Prišla s prosbou: Chcem reprezentovať Slovensko

Anastasia  Kuzminová
Anastasia Kuzminová (Autor: BIATHLON-ONLINE.DE)
Sportnet|15. feb 2009 o 22:30

Biatlonistka Anastasia Kuzminová má slovenské občianstvo od decembra 2008. Vydala sa za krajana žijúceho na Slovensku. Prestup nebol jednoduchou záležitosťou, potrebovala ministerské odobrenie. Predvčerom skončila v biatlonovom šprinte na majstrovstvách

BANSKÁ BYSTRICA. Anastasia Kuzminová, dvadsaťštyriročná rodáčka z Ťumenu bola veľká ruská nádej. Pod dievčenským menom Šipulinová získala na juniorských majstrovstvách sveta sedem medailí, dvakrát bola zlatá (2003, 2005). Presadzovala sa aj vo Svetovom pohári. Rusi si mädlili ruky - máme ďalší talent.

Do sľubne sa rozvíjajúcej kariéry šťastne zasiahol iný Rus. Bežec na lyžiach Daniel Kuzmin žije už desať rokov v Banskej Bystrici a reprezentuje Izrael. Nastine a Danielove oči sa stretli na lanovke na sústredení v rakúskom Dachsteine. Nastúpili do jednej z kabínok, kde bolo veľa ľudí a málo miesta. Džentlmen Daniel uvoľnil miesto Anastasii.

„Poďakovala sa anglickým slovkom. Usmial som sa, môžeme sa rozprávať po rusky. V prvom momente mi povedala, že ma vôbec netipovala na Rusa," spomenul si na zoznámenie v októbri 2006 rodák z Kamčatky.

Po polročnej známosti rozmýšľali o svadbe. Daniel však štartoval na majstrovstvách sveta. Sobáš odložili. „Po návrate už nič nestálo v ceste. Čakali dieťa, v apríli 2007 sme sa zobrali. V júni sa nám narodil syn Jelisej," dodal Daniel Kuzmin, ktorý sa v týchto dňoch pripravuje ma majstrovstvá sveta v klasickom lyžovaní v Liberci. Spolu s ním je v Čechách aj syn, o ktorého sa starajú jeho rodičia.

Manželia Kuzminovci si kúpili byt v banskobystrickej štvrti Sásová. Anastasia sa začiatkom minulého roka ohlásila na Slovenskom zväze biatlonu.

„Prišla za nami, že chce reprezentovať Slovensko. Vybudovala si k našej krajine pekný vzťah, je inteligentná a veľmi na nej vidieť, ako si váži možnosť bojovať v našich farbách," povedal prezident SZB Juraj Sanitra.

Kým si však mohla obliecť slovenskú kombinézu, musela si vybaviť more formalít.

Prvou, najdôležitejšou, bolo schválenie jej prestupu z Ruska na Slovensko, čo nie je jednoduché. Napokon sa podarilo, medzinárodná biatlonová únia zmenu potvrdila.

„Na Slovensku som už desať mesiacov a teším sa, keď budem reprezentovať túto krajinu. Páči sa mi tu," povedala Kuzminová pred začiatkom sezóny. Procedúru musel odobriť minister vnútra Robert Kaliňák, ktorý dával podpis na žiadosť o pas. V decembri sa dočkala.

V piatich pretekoch Svetového pohára v tejto sezóne sa štyrikrát umiestnila na bodovaných priečkach. Celkovo je v hodnotení SP na 41. mieste.

Legionári sú oporami

Počet zahraničných športovcov, takmer výlučne z krajín bývalého Sovietskeho zväzu, so slovenským občianstvom

v poslednom čase rastie.

BRATISLAVA. Mladá biatlonistka Anastasia Kuzminová, ktorá v sobotu príjemne prekvapila, získala slovenské občianstvo vlani v decembri.

„Na Slovensku sa mi veľmi páči a mám tu dobré podmienky na tréning. Ďakujem prezidentovi zväzu Tichonovovi, že mi umožnil odísť a reprezentovať Slovensko,“ povedala včera Kuzminová pre ruskú agentúru Ves sport.

Na pekinských hrách úspešne vystupovali zápasník David Musuľbes (získal bronz) a trojskoskan Dmitrij Vaľukevič. Zápasník patrí k staršej generácii. Športovec s technickým i právnickým vysokoškolským vzdelaním sa Slovensku dojemne ospravedlnil, že v Pekingu nezískal zlato. Chce pokračovať vo vrcholovom športe. Zápasnícky zväz pokračuje v úsilí získať nádeje zo zahraničia. Veľmi aktívny je v tomto smere reprezentačný tréner Rodion Kernanti, Oset, ktorý vybojoval pre Slovensko striebro na ME 1996, na MS 2001 bol štvrtý. V tíme bratislavskej Dunajplavby štartujú voľnoštýliari z Kernantiho vlasti – Kachaber Chubežty, juniorský majster sveta i Európy 2006, a Soslan Gaglojev, juniorský majster Európy 2006. Obaja dosiaľ reprezentovali Rusko, slovenský zväz sa im pokúša vybaviť formality, aby mohli v priebehu tohto roka už zápasiť za Slovensko.

Slávnym menom je Galina Čisťjaková, ktorá už skončila s aktívnou činnosťou. Dodnes jej patrí svetový rekord v skoku do diaľky – 752 cm z roku 1988. Jej dcéra Irina Beskrovnaja je slovenskou reprezentantkou v trojskoku, v ktorom jej mama štartovala za Slovensku na 0H 1996. Vaľukevič stále čaká na premenenú šancu. Na OH v Pekingu mu ušlo finále o 2 cm. Vo Svetovom finále 2008 najlepších ôsmich skokanov bol piaty.

Legionári sú takmer do jedného oporami slovenských reprezentácií i príkladmi vďaky novej vlasti. Musuľbes nadchol Slovákov po Pekingu, Kuzminová teraz.

pf, sb

Slávni cudzinci za Slovensko

V minulosti

Valentina Popovová, stolná tenistka, rodáčka z azerbajdžanského Sumgaitu.

Galina Čisťjaková, atlétka, rodáčka z ukrajinského Izmajlu

v roku 1988 utvorila svetový rekord v skoku do diaľky 752 cm. platí dodnes.

Dnes

David Musuľbes (35), zápasník pôvodom z Vladikavkazu, olympijský víťaz 2000 v drese Ruska. Na vlaňajších ME získal pre Slovensko striebro, na OH bronz.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Prišla s prosbou: Chcem reprezentovať Slovensko