Prídu obaja olympijskí víťazi. V Banskej Bystrici sa predstavia spolu trinásti finalisti z Ria

Do Banskej Bystrice príde aj olympijský víťaz Derek Drouin.
Do Banskej Bystrice príde aj olympijský víťaz Derek Drouin. (Autor: TASR/AP)
SITA|1. feb 2017 o 13:39

Banskobystrická latka sa koná o týždeň v stredu 8. februára.

BANSKÁ BYSTRICA. To najlepšie, čo aktuálne ponúka skok do výšky, sa zíde na 23. Banskobystrickej latke (BBL) už o týždeň v stredu 8. februára.

Pod Urpín zavíta deväť mužov s osobným rekordom 230 centimetrov a viac a desať žien s maximom 195 centimetrov a viac. Z finalistov olympijských hier v Riu de Janeiro 2016 príde osem žien a päť mužov. Na Štiavničkách budú obaja olympijskí víťazi z Ria Kanaďan Derek Drouin a Španielka Ruth Beitiová.

Drouin zavíta do Banskej Bystrice v premiére, Beitiová už tretíkrát.

Muži:

Derek Drouin (Kan.)

Erik Kynard (USA)

Donald Thomas (Bah.)

Jamal Wilson (Bah.)

Silvano Chesani (Tal.)

Tihomir Ivanov (Bulh.)

Hamdi Alamine (Kat.)

Sylwester Bednarek (Poľ.)

Pavel Seliverstov (Biel.)

Edgar Rivera (Mex.)

Matúš Bubeník (SR)

Lukáš Beer (SR)

"Chýbať nebudú ani najlepší muži v aktuálnych svetových tabuľkách. Príde Donald Thomas z Bahám, ktorý vyhral prvý míting halového seriálu IAAF v Bostone. Predstaví sa tiež nový objav Pavel Seliverstov z Bieloruska s osobným rekordom 230 vonku a 228 v hale, ktorý by mal byť prekvapením večera," píšu organizátori v tlačovej správe.

"Ďalším favoritom bude olympijský medailista z Londýna 2012 Američan Erik Kynard. Taliansku školu bude zastupovať Silvano Chesani, strieborný z halových majstrovstiev Európy 2015 v Prahe. Poliak Sylwester Bednarek je medailista z MS 2009 a vráti sa aj ďalší výškar z Bahám Jamal Wilson s osobným rekordom 231. Premiéru na BBL bude mať mexický rekordér Edgar Rivera (230), tiež olympijský finalista."

Na prvých 230 v kariére si brúsi zuby desiaty z OH a piaty z ME najlepší bulharský atlét vlaňajška Tihomir Ivanov (zatiaľ 229). Najmladším účastníkom (19) bude medailista vlaňajších juniorských MS Hamdi Alamine z Kataru, ktorého trénuje Pawel Szczyrba, syn Baršimovho trénera Stanislawa," uvádzajú ďalej organizátori mítingu v tlačovej správe.

"Na slovenské duo Matúš Bubeník, Lukáš Beer čaká ostrá previerka formy. Dovedna bude na štarte deväť pretekárov (z 12) s osobným rekordom 230 a viac."

Slovenskú výškarskú školu bude reprezentovať Matúš Bubeník.
Slovenskú výškarskú školu bude reprezentovať Matúš Bubeník. (Autor: TASR)

Organizátori tiež pripomínajú, že už tridsaťsedemročná Ruth Beitiová to nebude mať jednoduché v početnom poli štrnástich súperiek.

Nestarnúca Švédka Emma Greenová je na svojej rozlúčkovej halovej tour (v sobotu vyhrala v Štokholme so 189), Američanka Inika McPhersonová (196) je olympijská finalistka, tak ako aj Kanaďanka Alyx Treasureová (194). Chorvátka Ana Šimičová už skočila 192 a je medailistkou z majstrovstiev Európy 2014 v Zürichu.

Ďalšími finalistkami z Ria sú Levern Spencerová (6.), Sofie Skoogová (7), Britka Morgan Laková, spomenutá McPhersonová a tiež Ukrajinka Iryna Heraščenková sa delili o desiate miesto. Talianka Desiree Rossitová bola šestnásta.

Ruth Beitiová ovládla olympijské preteky v Riu.

Príde aj vlaňajšia víťazka, rekordérka Nigérie Doreen Amatová a mladé skokanky - česká juniorská majsterka sveta Michaela Hrubá, víťazka OH mládeže Julia Levčenková z Ukrajiny a Talianka Erika Furlaniová. Slovenská zástupkyňa Tatiana Dunajská sa v tejto konkurencii môže pokúsiť o osobný rekord.

Dvadsiaty tretí ročník Banskobystrickej latky bude v stredu 8. februára 2017 prvým podujatím druhého ročníka Medzinárodnej výškarskej tour.

O celkových víťazoch a držiteľoch prémie 5000 USD sa rozhodne na druhom podujatí - Beskydskej laťke v Třinci v sobotu 11. februára.

Míting pod Urpínom sa koná v rámci aktivít Banskej Bystrice ako Európskeho mesta športu v roku 2017. RTVS ponúkne priamy prenos na Dvojke od 18.30 h.

Potvrdené mená - ženy:

Ruth Beitiová (Šp.), Levern Spencerová (Sv. Luc.), Alyx Treasureová (Kan.), Morgan Laková (V. Brit.), Iryna Heraščenková (Ukr.), Inika McPhersonová (USA), Julia Levčenková (Ukr.), Desirée Rossitová (Tal.), Erika Furlaniová (Tal.), Doreen Amatová (Nig.), Michaela Hrubá (ČR), Ana Šimičová (Chor.), Emma Greenová (Švéd.), Sofie Skoogová (Švéd.), Tatiana Dunajská (SR)

Program na Štiavničkách (8. 2. 2017):

9.00 h Latka 5 miest - finále (ženy, juniorky, dorastenky, žiačky)

11.00 h Latka 5 miest - finále (muži, juniori, dorastenci, žiaci)

16.00 h Banskobystrická latka (ženy)

19.00 h Banskobystrická latka (muži)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Prídu obaja olympijskí víťazi. V Banskej Bystrici sa predstavia spolu trinásti finalisti z Ria