Bez medaily ešte neskončila. Prekvapí znovu Chladoňová na šampionáte?

Viktória Chladoňová na ME v cestnej cyklistike 2024.
Viktória Chladoňová na ME v cestnej cyklistike 2024. (Autor: Soňa Niková/Slovenský zväz cyklistiky)
Miloslav Šebela|14. sep 2024 o 07:00

Na ME patrí do okruhu favoritiek v cestných pretekoch.

LIMBURG, BRATISLAVA. "Je to ako belgická klasika Gent – Wevelgem. To sú typické preteky, kde sa môže stať čokoľvek a kde často dochádza k prekvapeniam. Aj tu budú mať šancu ofenzívni jazdci, ale môže sa to skončiť aj šprintom," vraví riaditeľ Wim Van Herreweghe. 

V belgickom Limburgu sa konajú tento týždeň ME v cestnej cyklistike 2024. Po časovkách, v ktorých prekvapila bronzovou medailou juniorka Viktória Chladoňová, sa bude bojovať o tituly v cestných pretekoch. 

Slovensko bude mať obsadenie vo všetkých kategóriách, okrem elite ženy. Najväčšie šance na dobrý výsledok má znova objav tejto sezóny – Viktória Chladoňová. 

Chladoňová by potrebovala náročnejšiu trať

Súťaž junioriek je na programe v nedeľu 15. septembra od 9.00 h. Trať pretekov je však podľa Slovenky menej náročná. Prijala by kopcovitejšiu, kde môže využiť svoje silné stránky. 

„Majstrovstvá Európy asi budem brať skôr na rozbeh. Trať v Limburgu je rovinatá a tá mi veľmi nesedí,“ hovorila Chladoňová nedávno v rozhovore pre Sportnet. 

Napriek tomu môže dosiahnuť dobrý výsledok. Sedemnásťročná reprezentantka obhajuje 6. miesto. Výsledok v najlepšej desiatke je v jej prípade stále reálny.

V tomto roku sa ešte nestalo, že by pri štarte na veľkom šampionáte nezískala medailu. Väčšie šance však bude mať na svetovom šampionáte vo Švajčiarsku o dva týždne.

Juniorky čaká v Limburgu 73 km dlhá trať. 

Kocky aj kopce

Trať vo všetkých kategóriách je rozdelená na dva okruhy – dlhší 30-kilometrový je zvlnený a je na ňom viacero nástrah. V závere však budú všetky kategórie jazdiť na 14-kilometrovom okruhu v mestečku Hasselt. Ten je naopak rýchly a skôr rovinatý. 

Veľké národné tímy tak budú mať v závere šancu prípadné úniky eliminovať a je veľká šanca, že sa o nových šampiónoch rozhodne v hromadnom dojazde. 

Kde sledovať v TV?
Nasledujúce 3 týždne nie je plánovaný žiaden priamy prenos.

Klasika Gent – Wevelgem, ktorú spomínal riaditeľ pretekov, je známa tým, že ponúka mix krátkych stúpaní a úsekov s dlažobnými kockami, no záver vedie po rovine. Možnosť bojovať o víťazstvo tu tak majú aj odolní šprintéri, aj najlepší klasikári. A každý rok sa preteky končia iným scenárom. 

Na ME sú na trati viaceré dláždené úseky. Niektoré pasáže sú dosť úzke a celkom hrboľaté, hoci zďaleka to nie sú pavé ako pri Paríž – Roubaix.

Muži elite pôjdu po týchto úsekoch celkovo osemkrát. Šesť úsekov má dĺžku viac ako kilometer a možno tu očakávať nástupy. 

Po kockách navyše nasledujú dve stúpania - Kolmontberg (dĺžka 800 m, priemerný sklom 4,5 %) a Zammelenberg (800 metrov, priemerný sklon 4,3 %).

„Ak sa toto spojí, vznikne vám celkom kopcovitá trať v duchu flámskych klasík. Tieto dve stúpania sú v okolí najznámejšie. Rozhodli sme sa to s kopcami nepreháňať,“ hovorí Van Herreweghe k trati. 

Favoritmi Belgičania

Záver v každej kategórii sa však bude jazdiť na mestskom okruhu, ktorý je rovinatý a vo výhode budú silné tímy. 

V kategórii elite sú favoritmi Belgičania s dvojicou šprintérov Jasperom Philipsenom a Timom Merlierom, Talian Jonathan Milan či Holanďan Olav Kooij.

Bez šance nie je ani majster sveta Mathieu van der Poel či obhajca titulu Francúz Christophe Laporte. 

V slovenskom tíme môže prekvapiť Lukáš Kubiš, ktorý má za sebou životnú sezónu so siedmimi víťazstvami a minulý týždeň na etapových pretekoch Okolo Jižních Čech skončil celkovo druhý.

Profil majstrovstiev Európy jeho naturelu vyhovuje viac ako náročná trať na MS. Vlani bol na ME v Holandsku na 39. mieste. V Limburgu by mohol tento výsledok prekonať. 

Preteky kategórie muži elite štartujú v nedeľu o 12.30 h. Priamy prenos z pretekov kategórii elite vysiela RTVS na kanáli :ŠPORT a Eurosport. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Bez medaily ešte neskončila. Prekvapí znovu Chladoňová na šampionáte?