O zopár rokov budú žiariť na olympiáde. Najväčšie talenty z Európy súťažia na Štiavničkách

Líderka tohtoročných svetových tabuliek na 100 m prekážok dorasteniek Laura Frličková.
Líderka tohtoročných svetových tabuliek na 100 m prekážok dorasteniek Laura Frličková. (Autor: SAZ/Jaroslav Čermák)
Juraj Marcinát|17. júl 2024 o 08:00

Najväčšou slovenskou nádejou na ME do 18 rokov bude Laura Frličková.

BANSKÁ BYSTRICA. Vo štvrtok sa v Banskej Bystrici začnú atletické ME do 18 rokov. Významnejšie európske podujatie v atletike sa tento rok konalo len v júni na Olympijskom štadióne v Ríme.

„Verím, že najväčšie úspechy má slovenská atletika ešte len pred sebou,“ povedal v marci počas pracovnej návštevy Bratislavy šéf Európskej atletiky (EA) Dobromir Karamarinov. Vtedy to znelo ako zdvorilostná fráza.

O tri mesiace neskôr Gabriela Gajanová skvelým spôsobom vybojovala na majstrovstvách Európy v Ríme striebro na 800 m.

Bol to celkovo siedmy cenný kov slovenského atléta na kontinentálnom šampionáte v ére samostatnosti, prvý od druhého miesta Mateja Tótha v chodeckom maratóne na 50 km v Berlíne 2018.

Bulharský prezident EA nevyriekol svoje „proroctvo“ náhodou. Banská Bystrica sa na štyri dni 18. – 21. júla stane európskym hlavným mestom atletiky – mládežníckym. Štiavničky budú hostiť šampionát do 18 rokov. Bude to prehliadka talentov z celej Európy.

Slovensko trikrát usporiadalo Európsky pohár v chôdzi, v roku 2016 obnovil atletický zväz (SAZ) legendárny míting TIPOS P-T-S, hostil ME 2017 v krose, v roku 2019 EP vo vrhoch a v roku 2022 atletickú časť Európskeho olympijského festivalu mládeže (EYOF).

Lenka Gymerská je vo svojich ambíciách opatrná.
Lenka Gymerská je vo svojich ambíciách opatrná. (Autor: SAZ/Jaroslav Čermák)

„Až sme sa dopracovali k historicky prvým majstrovstvám Európy na dráhe na Slovensku. Organizovanie ME do 18 rokov je naplnením nášho dlhoročného cieľa,“ pripomína prezident SAZ Peter Korčok.

Stretnutie s budúcimi hviezdami

Podujatie patrí k najmladším, ktoré EA organizuje, banskobystrické vydanie bude iba štvrté v poradí (pre pandémiu sa nekonali ME U18 v Rieti 2020). Z prvého si priviezla medailu práve Gabriela Gajanová. V Tbilisi 2016 získala bronz.

„Ten výsledok dodnes má významné miesto v mojej športovej hierarchii, bol to odrazový mostík,“ pripomenula rodáčka z liptovského Bobrovca po návrate z Ríma pre web atletika.sk.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»O zopár rokov budú žiariť na olympiáde. Najväčšie talenty z Európy súťažia na Štiavničkách