Procházková skončila v Kuusame šestnásta

Alena Procházková.
Alena Procházková. (Autor: TASR/AP)
TASR|25. nov 2011 o 10:22

Prvý bodový zisk si Procházková zabezpečila 18. najrýchlejším časom.

KUUSAMO. Slovenská bežkyňa na lyžiach Alena Procházková si v premiérovom vystúpení v novej sezóne Svetového pohára pripísala pätnásť bodov za konečnú šestnástku priečku. V piatkových šprintoch klasickou technikou na 1,2 km vo fínskom Kuusame sa jej nepodarilo postúpiť do semifinálovej dvanástky, keď jej vo štvrťfinále chýbala iba jediná desatina sekundy.

Z triumfov sa tešili Nórka Marit Björgenová a Švéd Teodor Peterson. Pre päťnásobná olympijskú medailistku z Vancouveru Björgenová je to už 48. triumf v pretekoch SP.

V piatom štvrťfinálovom behu Procházková finišovala až za dvojicou priamo postupujúcich - Nórkou Maiken Caspersenovou Fallovou a Ruskou Nataliou Matvejevovou a v súboji na diaľku o dva najrýchlejšie časy z nepostupujúcich, ktoré zaručovali semifinálovú miestenku ako "lucky loser", zaostala o jednu desatinu za Fínkou Anne Kyllönenovou. "Nie som spokojný, myslím si, že sme mali na to, aby sme tu postúpili minimálne do semifinále. Preteky rozbehla dobre, pred kritickým stúpaním, keď nastúpila Fallová ju ale zblokovala ďalšia Nórka Brun-Lieová, čo mohlo mať aj trochu taktické pozadie zo strany severaniek," povedal pre TASR Procházkovej tréner Valuška a dodal: "Alena sa v závere ešte snažila, predbehla dve súperky, no nakoniec to na druhé miesto nestačilo. Mrzí ma to." Vo štvrťfinálovej sieti ale skončila napríklad aj jedna z najväčších favoritiek a obhajkyňa veľkého glóbusu Poľka Justyna Kowalczyková.

Prvý bodový zisk zimy si jediná Slovenka v štartovom poli zabezpečila už 18. najrýchlejším časom v kvalifikácii, Procházková zaostala za prekvapujúcou najrýchlejšou bežkyňou kvalifikácie Nórkou Vibeke Skofterudovou o 7,14 sekundy.

Medzi mužmi bola podľa očakávania kvalifikácia konečnou stanicou pre duo Slovákov, Martin Bajčičák skončil 112. s takmer 22 sekundovou stratou na najrýchlejšieho Fína Ansi Pentsinena, Peter Mlynár finišoval 43. s vyše desaťsekundovým mankom. Pre Mlynára je to však najvyššie umiestnenie v pretekoch SP v kariére.

ico

Výsledky:

V. štvrťfinále žien:

1. Maiken Caspersen Fallová (Nór.) 2:47,5 min, 2. Natalia Matvejevová (Rus.) +0,9 s, 3. Alena Procházková (SR) +1,4, 4. Celine Brunová-Lieová (Nór.) +1,7, 5. Julia Ivanovová (Rus.) +1,8, 6. Natalia Korostelevová (Rus.) +6,1

Kvalifikácia žien:

1. Vibeke Westbye Skofterudová (Nór.) 2:47,75 min, 2. Katja Višnarová (Slovin.) +0,84 s, 3. Natalia Matvejevová (Rus.) +1,50, 4. Anastasia Docenková (Rus.) +2,04, 5. Marit Björgenová (Nór.) +3,50, 6. Justyna Kowalczyková (Poľ.) +4,45, ... 17. Alena Procházková (SR) +7,16

Kvalifikácia mužov:

1. Anssi Pentsinen 2:40,31 min, 2. Jesper Modin (Švéd.) +4,30 s, 3. Len Valjas (Kan.) a Nikita Kriukov (Rus.) obaja +4,38, 5. Eirik Brandsdal (Nór.) +4,49, 6. Alexej Petuchov (Rus.) +4,64, ... 43. Peter Mlynár +10,92, ... 112. Martin Bajčičák (obaja SR) +21,86

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Procházková skončila v Kuusame šestnásta