Anglicko
Anglicko
EURO 2024
06.07.2024, Vyraďovacia fáza | Štvrťfinále
Merkur Spiel-Arena Düsseldorf
18:00
Švajčiarsko
Švajčiarsko

Angličania si mysleli, že pôjdu domov. Pavúk im prisúdil ľahšiu cestu, no ich súper vyradil obhajcu

Harry Kane (vľavo) a Jude Bellingham sa tešia po strelenom góle v zápase Slovensko - Anglicko v osemfinále EURO 2024.
Harry Kane (vľavo) a Jude Bellingham sa tešia po strelenom góle v zápase Slovensko - Anglicko v osemfinále EURO 2024. (Autor: TASR/AP)
TASR|6. júl 2024 o 06:00

Anglicko vyzve Švajčiarsko vo štvrťfinále EURO 2024 (ME vo futbale).

DÜSSELDORF. Futbalisti Anglicka nastúpia v sobotu na štvrťfinále EURO 2024 proti Švajčiarsku v pozícii favorita, ich vzájomný zápas je na programe od 18.00 h v Düsseldorfe.

Angličania zatiaľ výkonmi zaostávajú za očakávaniami a iba pár sekúnd ich delilo od šokujúceho osemfinálového vyradenia v súboji so Slovenskom (2:1 pp).

Hernú nepohodu "Albionu" chcú využiť Švajčiari, ktorí sa na veľkom turnaji nikdy v histórii neprebojovali medzi štyri najlepšie tímy.

Švajčiarom ešte stúplo sebavedomie po osemfinálovom vyradení úradujúcich majstrov Európy z Talianska.

"Hrou proti Taliansku sme vyslali dôležitý signál. Nielenže sme sa zomkli a bránili ako jeden muž, ale ukázali sme, že dokážeme útočiť a dominovať na ihrisku," skonštatoval švajčiarsky tréner Murat Yakin po postupe do štvrťfinále.

Anglicko - Švajčiarsko, štvrťfinále EURO 2024

/sobota, 6. júl o 18.00 h/

Dejisko: Merkur Spiel-Arena v Düsseldorfe

Rozhodca: Daniele Orsato (Tal.)

Predpokladané zostavy:

Anglicko: Pickford - Walker, Stones, Guehi, Trippier - Mainoo, Rice - Saka, Bellingham, Foden - Kane

Švajčiarsko: Sommer - Schär, Akanji, Rodriguez - Aebischer, Freuler, Xhaka, Rieder - Vargas, Embolo, Ndoye

Švajčiarsko ako čierny kôň turnaja

Švajčiari sa spoliehajú na výkony svojich opôr Granita Xhaku či Manuela Akanjiho. Hnacím motorom Švajčiarska je však trio Dan Ndoye, Michel Aebischer a Remo Freuler z talianskej Bologne, ktoré dopomohlo talianskemu klubu k účasti v Lige majstrov a formu si prenieslo aj do reprezentácie.

Švajčiarske mužstvo načrtlo pozíciu čierneho koňa turnaja už v skupinovej fáze, keď remizovalo 1:1 s hostiteľským Nemeckom.

"Dokázali sme konkurovať Nemcom, zdolať Talianov. Prečo by sme teraz nemali na to, aby sme vyradili aj Anglicko? Sme vo výbornej forme a môj tím je pripravený podať kvalitný výkon," povedal 49-ročný kormidelník Švajčiarska.

Práve stred poľa, v ktorom figurujú Xhaka, Freuler aj Aebischer, označil za kľúčový v hernom systéme svojho súpera anglický tréner Gareth Southgate.

"Xhaka a Freuler sú veľmi dobrí a univerzálni hráči v strede ihriska. Dobre využívajú loptu, sú bojovní, majú vodcovské schopnosti, vedia sa presadiť a strieľať góly. Sú naozaj neoddeliteľnou súčasťou švajčiarskej hry."

Stones: Myslel som si, že ideme domov

Tlak je na Angličanoch, ktorých ženie vpred motivácia triumfovať na veľkom turnaji prvýkrát od roku 1966 a vôbec premiérovo na kontinentálnom šampionáte. Od šokujúceho vypadnutia so Slovenskom ich však delili iba sekundy.

Svoju výnimočnosť v zlomových okamihoch duelov preukázal v predposlednej minúte nadstaveného času druhého polčasu 20-ročný stredopoliar Jude Bellingham, ktorý efektnými nožničkami zachránil svoj tím pred zahanbujúcou prehrou.

Hneď v prvej minúte predĺženia potom poslal Anglicko do vedenia kanonier Harry Kane a topfavorita nasmeroval do štvrťfinále.

"Po 60 minútach hry som si myslel, že ideme domov. Veľkú úlohu zohrala zmena myslenia nás všetkých. Chceli sme si udržať vieru a presvedčenie, že postúpime," vrátil sa k stretnutiu so Slovákmi obranca John Stones.

Anglicko má cestu za titulom "vydláždenú" cez menej náročnú vetvu pavúka. Vo vyraďovačke sa vyhlo domácemu Nemecku, ako aj ašpirantom na celkový triumf Španielom, Francúzom a Portugalcom.

Ak Angličania potvrdia úlohu favorita, v boji o finále sa stretnú s úspešnejším z dvojice Holandsko - Turecko.

"Musíme sa dostať späť do mentálneho rozpoloženia, v ktorom sme boli pred zápasom so Slovenskom. Ak je čokoľvek potrebné na víťazstvo, musíte byť pripravení ísť do toho. Sme pripravení si opäť siahnuť na dno síl," poznamenal Southgate.

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Angličania si mysleli, že pôjdu domov. Pavúk im prisúdil ľahšiu cestu, no ich súper vyradil obhajcu