Ligu majstrov v novom formáte začne repríza finále 2007, v akcii bude aj Real či Bayern

Futbalisti AC Miláno.
Futbalisti AC Miláno. (Autor: TASR/AP)
TASR|17. sep 2024 o 00:00

Nový formát najprestížnejšej futbalovej pohárovej súťaže čaká premiéra po šiestich rokoch príprav.

BRATISLAVA. Základná fáza v novom formáte futbalovej Ligy majstrov sa začne v utorok zápasmi v Turíne a Berne. Juventus si o 18.45 h zmeria sily s PSV Eindhoven a Young Boys v rovnakom čase narazia na Aston Villu.

Utorkový program doplnia neskôr ďalšie štyri zápasy s úvodným výkopom o 21.00 h, z ktorých púta najväčšiu pozornosť duel medzi AC Miláno a Liverpool FC.

Nový formát najprestížnejšej futbalovej pohárovej súťaže čaká premiéra po šiestich rokoch príprav.

Premiérovo aj so Slovanom

Počet účastníkov v Lige majstrov narástol oproti predošlým edíciám z 32 na 36. Kluby už nie sú rozdelené do ôsmich skupín a nehrajú základnú fázu systémom doma - vonku s troma súpermi.

Namiesto toho dostal každý účastník osem oponentov pri žrebe so štyrmi výkonnostnými košmi. S každým súperom sa stretne len raz, pričom polovicu stretnutí odohrá na domácej pôde a polovicu vonku.

Liga majstrov - 1. kolo ligovej fázy

Utorok, 17. september:

18:45 Juventus FC - PSV Eindhoven /rozhodujú: Hernandez - Naranjo, Sanchez (všetci Španielsko)/

18:45 Young Boys Bern - Aston Villa /rozhodujú: Kabakov - Margaritov, Valkov (všetci Bulharsko)/

21:00 AC Miláno - Liverpool FC /rozhodujú: Eskaas - Engan, Bashevkin (všetci Nórsko)/

21:00 Bayern Mníchov - Dinamo Záhreb /rozhodujú: Martinez Munuera - Barbero, Martinez (všetci Španielsko)/

21:00 Real Madrid - VfB Stuttgart /rozhodujú: Meler - Ersoy, Uyarcan (všetci Turecko)/

21:00 Sporting Lisabon - Lille OSC /rozhodujú: Rumšas - Radiuš, Sužiedelis (všetci Litva)/

Najlepších osem tímov z celkového hodnotenia postúpi priamo do osemfinále, ďalších šestnásť bude oň bojovať v play-off.

Podľa Európskej futbalovej únie (UEFA) budú tímy musieť nazbierať aspoň osem bodov, aby sa udržali medzi najlepšími 24 účastníkmi.

Základná fáza sa končí tentokrát v januári namiesto decembra. Najvyššie nasadení boli traja šampióni z predošlých štyroch ročníkov Real Madrid, Manchester City a Bayern Mníchov.

Na opačnom konci boli debutanti Girona a Brest, 41 rokov absentujúca Aston Villa, Bologna a Stuttgart.

V tomto ročníku si vybojoval miestenku v hlavnej fáze premiérovo aj Slovan Bratislava, ktorý začne svoje pôsobenie v stredu na pôde Celticu Glasgow.

Odmeny sú vyššie

UEFA navýšila balík prize money v novom ročníku na 2,5 miliardy eur, čo je 25-percentný nárast oproti uplynulej sezóne. Finále je na programe 31. mája v Mníchove a víťaz dostane viac než 160 miliónov eur.

Každý účastník obdržal po 18,6 milióna a za každé víťazstvo v ligovej fáze si pripíše 2,1 milióna. Remíza vynesie obom tímom po 700.000 eur.

Za celkový triumf v ligovej fáze dostane daný tím odmenu 9,9 milióna, posledný tím na 36. priečke obdrží 275.000 eur. Bonusy za postup do vyraďovacej fázy sa začínajú na 11 miliónoch.

V úvodných dvoch zápasoch na seba narazia dané tímy prvýkrát v histórii, pričom tri z nich už majú titul z najprestížnejšej európskej súťaže.

Juventus má na konte dva triumfy, Eindhoven jeden a Aston Villa vyhrala jedenkrát Európsky pohár majstrov, súťaž, ktorá predchádzala Lige majstrov. Prvý súboj v histórii zvedú aj Sporting Lisabon a OSC Lille.

Domáci sú momentálne jediný nezdolaný tím v portugalskej lige a boli nasadení priamo do hlavnej súťaže. Lille muselo hrať dve predkolá a bolo blízko vypadnutia s Fenerbahce i Slaviou Praha. V Ligue 1 vyhralo naposledy 24. augusta.

Kde sledovať Ligu majstrov?
Nasledujúce 3 týždne nie je plánovaný žiaden priamy prenos.

Kto uspeje v repríze finále 2007?

Milánske AC zavíta v novembri v rámci súťaže aj na Tehelné pole. Na úvod ho čaká Liverpool, ktorý zdolalo vo finále ročníka 2006/2007 a získalo svoj doposiaľ posledný titul v Lige majstrov.

Tento duel na Olympijskom štadióne v Aténach bol reprízou finále z roku 2005, v ktorom triumfoval Liverpool. AC má na konte celkovo sedem "ušatých" trofejí, čo z neho robí druhý najúspešnejší tím v histórii po Reale Madrid.

Ten začne nadchádzajúci ročník v historickej premiére proti VfB Stuttgart s novou posilu Kylianom Mbappem. Francúzsky útočník nakoniec prestúpil do "bieleho baletu" z Paríža Saint-Germain po niekoľkých rokoch špekulácií.

S Madridom bude mieriť na celkový triumf v Lige majstrov, ktorý bol doposiaľ pre jeho predošlý klub zakliaty napriek masívnym investíciám zo strany katarských majiteľov a hviezdnym posilám mužstva.

Mbappého doterajšie maximum v Lige majstrov je finále s Parížom St. Germain v ročníku 2020, keď PSG podľahol 0:1 Bayernu Mníchov.

Ten čaká v utorok duel s Dinamom Záhreb a bude chcieť predĺžiť 40-zápasovú sériu bez prehry v základnej fáze Ligy majstrov, ktorá trvá sedem rokov.

Tabuľka: Hlavná fáza Ligy majstrov

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Ligu majstrov v novom formáte začne repríza finále 2007, v akcii bude aj Real či Bayern