Fourcade má druhé zlato, po veľkej dráme zdolal vo finiši Schemppa

Martin Fourcade po dramatickom finiši zdoláva Simona Schemppa.
Martin Fourcade po dramatickom finiši zdoláva Simona Schemppa. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|18. feb 2018 o 00:00

Bronz získal Nór Emil Hegle Svendsen.

ZOH 2018 - Pjongčang:

Biatlon - preteky mužov s hromadným štartom na 15 km:

1.Martin FourcadeFrancúzsko35:47,3 min2
2.Simon SchemppNemecko+ 0,0 s1
3.Emil Hegle SvendsenNórsko+ 11,2 s2
4.Erik LesserNemecko+ 11,6 s2
5.Benedikt DollNemecko+ 18,8 s1
6.Julian EberhardRakúsko+ 30,7 s3
7.Erlend BjöntegaardNórsko+ 32,1 s2
8.Tarjei BöNórsko+ 34,6 s3
9.Jesper NelinŠvédsko+ 34,6 s2
10.Jakov FakSlovinsko+ 36,1 s1
16.Johannes Thingnes BöNórsko+ 1:20,0 min3

PJONGČANG. Francúzsky biatlonista Martin Fourcade získal zlatú medailu v nedeľňajších pretekoch na 15 kilometrov s hromadným štartom na zimných olympijských hrách 2018 v kórejskom Pjongčangu.

Líder Svetového pohára v areáli Alpensia tesne zdolal Nemca Simona Schemppa. O víťazovi musela rozhodnúť cieľová fotografia.

Bronz si vybojoval Nór Emil Hegle Svendsen, ktorý zaostal o 11,2 sekundy. Slovensko nemalo zastúpenie, Matej Kazár bol prvý náhradník.

Preteky mužov s hromadným štartom: fotogaléria

18.2.2018

Vyhral aj stíhacie preteky

Dvadsaťdeväťročný Fourcade získal na tohtoročných ZOH druhú zlatú medailu. Triumfoval aj v pondelok v stíhacích pretekoch na 12,5 km.

Šesťnásobný víťaz Svetového pohára má spod piatich kruhov celkovo na konte štyri zlaté a dve strieborné medaily, obe druhé priečky vybojoval v pretekoch s hromadným štartom - v Soči 2014 a Vancouveri 2010.

"Je to neuveriteľné, neviem nájsť žiadne slová. Stále čakám na potvrdenie, že som napokon nevyhral," citoval Fourcada olympijský informačný systém.

Je to neuveriteľné, neviem nájsť žiadne slová. Stále čakám na potvrdenie, že som napokon nevyhral.


Martin Fourcade, dvojnásobný zlatý medailista

"V pretekoch s hromadným štartom som skončil druhý vo Vancouveri 2010, pred štyrmi rokmi v Soči som prehral so Svendsenom o menej ako tri centimetre. Mal som to v hlave počas celého posledného kola. Keď som preťal cieľovú čiaru, mal som pocit, že sa to stalo znova," priznal Fourcade.

"Momentálne sa cítim ako vo sne, je to veľmi odlišné v porovnaní so zlatom zo stíhačky. Získal som štvrté zlato z olympiády, takže nemôžem byť šťastnejší. Znamená to pre mňa veľa, pretože teraz som najúspešnejší francúzsky zimný olympionik. Som veľký fanúšik športu a vyrastal som sledovaním olympijských hier v televízii. Byť v pozícii najlepšieho francúzskeho športovca z olympiády nie je niečo, za čo som bojoval, ale som na to hrdý," dodal.

Fourcade začal chybou

6

  • medailí z olympijských hier už má na konte Martin Fourcade.
  • Sú medzi nimi štyri zlaté a dve strieborné.

Na úvodnú streľbu v ľahu prišli všetci pokope. Po nej sa nachádzal na prvom mieste domáci reprezentant Timofej Lapšin s náskokom takmer štyroch sekúnd pred Slovincom Jakovom Fakom.

Medzi prvou a druhou streľbou sa vystriedalo na čele viacero pretekárov. Zozadu sa postupne predieral Fourcade, ktorý na úvod urobil jednu chybu.

Druhú streleckú položku v ľahu najlepšie zvládol Nemec Benedikt Doll, za ním tesne išiel jeho krajan Lesser. Fourcade bol ôsmy, ale po prvej streľbe v stoji už bol vo vedení. Spolu s ním šli Schempp a Lesser.

Rozhodla cieľová fotografia

Ani jeden z vedúcej trojice na záverečnej stojke neexceloval, Fourcade so Schemppom museli absolvovať jedno trestné kolo, Lesser dve.

V boji o zlato si to v strhujúcom závere rozdali Fourcade so Schemppom, o držiteľovi zlatej medaily rozhodla cieľová fotografia.

V súboji o bronz uspel Svendsen pred Lesserom.

Online prenos Zimná olympiáda 2018 (ZOH, biatlon): Preteky s hromadným štartom, muži

Zimné olympijské hry - Biatlon
18.02.2018 o 12:15
Muži - Preteky s hromadným štartom (15 km)
Martin Fourcade (Francúzsko)
Ukončený
Prehľad
Štartová listina::
1. Arnd Peiffer (GER)
2. Martin Fourcade (FRA)
3. Johannes Thingnes Bø (NOR)
4. Michal Krčmář (CZE)
5. Sebastian Samuelsson (SWE)
6. Jakov Fak (SLO)
7. Dominik Windisch (ITA)
8. Benedikt Doll (GER)
9. Dominik Landertinger (AUT)
10. Tarjei Bø (NOR)
11. Simon Desthieux (FRA)
12. Lukas Hofer (ITA)
13. Benjamin Weger (SUI)
14. Simon Schempp (GER)
15. Emil Hegle Svendsen (NOR)
16. Simon Eder (AUT)
17. Quentin Fillon Maillet (FRA)
18. Julian Eberhard (AUT)
19. Erik Lesser (GER)
20. Erlend Bjøntegaard (NOR)
21. Timofej Lapšin (KOR)
22. Klemen Bauer (SLO)
23. Antonin Guigonnat (FRA)
24. Tomas Kaukenas (LTU)
25. Jesper Nelin (SWE)
26. Fredrik Lindström (SWE)
27. Andrejs Rastorgujevs (LAT)
28. Serafin Wiestner (SUI)
29. Ondřej Moravec (CZE)
30. Tero Seppälä (FIN)
Prenos
Martin Fourcade potvrdil pozíciu najväčšieho favorita na zlato, ale poriadne sa natrápil. Francúz v posledných dvoch bežeckých okruhov musel odolávať atakom nemeckých súperov a v záverečnom kole si viezol na chrbte Simona Schemppa, ktorého zdolal až na cieľovej čiare o pár centimetrov.

Za touto dvojicou sa takisto odohrávala dráma v boji o bronz. Z nórsko-nemeckého tria mal najlepší finiš Emil Hegle Svendsen, ktorý zachránil česť svojej krajiny v týchto pretekoch a odsunul mimo medailových pozícií Erika Lessera s Benediktom Dolllom.

Prekvapivým členom elitnej desiatky je Švéd Jesper Nelin, ktorý potvrdil dobrú formu z vytrvalostných pretekov. Jedenásta pozícia pripadla Čechovi Ondřejovi Moravcovi. Naopak sklamanie prežil topfavorit Johannes Thingnes Bø. Nór trikrát pokazil na druhej streľbe a obsadil až šestnáste miesto.
Konečné poradie pretekov s hromadným štartom:
1. Martin Fourcade (FRA) 35:47,3 min. (2)
2. Simon Schempp (GER) + 0,0 (1)
3. Emil Hegle Svendsen (NOR) + 11,2 s (2)
4. Erik Lesser (GER) + 11,6 s (2)
5. Benedikt Doll (GER) + 18,8 s (1)
6. Julian Eberhard (AUT) + 30,7 s (3)
7. Erlend Bjøntegaard (NOR) + 32,1 s (2)
8. Tarjei Bø (NOR) + 34,6 s (3)
9. Jesper Nelin (SWE) + 34,6 s (2)
10. Jakov Fak (SLO) + 36,1 s (1)
Preteky s hromadným štartom mužov v olympijských hier v Pjongčangu sa práve skončili.
cieľ
importantSimon Schempp sa počas celého záverečného okruhu viezol za chrbtom francúzskeho favorita a v posledných metroch sa pokúsil zaútočiť. Podľa cieľovej fotografie však triumfoval Martin Fourcade. Tretie miesto obsadil Emil Hegle Svendsen.
14,5km
Súboj o zlatú medailu vyvrcholí až na cieľovej rovinke. Martin Fourcade a Simon Schempp v záverečných metroch taktizujú.
13,6km
Situácia sa nemení ani na tretej až piatej pozícii. Nemci sa snažia odpútať od nórskeho konkurenta Svendsena.
13,6km
Ďalšie tiahle stúpanie takisto nerozhodlo. Martin Fourcade predviedol opäť nástup, ale Simon Schempp sa ho dobre drží.
12,6km
Trojica ašpirantov na bronz je takisto pokope. Ako prvý nastúpil Benedikt Doll, ktorý si za sebou vezie Svendsena aj Lessera.
12,6km
Martin Fourcade sa snažil v prvom stúpaní zlomiť odpor Simona Schemppa, ale nemecký biatlonista cíti veľkú šancu a drží sa za chrbtom favorita.
4. str
Martin Fourcade a Simon Schempp sa pobijú o zlatú medailu. O tretie miesto budú súperiť Benedikt Doll, Emil Hegle Svendsen a Erik Lesser.
4. str
importantV priamej konfrontácii na štvrtej streľbe nebol ani jeden favorit stopercentný. Jednu chybu zaznamenali Schempp aj Fourcade, dvakrát zaváhal Lesser.
11,5km
Trojica Schempp, Lesser, Fourcade príde na štvrtú streľbu pokope. Na štvrtého Edera sa dotiahol piaty Moravec, no za nimi je pätica mužov s minimálnym odstupom.
10,6km
Simon Schempp a Erik Lesser odolávajú Martinovi Fourcadovi. Dá sa však predpokladať, že francúzsky líder Svetového pohára nechce zbytočne útočiť.
9,6 km
Prvá trojica ide pokope a zvyšuje svoj náskok pred konkurenciou. Rakúšan Eder stráca už šestnásť sekúnd a Čech Moravec dokonca dvadsať.
3. str
Na vynikajúcom piatom mieste sa nachádza Čech Ondřej Moravec, ktorý zatiaľ trafil všetkých pätnásť terčov a na prvého Fourcada stráca trinásť sekúnd.
3. str
importantMartin Fourcade predviedol rýchlu paľbu v prvej stojke a vybielil všetky terče. Francúz putuje na lídersku pozíciu, no naďalej ho stíhajú Schempp s Lesserom. Ich krajan Doll zaváhal.
8,5 km
Tesne pred treťou streľbou máme na prvých troch miestach nemeckých biatlonistov. K Lesserovi s Dollom sa pripojil Simon Schempp.
7,6 km
Erik Lesser s Benediktom Dollom sa udržiavajú na prvých dvoch priečkach, ale majú tesne za chrbtom Martina Fourcada. Vo výbornej pozícii sa nachádza aj Čech Ondřej Moravec.
6,6 km
Na trati je situácia vyrovnaná. Osemnásť biatlonistov je natlačených do dvadsiatich sekúnd, takže zatiaľ ťažko odhadovať, kto by mal zaútočiť na cenné kovy.
2. str
Martin Fourcade sa tentoraz vyhol zaváhaniu a je ôsmy. Naopak, Johannes Thingnes Bø až trikrát netrafil a jeho medailové ambície sú výrazne ohrozené.
2. str
Nemci sa môžu radovať po druhej streľbe. Erik Lesser a Benedikt Doll predviedli čistú a rýchlu položku, takže sa dostanú na prvú a druhú priečku.
5,5 km
Podľa očakávania sú preteky stále veľmi vyrovnané a na druhej streľbe by mala prebehnúť ďalšia selekcia vedúcej skupiny. Johannes Thingnes Bø je už prvý.
4,6 km
Vo vedúcej skupine sa pohybuje Johannes Thingnes Bø, ktorý zvolil opatrnejšiu taktiku a vezie sa za súpermi. Jeho najväčší konkurent Martin Fourcade bol na trestnom okruhu, navyše spadol na trati a stráca pätnásť sekúnd.
3,6 km
Na čele pretekov sa sformovala trinásťčlenná skupina s čistou streľbou. Prvú pozíciu si stále užíva rodený Rus v kórejských službách Timofej Lapšin.
1. str
Po prvej streľbe vedie prekvapivo domáci biatlonista Timofej Lapšin, ktorý zaznamenal čistú položku a má náskok štyroch sekúnd pred Jakovom Fakom. Spomedzi favoritov museli ísť na trestný okruh Martin Fourcade, Emil Hegle Svendsen alebo Tarjei Bø.
2,5 km
Biatlonisti sa blížia na prvú streleckú položku. Najrýchlejším bežcom je momentálne Martin Fourcade, ktorý sa snaží roztrhať štartové pole.
1,6 km
Biatlonový pelotón sa začína pomaly deliť. Vpredu sú Johannes Thingnes Bø a Martin Fourcade, ktorí potvrdzujú svoju dominanciu v rámci bežeckej časti. Tridsiaty Kaukenas stráca už takmer trinásť sekúnd.
0,6 km
Martin Fourcade zamieril v úvode na líderskú pozíciu a diktuje tempo. Celá tridsiatka je však zatiaľ pokope.
Preteky s hromadným štartom mužov v rámci olympijských hier v Pjongčangu práve odštartovali.
Muži absolvujú na trati pretekov s hromadným štartom päť bežeckých okruhov s dĺžkou troch kilometrov, ktoré budú popretkávané štyrmi streľbami.
Preteky s hromadným štartom mužov budú bez slovenskej účasti. Matej Kazár bol v hodnotení doterajších troch disciplín na 31. priečke a ocitol sa v pozícii prvého náhradníka. Z elitnej tridsiatky však potvrdili svoj štart všetci, takže bude len divákom.
Podmienky v biatlonovom areáli Alpensia sú dnes priaznivé. Teplota je iba tesnou pod nulou a fúka len slabý vietor, ktorý by nemal spôsobovať pretekárom problémy.
Štartová listina:
1. Arnd Peiffer (GER)
2. Martin Fourcade (FRA)
3. Johannes Thingnes Bø (NOR)
4. Michal Krčmář (CZE)
5. Sebastian Samuelsson (SWE)
6. Jakov Fak (SLO)
7. Dominik Windisch (ITA)
8. Benedikt Doll (GER)
9. Dominik Landertinger (AUT)
10. Tarjei Bø (NOR)
11. Simon Desthieux (FRA)
12. Lukas Hofer (ITA)
13. Benjamin Weger (SUI)
14. Simon Schempp (GER)
15. Emil Hegle Svendsen (NOR)
16. Simon Eder (AUT)
17. Quentin Fillon Maillet (FRA)
18. Julian Eberhard (AUT)
19. Erik Lesser (GER)
20. Erlend Bjøntegaard (NOR)
21. Timofej Lapšin (KOR)
22. Klemen Bauer (SLO)
23. Antonin Guigonnat (FRA)
24. Tomas Kaukenas (LTU)
25. Jesper Nelin (SWE)
26. Fredrik Lindström (SWE)
27. Andrejs Rastorgujevs (LAT)
28. Serafin Wiestner (SUI)
29. Ondřej Moravec (CZE)
30. Tero Seppälä (FIN)
Vítame vás pri sledovaní on-line prenosu z olympijských hier v Pjongčangu. Program mužských individuálnych biatlonových disciplín uzavrú preteky s hromadným štartom.

Tridsať najlepších biatlonistov pokope sa pobije o posledné tri cenné kovy v rámci súťaží jednotlivcov. Najmä pre reprezentantov krajín, ktoré nemajú šancu uspieť v štafetách, je to záverečná možnosť na zviditeľnenie sa.

Favoritov budeme opäť hľadať v dvojici Martin Fourcade – Johannes Thingnes Bø, ktorá kraľuje aktuálnej edícii Svetového pohára. Francúz aj Nór už majú jednu zlatú olympijskú medailu z Pjongčangu, no v ďalších dvoch disciplínach zostali mimo stupňa víťazov a nenaplnili vysoké očakávania. Pre oboch sú preteky s hromadným štartom obľúbené. Fourcade v tejto sezóne z troch pokusov v tejto disciplíne dvakrát vyhral a raz bol druhý. Bø si pripísal jedno víťazstvo, jedno druhé a jedno šieste miesto.

Muži na olympiáde v Pjongčangu ukázali, že sa neriadia papierovými predpokladmi. Prekvapenie sa zrodilo najmä v šprinte, kde získal zlato Arnd Peiffer pred Michalom Krčmářom a Dominikom Windischom. Nečakané boli aj medaily Sebastiana Samuelssona v stíhačke a Dominika Landertingera vo vytrvalostných pretekoch.

Dnes preto môžeme očakávať útok aj od mužov, ktorí nie sú zaradení do skupiny najväčších favoritov. Štvorpoložkové disciplíny tradične vyhovujú výbornému strelcovi Jakovovi Fakovi, na cenné kovy môžu pomýšľať aj Nóri Tarjei Bø s Emilom Heglem Svendsenom, Nemci Erik Lesser, Benedikt Doll alebo Arnd Peiffer či Francúz Simon Desthieux.

V pretekoch s hromadným štartom mužov budú chýbať slovenskí zástupcovia. Reálnu šancu na prienik do tejto spoločnosti popredných biatlonistov mal Matej Kazár. V šprinte obsadil 22. miesto, v stíhačke 31. pozíciu a vo vytrvalostných pretekoch 34. priečku. Chýbal mu však výraznejší výsledok, ktorým by preskočil svojich konkurentov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Fourcade má druhé zlato, po veľkej dráme zdolal vo finiši Schemppa