Sedel vo väzení, pracoval v tábore. Po úteku získaval tituly s Barcelonou

Ferdinand Daučík (v strede) - bývalý tréner slávnej Barcelony.
Ferdinand Daučík (v strede) - bývalý tréner slávnej Barcelony. (Autor: archív - FC Barcelona)
Ivan Mriška|31. dec 2021 o 07:00

Bol reprezentačným trénerom, dva majstrovské tituly získal so Slovanom Bratislava.

ŠAHY. Do kroník svetového futbalu sa výraznou mierou zapísal Slovák, ktorý sa narodil v roku 1910 v Šahách. 

Veľkú stopu po sebe zanechal najmä v Španielsku, kde získaval cenné trofeje so slávnymi klubmi ako FC Barcelona či Athletic Bilbao.

Kariéru začal na Slovensku

S futbalovým životom začínal Ferdinand Daučík doma v Šahách, pôsobil však i v Komárne a Slovane Bratislava.

V roku 1935 odišiel do Prahy, kde obliekal dres miestnej Slávie. Daučík sa neskôr stal kapitánom „zošívaných“ a bol i tretím Slovákom, ktorý sa dostal do československej reprezentácie.

Farby svojej krajiny hájil na dvoch majstrovstvách sveta, dostal i pozvánku do výberu Európy, za ktorý však pre politické udalosti nenastúpil.

Tak ako väčšina úspešných futbalistov tohto obdobia, aj Daučík sa dal na kariéru trénera.

Začínal v mládežníckych kategóriách pražskej Slávie, no počas druhej svetovej vojny sa vrátil do Slovana, kde získal dva majstrovské tituly.

Ferdinand Daučík doslova predbehol dobu a na hráčske úspechy nadviazal aj ako tréner. Zaviedol moderný WM-systém i trend vysokého bránenia. V roku 1948 sa dokonca dostal na post reprezentačného trénera.

Sedel vo väzeniach

Úspešný kouč mal smelé ambície. V tomto období sa však k moci dostali komunisti, ktorí zasiahli i do športu.

Daučík bol ich odporcom a nevyhol sa negatívnym javom. Jedného z najlepších trénerov dokonca obvinili zo špiónstva a napomáhania emigrantom. Dva roky sedel vo väzeniach v Nových Zámkoch a Leopoldove.

Neskôr bol umiestnení do pracovného tábora v Novákoch, z ktorého sa dostal na lavičku vtedajšieho klubu Sokol NV Prievidza, ktorý hral divíziu Nitrianskeho kraja.

Ferdinand Daučík.
Ferdinand Daučík. (Autor: archív - ŠK Slovan Bratislava)

„Ferdinand Daučík bol na brigáde v závode Carpathia Prievidza. Telefonicky sa mi ozval a v spolupráci s Mikulášom Schwarzom, vtedajším predsedom oddielu sa podarilo vybaviť, aby z tábora prišiel trénovať prievidzských futbalistov,“ v knihe Svedkovia mojej doby spomína Prievidžan a bývalý futbalista Slovana Bratislava Štefan Gürtler, o ktorého služby mal záujem i slávny Juventus Turín.

Pred zápasom ušiel

Úspešného kouča najskôr z Novák vozili autom na tréningy do Prievidze. Funkcionári neskôr vybavili, že Daučík mohol po tréningoch a zápasoch zostať v Prievidzi a ubytovať sa vo vile Mikuláša Schwarza.

„Cestou vlakom na zápas do Šurian sa 'náhodne' vytratil a neskôr sa ozval z Viedne. Jeho futbalová cesta potom viedla do Španielska, kde pôsobil ako tréner známych klubov ako FC Barcelona či Athletic Bilbao,“ ďalej uviedol Gürtler.

V rodnej krajine bol Daučík dlho tabu, no v Španielsku sa stával ikonou. Do vysnívanej krajiny emigroval spolu s rodinou cez Rakúsko a Taliansko.

V tomto období si skauti slávnej Barcelony všimli ďalšieho slovenského trénera Ladislava Kubalu a práve Daučíkov švagor mu pomohol s príchodom do katalánskeho veľkoklubu.

„Slovák na lavičke počas necelých štyroch rokov zaknihoval dve víťazstvá v lige, tri výhry v pohári, dva superpoháre a jeden Latinský pohár,“ uvádzajú kroniky slávneho klubu z Barcelony.

Odišiel pre nezhody s hráčmi

V sezóne 1953/54 Nou Camp pre nezhody s hráčmi opustil, ale jeho úspešné ťaženie pokračovalo ďalej. Za kormidlo prevzal Athletic Bilbao, s ktorým vyhral v roku 1956 ligu a 1955 a 1956 domáci pohár. 

Úspešný bol i v Európskom pohári majstrov (predchodca Ligy majstrov), kde sa so svojimi zverencami dostal až do štvrťfinále.

Na lavičke v Španielsku.
Na lavičke v Španielsku. (Autor: La liga)

Ďalším jeho pôsobiskom sa stalo Athletico Madrid, s ktorým to dotiahol až do semifinále prestížnej európskej súťaže. Stopku mu vystavil konkurenčný Real, za ktorého hrávali mená ako Puskás či Di Stéfano.

Ďalšie jeho kroky sa spájali s portskými Drakmi, no neskôr sa vrátil opäť do Španielska, aby s Realom Zaragoza vyhral svoju poslednú trofej, a to Španielsky pohár.

V najvyššej španielskej súťaži trénoval tiež kluby Real Murcia, Real Betis, FC Sevilla, Elche, Espanyol Barcelona, Levante či Cádiz, v Primera Division odtrénoval presne 488 súťažných stretnutí.

„Ferdinand Daučík zomrel 14. novembra 1986 vo svojom dome v meste Alcalá de Henares. Patrí medzi najväčšie postavy slovenského futbalu,“ na adresu futbalového mága povedal Gürtler, ktorý v roku 2015 ako 91-ročný zomrel na následky chrípkového ochorenia.

Ferdinand Daučík (1910 - 1986)

Majster Španielska: Barcelona (1952, 1953), Bilbao (1956)

Víťaz Španielskeho pohára: Barcelona (1951, 1952, 1953), Bilbao (1955, 1956), Zaragoza (1966)

Superpohár: Barcelova (1952, 1953)

Latinský pohár: Barcelona (1952)

Copa Martini & Rossi: Barcelona (1952)

Článok bol súčasťou týždenníka MY v roku 2016

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Sedel vo väzení, pracoval v tábore. Po úteku získaval tituly s Barcelonou