Procházková má šancu byť tretia vo Svetovom pohári

Alena Procházková
Alena Procházková (Autor: TASR)
SITA|17. mar 2009 o 16:13

Slovenská reprezentantka v behu na lyžiach Alena Procházková bude patriť k favoritkám stredajších šprintérskych pretekov klasickou technikou v Štokholme.

FALUN. Slovenská reprezentantka v behu na lyžiach Alena Procházková bude patriť k favoritkám stredajších šprintérskych pretekov klasickou technikou, ktorými sa v Štokholme začína finále Svetového pohára 2008/2009. V tejto sezóne práve v tejto disciplíne dosiahla už dve pódiové umiestnenia.

Najskôr v januári na predolympijskej generálke na tratiach v kanadskom Whistleri, kde sa bude vo februári 2010 bojovať o medaily v rámci XXI. ZOH vo Vancouveri, šokovala celý svet svojím prvenstvom, pred necelým týždňom druhým miestom v nórskom Trondheime potvrdila, že to nebola náhoda.

Procházková v Štokholme už tretíkrát

Vo švédskej metropole bude štartovať už tretíkrát. V roku 2007 obsadila 22. miesto, vlani skončila šestnásta. "Rada by som skončila v desiatke najlepších. Bude to však veľmi ťažké. Cítim sa unavená. Zrejme teraz sa prejavujú dôsledky virózy, ktorá ma chytila po majstrovstvách sveta v Liberci. Netrúfam si povedať, ako dopadnem, sľubujem však, že budem bojovať a urobím všetko pre to, aby som skončila čo najvyššie,“ povedala pre agentúru SITA v utorok krátko po poludní z Falunu, kam sa spolu s trénerom Jánom Valuškom a otcom a technikom v jednej osobe Benediktom Procházkom presunuli v nedeľu z Trondheimu. Práve prišla z tréningu a začínala sa baliť na podvečernú cestu do švédskej metropoly.

"V Štokholme nie je možnosť trénovať. Tam je okruh okolo Kráľovského paláca pripravený špeciálne iba na preteky. Aj pred nimi máme iba chvíľku na rozjazdenie. Vo Falune budú od piatka do nedele posledné preteky sezóny, preto sme prišli sem a v stredu po pretekoch sa sem opäť vrátime,“vysvetľovala 24-ročná Banskobystričanka.

Trate sú výborne pripravené

Vo Falune sú podľa jej slov vynikajúce podmienky na tréning. "Je síce tesne nad nulou, ale trate sú perfektne pripravené, je tu množstvo variácií, každý si nájde to, čo potrebuje,“ pochvaľovala si podmienky v stredisku asi 500 km severozápadne od Štokholmu momentálne šiesta pretekárka v hodnotení šprintu v rámci Svetového pohára. Teoreticky má ešte šancu skončiť v hodnotení tejto divácky najatraktívnejšej disciplíny na treťom mieste.

Je to však naozaj iba vysoká teória - musela by zvíťaziť a súčasne by Fínka Aino Kaisa Saarinenová nesmela skončiť lepšie ako tretia, Poľka Justyna Kowalczyková by mohla byť najlepšie šiesta a Fínka Pirjo Muranenová dvadsiata siedma. Naopak, ak by aj slovenská lyžiarska jednotka vôbec nebodovala, súčasne by Talianka Magda Genuinová skončila lepšie ako na 25. mieste a Ruska Natalia Matvejevová najhoršie piata, neklesne nižšie ako na ôsmu priečku. A to bude jej kariérne maximum.

Slovenku stále trápi zranený členok

Zverenka trénera Jána Valušku si pred viac ako mesiacom pri rozcvičke pred pretekmi SP v talianskom Valdidentre zranila ľavý členok a ten ju odvtedy stále trápi. "Určite to nie je ešte celkom v poriadku. Členok bolí každý deň menej, ale stále to cítim. Najmä v zjazdoch nemám pocit potrebnej stability. V pretekoch však na to zabúdam,“ optimisticky zakončila Alena Procházková.

Vo švédskej metropole ju našťastie prudké zjazdy nečakajú. Trať tamojšieho šprintu je málo členitá, problémom sú však pomerne úzke koridory. Kvalifikácia šprintu klasickou technikou je na programe v stredu o 14.00 h, vyraďovacie boje, do ktorých postúpi tridsať najlepších v kvalifikácii, sa začínajú o 15.45 h.

Celkové poradie vo SP po 27 pretekoch (z 32 naplánovaných)

1. Petra Majdičová (Slovin.) 1567 bodov, 2. Justyna Kowalczyková (Poľ.) 1476, 3. Aino Kaisa Saarinenová (Fín.) 1365, 4. Virpi Kuitunenová (Fín.) 1124, 5. Arianna Follisová (Tal.) 1000, 6. Marianna Longová (Tal.) 891, 7. Pirjo Muranenová (Fín.) 803, 8. Marit Björgenová (Nór.) 647, 9. Kristin Störmer Steirová (Nór.) 609, 10. Therese Johaugová (Nór.) 560, ... 16. Alena Procházková (SR) 395.

Poradie v hodnotení šprintu po 11 pretekoch (z 12 naplánovaných):

1. Petra Majdičová (Slovin.) 825 bodov, 2. Arianna Follisová (Tal.) 454, 3. Pirjo Muranenová (Fín.) 421, 4. Justyna Kowalczyková (Poľ.) 380, 5. Aino Kaisa Saarinenová (Fín.) 361, 6. Alena Procházková (SR) 325, 7. Magda Genuinová (Tal.) 319, 8. Natalia Matvejevová (Rus.) 283, 9. Anna Olssonová (Švéd.) 213, 10. Lina Anderssonová (Švéd.) 206.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Procházková má šancu byť tretia vo Svetovom pohári