Procházková skončila v Toblachu desiata

Alena Procházková
Alena Procházková (Autor: TASR)
SITA|6. jan 2011 o 15:20

Alena Procházková skončila v 6. etape Tour de Ski v behu na lyžiach na dobrom desiatom mieste.

TOBLACH. V 6. etape prestížneho seriálu pretekov v behu na lyžiach Tour de Ski (TdS) - v pretekoch žien na 15 km voľnou technikou s hendikepovým štartom podľa odstupov v celkovom poradí po piatich etapách, prišla prvá do cieľa Poľka Justyna Kowalczyková.

Tri náročné 5239 m dlhé okruhy s celkovým prevýšením 504 m zvládla za 37:41,7 min. O 22 sekúnd po líderke celkovej klasifikácie bola v cieli Talianka Arianna Folisová, keď v dramatickom súboji tesne o štyri desatiny sekundy zdolala svoju krajanku Mariannu Longovoú. Slovenka Alena Procházková uzatvárala elitnú desiatku.

Jediná Slovenka v už iba 39-člennom štartovom poli Alena Procházková vybiehala na trať z deviatej pozície. Takmer dve tretiny trate si túto pozíciu držala, napriek tomu, že nie je skejtárka a aj dĺžka trate jej príliš nevyhovovala. Potom ju dobehlo silné trio severaniek, v ktorom boli Riitta-Liisa Roponenová z Fínska a Nórky Marthe Krisoffersenová a Therese Johaugová.

Spoločne sa potiahli až do cieľa, ktorým na desiatej pozícii prešla zverenka trénera Jána Valušku. Je to jej najlepší výsledok v kariére na dlhých tratiach (long distance), celkovo sa osemnástykrát v kariére dostala medzi desiatku najlepších v pretekoch, ktorých výsledky sa započítavajú do celkovej klasifikácie Svetového pohára.

Udržala pozíciu

„Som veľmi šťastná, že som to dokázala. Vybiehala som na trať deviata a snažila som sa čo najdlhšie si túto pozíciu udržať. Niekde v polovici druhého z troch okruhov ma dobehla Nórka Johaugová, ešte v tom istom okruhu sa dotiahli na nás aj Fínka Roponenová a Nórka Kristoffersenová. Bála som sa, že ´zvädnem´ a ony mi ujdú. Snažila som sa ich teda držať a na moje prekvapenie som to zvládla. Škoda, že mi Johaugová trošku odskočila v poslednom stúpaní pred cieľom. Ja som vtedy bola v tejto skupinke posledná a ona zrazu mala pármetrový náskok. Keby som sa jej udržala, asi by som aj ju v cieľovej rovinke zdolala,“ opísala preteky zo svojho pohľadu 26-ročná Banskobystričanka.

„Bol to z jej strany perfektný výkon. Priznám sa, ani som nepočítal, že by to takto mohlo vyjsť. Keď ju dobehla Johaugová, len som si želal, aby sa jej čo najdlhšie udržala. Vedel som, že ak to vydrží, má na to, aby sa v cieľovej rovinke presadila. Zvládla to dokonale. Potvrdila, že už aj v skejte a na takejto dlhej trati vie držať krok s najlepšími. V tejto konkurencii a v jej zdravotnom stave je to super výsledok,“ neskrýval radosť ani tréner Ján Valuška.

Jeho zverenku už od štvrtej etapy trápia priedušky. „Dýchalo sa mi pomerne dobre, ale v noci ešte veľa kašlem. V piatok mám voľno, azda sa mi to zlepší,“ optimisticky zareagovala Alena Procházková na poznámku o svojom zdravotnom stave.

Výsledky - 15 km voľnou technikou s hendikepovým štartom:

1. Justyna Kowalczyková (Poľ.) 37:41,7 min, 2. Arianna Follisová (Tal.) +22,2 s, 3. Marianna Longová (Tal.) +22,4, 4. Charlotte Kallová (Švéd.) +23,7, 5. Petra Majdičová (Slovin.) +36,4, 6. Anna Haagová (Švéd.) +1:41,4, 7. Krista Lähteenmäkiová (Fín.) +1:45,0, 8. Astrid Uhrenholdt Jacobsenová (Nór.) +2:21,4, 9. Therese Johaugová (Nór.) +2:44,5, 10. Alena Procházková (SR)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Procházková skončila v Toblachu desiata