Neviem, kde sa stala chyba, vraví po vypadnutí Barteková

Danke Bartekovej olympijská kvalifikácia v Riu nevyšla.
Danke Bartekovej olympijská kvalifikácia v Riu nevyšla. (Autor: SITA)
TASR|12. aug 2016 o 18:20

Slovenská reprezentantka minula v kvalifikácii až jedenásť holubov.

RIO DE JANEIRO. Slovenská strelkyňa Danka Barteková neobhájila bronzovú medailu v olympijskom skeete.

Súťažné účinkovanie v Riu de Janeiru ukončila už v kvalifikácii, v ktorej pokazila najmä druhú položku s piatimi chybami a v konečnom poradí obsadila až 16. priečku.

Dovedna rozprášila len 64 holubov, čím stanovila svoj najnižší tohtosezónny nástrel. Prekvapivou kvalifikačnou víťazkou sa stala Číňanka Wej Meng.

Tridsaťjedenročná Barteková sa na olympijské preteky tešila. Dlhodobo sa na ne pripravovala, no v ostrom štarte výsledkovo prepadla.

Tesné výstrely

"Som polozdevastovaná. Neviem, kde sa stala chyba. Príprava bola dobrá, cítila som sa fajn. Včera počas tréningu fúkalo, no mala som parádne čísla 24 a 25. Neviem, možno fakt chýbalo iba to šťastie. Mala som tesné výstrely, žiadne veľké minutia," povedala po pretekoch sklamaná Barteková.

Olympijské preteky jej vôbec nevyšli.

Už v úvodnej položke netrafila tri terče a v priebežnom poradí sa ocitla tesne za prvou desiatkou. Ak chcela pomýšľať na medailové súboje, v druhej musela mušku spresniť, no v polovici sa zasekla a do konca urobila až päť chýb. Prepadla sa na 16. priečku, čím prišla o postup do šesťčlenného semifinále.

Danka Barteková neobháji bronzovú medailu z Londýna. V kvalifikácii predviedla svoj najhorší tohtosezónny výkon.
Danka Barteková neobháji bronzovú medailu z Londýna. V kvalifikácii predviedla svoj najhorší tohtosezónny výkon. (Autor: SITA)

Chuť si elitná skeetarka nenapravila ani v poslednom cykle.

Záverečným dvojvýstrelom zo stredového kruhu pred stanovišťami stanovila výsledný počet zostrelených holubov na 64 a v poradí sa vyššie neposunula.

Pre mňa je tento Dankin výsledok dosť prekvapujúci, pretože tréningové výsledky mala oveľa lepšie. Prvá položka vyzerala skvele, ale tri chyby za sebou boli jednoduché terče, ktoré predtým bežne strieľala. Tam sa to možno aj trochu začalo, že v druhej položke mala problém sa naštartovať. To, čo mala natrénované, ju aj podržalo, ale urobila chyby na ľahkých terčoch," zhodnotil vystúpenie svojej zverenky kouč Juraj Sedlák.

Na prípravu mala veľa času

Pri tretej olympijskej príležitosti dosiahla Barteková svoj najhorší výsledok. Pred štyrmi rokmi získala spomínaný bronz, v Pekingu 2008 skončila ôsma.

Zverenka trénera Juraja Sedláka získala olympijskú miestenku už v septembri 2014 na svetovom šampionáte všetkých zbraní v Granade.

Na prípravu do Ria tak mala dostatok času a ten z veľkej časti venovala účasti na súťažných pretekoch.

Danka Barteková.
Danka Barteková. (Autor: TASR)

Vlani absolvovala dve podujatia Svetového pohára a všetky tri sezónne vrcholy - 1. európske hry v Baku, majstrovstvá Európy v Pragersku aj svetový šampionát v Lonate.

Z menovaných podujatí však vystužila medailovú zbierku len o striebro z kontinentálneho podujatia. Tento rok do svojho streleckého kalendára zahrnula SP v Nikózii, Riu aj San Maríne či ME v Lonate, no pódiový stupienok si nevystrieľala.

Barteková dosiahla v doterajšej aktívnej športovej kariére množstvo medailových úspechov.

V zbierke má štyri bronzy z MS, dva tituly európskej šampiónky a deväť kovových ocenení z pretekov SP (štyri zlaté, tri strieborné, dve bronzové). Desaťkrát sa zúčastnila aj na finále celého seriálu, z toho päť účastí pretavila do cenného kovu.

Skeet žien - poradie po kvalifikácii:

 1. Wej Meng (Čína) 73 bodov,

2. Kimberly Rhodová (USA) 72,

3. Diana Bacosiová 72,

4. Chiara Cainerová (obe Tal.) 70,

5. Amber Hillová (V. Brit.) 70,

...

16. Danka Barteková (SR) 64

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Neviem, kde sa stala chyba, vraví po vypadnutí Barteková