zisk akejkoľvek medaily sú vyjadrené v percentách.

Anastasia Kuzminová: 80 percent

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Slováci takí silní ešte neboli. Koľko získajú v Pjongčangu medailí?