Procházková na pódiu, medaila z rúk kráľa Gustava

SITA|22. mar 2009 o 19:04

Záverečnými pretekmi voľnou technikou s hendikepovým štartom mužov na 15 km a žien na 10 km sa vo švédskom Falune skončila sezóna Svetového pohára 2008/2009 v behu na lyžiach.

FALUN. Pre Slovenku Alenu Procházkovú bola najúspešnejšou v jej kariére. V celkovej klasifikácii bojov o krištáľový glóbus skončila osemnásta, v hodnotení šprintu jej však patrila skvelá šiesta pozícia. "Prebrala som si krištáľovú medailu na pódiu pre najlepších. Odovzdával mi ju sám švédsky kráľ Karol VI. Gustav. Bol to obrovský zážitok," povedala pre agentúru SITA už cestou domov 24-ročná Banskobystričanka.

Procházková má za sebou fantastickú sezónu. Prvýkrát v kariére si vychutnala pocity víťazky pretekov Svetového pohára, keď 16. januára 2009 triumfovala v šprinte klasickou technikou v kanadskom Whistleri. Bolo to na tratiach, na ktorých sa na budúci rok uskutočnia olympijské preteky v rámci XXI. ZOH vo Vancouveri. To, že je už etablovaná medzi absolútnou elitou, potvrdila druhým miestom v tej istej disciplíne v nórskom Trondheime. "Určite je to pre mňa povzbudenie aj motivácia do ďalšieho tréningu. Víťazstvo vo Whistleri je čosi, na čo sa nezabúda. Chcela by som si tie nádherné chvíle ešte zopakovať," vrátila sa k svojmu najväčšiemu zážitku z končiacej sa sezóny zverenka trénera Jána Valušku.

Momentálne najviac túži po odpočinku. "V záverečných pretekoch som išla z posledných síl. Mojou jedinou túžbou bolo byť už v cieli. Musela som sa zapierať ako asi ešte nikdy. Finálový blok bol veľmi vyčerpávajúci. Teraz by som si chcela poriadne oddýchnuť. Nasledujúci víkend sú však na Štrbskom Plese majstrovstvá Slovenska, neviem, či si to budem môcť dovoliť," dodala študentka telesnej výchovy na banskobystrickej UMB.

Spokojnosťou žiaril aj strojca jej úspechov Ján Valuška. Napriek tomu, že finále vo Falune nebolo pre nich čerešničkou na torte, keďže jeho zverenka skončila až na 43. mieste, mal na to dôvod. "Vedeli sme, že to žiadny veľký výsledok vo Falune nebude. Alena vyše tri týždne netrénovala. Najskôr to bolo zranenie členka, vzápätí viróza. Naším cieľom bolo zabodovať v šprinte, udržať si to skvelé postavenie v hodnotení tejto disciplíny a skončiť v celkovom poradí do dvadsiateho miesta. To všetko sa nám podarilo, nemáme dôvod byť nespokojní," vrátil sa k uplynulým dňom skúsený tréner. On i pretekárka by mohli ľutovať nepríjemnú prestávku uprostred vrcholiacej sezóny. "Škoda toho výpadku, sily vo finále chýbali. Viem, že je momentálne na dne. Nie je však čas na sebaľútosť. Alena urobila obrovský výkonnostný skok. Prakticky v žiadnych pretekoch nesklamala. Ja som spokojný, položili sme výborné základy pre budúcu olympijskú sezónu," uzavrel Ján Valuška.

S inými pocitmi končil sezónu Martin Bajčičák. Pred sezónou si trúfal na lepšie výsledky, aké nakoniec dosiahol. Konečné sté miesto v celkovej klasifikácii Svetového pohára a chudobných 33 bodov nezodpovedá jeho kvalitám. Vo finálovom bloku štyroch pretekov, ktoré sa hodnotili podobne ako Tour de Ski, skončil dvadsiaty piaty. "Možno sa to niekomu môže máliť, ja som v situácii, keď aj takýto výsledok ma teší. Byť dvadsiaty piaty na svete v konkurencii, aká sa tu zišla, nie je výsledok, nad ktorým treba lámať palicu. Ja som sa počas celej sezóny naučil vážiť si aj takéto umiestnenia," začal svoje hodnotenie skúsený 32-ročný člen ŠKP Štrbské Pleso. Vo falunskom finále bol po šprinte a prológu až na 75. mieste. Skok dopredu urobil až v sobotňajšom skiatlone, kde sa vďaka 17. miestu posunul o 53 priečok dopredu. "Skiatlon mi celkom vyšiel. Aj tu sa mi však potvrdilo, že mi to v tejto sezóne v kopcoch nejako nejde. To, čo bolo v minulosti mojou najsilnejšou stránkou, je zrazu slabinou. Na rovinách som držal krok s najlepšími, v stúpaniach mi utekali. Asi som niekde v príprave urobil chybu, je to na podrobnejšiu analýzu. Stalo sa mi to už na pretekoch Svetového pohára v ruskom Rybinsku, potom na majstrovstvách sveta v Liberci, teraz opäť. Nehovorím, že by som vyhrával, ale odhadujem, že štyri až sedem miest mi to zakaždým zobralo. Okrem toho stále cítim v nohách tú libereckú päťdesiatku. To ma doslova podťalo," dodal Martin Bajčičák.

Alena Procházková sa vracia domov spolu so svojím realizačným minitímom autom, Martin Bajčičák a Ivan Bátory sa presunú domov v pondelok popoludní lietadlom.

Umiestnenie Slovákov vo SP 2008/2009:

Celkové poradie:

MUŽI:

1. Dario Cologna (Švajč.) 1344 bodov, ... 100. Martin Bajčičák 33, 143. Ivan Bátory (obaja SR) 12

ŽENY:

1. Justyna Kowalczyková (Poľ.) 1810 bodov, ... 18. Alena Procházková (SR) 423

Dlhé behy: (malý krištáľový glóbus):

MUŽI:

1. Pietro Piller-Cottrer (Tal.) 559 bodov, ... 71. Martin Bajčičák 21, 90. Ivan Bátory (obaja SR) 11

ŽENY:

1. Justyna Kowalczyková (Poľ.) 1004 bodov, ... 40. Alena Procházková 54

Šprint (malý krištáľový glóbus)

MUŽI:

1. Ola Vigen Hattestad (Nór.) 792 bodov, ... 111. Ivan Bátory (SR) 1, Bajčičák v šprinte nebodoval

ŽENY:

Petra Majdičová (Slovin.) 875 bodov, ... 6. Alena Procházková (SR) 353

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Procházková na pódiu, medaila z rúk kráľa Gustava